Friday, 19 April, 2024

Γώγος: Τα εμβόλια θα δράσουν πιθανότατα κατά της μετάλλαξης – Τι ανέφερε για τα σχολεία

Γώγος: Τα εμβόλια θα δράσουν πιθανότατα κατά της μετάλλαξης
Τις εξελίξεις αναφορικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που αρχικά εντοπίστηκε στη Βρετανία, σχολίασε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως σχετίστηκε με την αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού και την ταχύτητα διασποράς.

“Δεν έχουμε δει εδώ στην Ελλάδα τα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να είμαστε σίγουροι”, πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και πρόσθεσε ότι αναμένονται περισσότερα στοιχεία για τη μετάλλαξη αυτή ώστε να ξέρουμε αν και πόσο επικίνδυνη είναι.

“Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν και κατά πόσο διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο”, ανέφερε ο κ. Γώγος. “Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα… Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα.., Το θεωρώ απίθανο να μην έχει διασπαρεί ήδη ο ιός αυτός… Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα για τη βιολογική συμπεριφορά του στελέχους αυτού θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”, τόνισε.

Στη συνέχεια ο καθηγητής είπε ότι αύριο, Δευτέρα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σχετικά με τα δεδομένα που έχει για τη μετάλλαξη, λέγοντας πως “με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα είναι βαρύ το μέτρο της αναστολής πτήσεων και κλείσιμο συνόρων” και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική για το συγκεκριμένο θέμα.

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι στοχεύουν σε πολλές πρωτεΐνες, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης. “Σύντομα θα έχουμε δεδομένα για την αντιγονικότητά του, τη διασπορά και τη βαρύτητα της νόσου”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “είναι κάτι που μας απασχολεί”. Για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, ο καθηγητής είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει “καμπανάκι ξανά και ξανά” και “να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί”.

Τέλος, σχετικά με την πιθανότητα να αρθεί το lockdown στις 7 Ιανουαρίου είπε ότι “θα δούμε την ερχόμενη εβδομάδα τα νέα δεδομένα¨, όπως σημείωσε υπάρχει μια ελάττωση των κρουσμάτων, ωστόσο, παραμένει η πίεση στα νοσοκομεία. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, υπογράμμισε πως “αν όλα πάνε καλά και μπορούν να ανοίξουν πχ τα δημοτικά ή αργότερα τα γυμνάσια και λύκεια, μην προτρέχουμε, θα το δούμε”.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου