Tuesday, 16 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Βίλια και Λαύριο: Μάχη με τις φλόγες

Δύο είναι τα μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Αττική, τα οποία οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, προσπαθούν να περιορίσουν.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στην περιοχή του Λαυρίου υπάρχουν δύο σημεία όπου δίνεται μάχη. Πάνω από τον Άγιο Κωνσταντίνο και στο ΒΔ κομμάτι της πυρκαγιάς. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το βράδυ θα έχει οριοθετηθεί.
Στην Κερατέα, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί του Π.Σ., η εικόνα είναι λίγο καλύτερη αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, ενώ γίνεται μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.
Σημειώνεται ότι από την πυρκαγιά στην Κερατέα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν ή ήταν διάσπαρτα στην περιοχή.
Στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας η φωτιά είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών (3) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 11 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Επίσης είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Κρατικής Ασφάλειας για την εξακρίβωσης των αιτίων της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν ενδείξεις και μαρτυρίες για εμπρησμό.

Παράλληλα, στα Βίλια η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές κορυφές χωρίς καμία οδική πρόσβαση. Κύριος στόχος να μην κατευθυνθεί προς/και να μην απειληθούν τα Βίλια και κορυφογραμμές του όρους «Πατέρας», όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος, ενώ οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό, ο οποίος όμως δεν κινδυνεύει μέχρι και αυτήν τη στιγμή. Δεν κινδυνεύουν οικισμοί, ενώ έγιναν έγκαιρα προληπτικές εκκενώσεις. Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς, με συνεχείς ρίψεις και υδροληψίες, μέχρι τη δύση του ηλίου.

Συνολικά στα Βίλια επιχειρούν 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων (4) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου