Thursday, 28 March, 2024

Βαρθολομαίος για Αγιά Σοφιά: Αν γίνει τέμενος, εκατομμύρια Χριστιανοί κατά του Ισλάμ

Σαφή θέση ενάντια στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος πήρε την Τρίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

από άμβωνος υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σ’ όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».
«Η Αγία Σοφία δεν ανήκει μόνο σ’ αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της σημερινής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ.
Και πρόσθεσε: «Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ».
Εκτίμησε δε ότι «τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σ’ όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».
«Η Αγία Σοφία είναι ένα ζωτικό κέντρο εις το οποίο αγκαλιάζονται η Ανατολή με τη Δύση» συνέχισε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας και κοινού προσανατολισμού, συνέχισε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέβη στις δηλώσεις αυτές και στα αγγλικά, κάτι που δεν συνηθίζεται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κάνει γνωστή, όπως είπε, την πίκρα των Χριστιανών για το θέμα αυτό.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου