Friday, 19 April, 2024

Βίλια: Σε τρία μέτωπα η φωτιά – Στη μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τα ρωσικά ilyushin

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στα Βίλια Αττικής, στην πυρκαγιά που μαίνεται από τη Δευτέρα

αναγκάζοντας τους κατοίκους πέντε οικισμών καθώς και τους τροφίμους ενός γηροκομείου να εκκενώσουν την περιοχή.
«Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά στα Βίλια έχει σπάσει σε τρία μέτωπα, η κατεύθυνση του ενός -γεωγραφικά- είναι προς τα Μέγαρα, το δεύτερο είναι σε ένα ύψωμα πριν το όρος Πατέρα και το τρίτο με κατεύθυνση προς την Οινόη», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δυνάμεις έχουν ασφαλίσει τα Βίλια και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό-έχουν οριοθετηθεί κομμάτια που κατευθύνονταν είτε ανατολικά είτε δυτικά (Αγία Παρασκευή). Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε Παλαιοχώρι, Άγιο Γεώργιο και στο όρος Πατέρας όπου έχει ανέβει η πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο. Επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα (Beriev, Καναντέρ και ελικόπτερα-σε λίγη ώρα θα αρχίσουν ρίψεις και τα δύο Ilyushin).
Στο μεταξύ, υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις σε περίπτωση που το μέτωπο από το όρος Πατέρα κατέβει προς Βένιζα, Βαθυχώρι και πεδιάδα Μεγάρων.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο το μέτωπο έχει μήκος 10 χιλιόμετρα.
Πατούλης: Θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες
Στη «μάχη» που δίνουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης στα Βίλια αλλά και τις όποιες αναζωπυρώσεις στην Κερατέα αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ο κ. Πατούλης είπε ότι στα Βίλια οι εκκενώσεις σε οικισμούς «έγιναν με τους καλύτερους δυνατούς όρους» και πως μαζί με τους Έλληνες πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς και δυνάμεις Πολωνών πυροσβεστών.
«Είναι μεγάλη η φωτιά στα Βίλια. Είναι μεγάλο το πύρινο μέτωπο που όλο το βράδυ έκαιγε σε πολλά σημεία του όρους Πατέρα. Ευτυχώς, όμως, όχι κοντά σε οικισμούς παρά το γεγονός ότι εκκενώθηκαν προληπτικά για την προστασία των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε, ότι στο άλλο μέτωπο της φωτάς στην Κερατέα, παρά την ύφεση, υπάρχουν δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις ενώ συμπλήρωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει τις προσπάθειες με περισσότερα από 40 υδροφόρα και σκαπτικά οχήματα που βοηθούν το Πυροσβεστικό Σώμα.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πατούλης είπε ακόμη πως θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επισημαίνοντας πως «σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι οι φωτιές δεν ήταν αναίτιες, μπήκαν από ανθρώπινο χέρι, από ανθρώπινο σχεδιασμό, βάσει των καταγγελιών».
Τόνισε ακόμη πως άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας συνολικός σχεδιασμός για την αποκατάσταση όλων των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φωτιές. «Η περιφέρεια Αττικής ήδη κάνει σημαντικά έργα για τα όμβρια ύδατα στους δήμους και τις διευθετήσεις ρεμάτων, όμως θεωρώ ότι πρέπει να μπει συνολικός σχεδιασμός μετά τις πυρκαγιές», ανέφερε.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε καμία δασική περιοχή που επλήγη από πυρκαγιά χωρίς αναδάσωση. Θα γίνουν ευρύτατες μελέτες και ενέργειες. Τώρα, όμως, είμαστε ακόμη στη μάχη», συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης.
Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.
Συνδρομή παρέχουν, επίσης, πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
Μέχρι την Κρήτη ο καπνός
Αποκαρδιωτικές εικόνες του καπνού από τη φωτιά που μαίνεται στα Βίλια καταγράφηκαν από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11 σήμερα το πρωί.
Ο καπνός φαίνεται να φτάνει τουλάχιστον έως τις δυτικές ακτές της Κρήτης, όπου και συναντά αραιές νεφώσεις που καλύπτουν την περιοχή.
Ενεργοποιείται η πλατφόρμα στήριξης arogi.gov.gr για τους πυρόπληκτους
Σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκονται από αύριο το απόγευμα οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβληθούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις των πυρόπληκτων (arogi.gov.gr) και θα διατεθούν δωρεές (e-dorees.gov.gr).
Σε χρόνο ρεκόρ οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών ολοκλήρωσαν τις πρωτοβάθμιες αυτοψίες σε Εύβοια και Αττική, ενώ σε εξέλιξη είναι οι δευτεροβάθμιες καταγραφές που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.
Μέχρι χθες είχαν διενεργηθεί σε Αττική και Εύβοια περισσότεροι από 1.350 έλεγχοι και πλέον τα κλιμάκια μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκονται στη φάση των επανελέγχων όσων κτισμάτων κρίθηκαν «κόκκινα.
Ανάλογη είναι η εικόνα στην Πελοπόννησο, όπου οι πρωτοβάθμιες και οι επαναληπτικές αυτοψίες έχουν ολοκληρωθεί σε Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνία, όπου έχουν γίνει περισσότεροι από 400 έλεγχοι.
Σήμερα αρχίζουν οι αξιολογήσεις ακινήτων στην Αρκαδία, όπου τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν δυνατή η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στις πληγείσες περιοχές από τους μηχανικούς εξαιτίας των συνθηκών. Και στην περίπτωση της Αρκαδίας οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας. Μηχανικοί του Υπουργείου είναι σε ετοιμότητα σε όλες τις περιοχές ώστε να ελέγξουν κτίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν τις προηγούμενες ημέρες.

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου