Thursday, 18 April, 2024

Δάσκαλοι βάζουν το χέρι στην τσέπη για μαθητές που πεινάνε

Εξασφαλίζουν με διακριτικότητα το ελάχιστο κολατσιό μετά τη διακοπή των «σχολικών γευμάτων»

Ένα μεγάλο μπράβο και χίλια συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, να βάλουν το χέρι στη δική τους τσέπη, ώστε να εξασφαλίσουν με διακριτικότητα πάντα- το κολατσιό σε μαθητές τους, οι οικογένειες των οποίων έχουν διαπιστωμένη οικονομική αδυναμία, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να παρέχουν τα απαραίτητα στα παιδιά τους, δάσκαλοι σε δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας, μετά τη διακοπή του προγράμματος «σχολικά γεύματα».

Από την 1η Μαρτίου, οπότε και σταμάτησε το πρόγραμμα για 2.580 μαθητές 30 δημοτικών σχολείων, στον Βόλο, τη Ν. Ιωνία και περιφερειακά του Δήμου Βόλου, υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που έχασαν ενδεχομένως και το μοναδικό γεύμα που λάμβαναν, χωρίς έως και σήμερα να έχει δοθεί λύση.

Προσφυγή που έκαναν εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τα «σχολικά γεύματα», αποτέλεσε την αφορμή να «παγώσει» το πρόγραμμα, χωρίς το Υπουργείο Παιδείας ή η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε τοπικό επίπεδο, να έχουν αναζητήσει προσωρινή λύση, μέχρι να ξεπεραστεί το εμπόδιο και να ξεκινήσει εκ νέου η διανομή των γευμάτων σε μαθητές, κάποιοι εκ των οποίων τα έχουν πραγματική ανάγκη. Για να μην πεινούν μαθητές, υπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών, που βάζουν το χέρι στην δική τους τσέπη για να μπορέσουν να προσφέρουν διακριτικά σε κάποιους μαθητές, κολατσιό στο σχολείο.

Σε θεσμικό επίπεδο, προσωρινή λύση δεν έχει βρεθεί. Το πρόβλημα σχολίασε στο περιθώριο της χθεσινής μαθητικής κατάθεσης στεφάνων η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η περιφερειακή ενότητα δεν μπορεί να παρέμβει.

«Οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα είναι οριοθετημένες, όπως και οι δαπάνες. Δεν υπάρχουν κωδικοί ούτε δυνατότητα να μεταπηδήσει μία αρμοδιότητα από τον έναν στον άλλο. Είναι παράνομο», είπε και αναφέρθηκε στην «παθογένεια της ελληνικής διοίκησης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει κοινωνικές επιπτώσεις». Μίλησε για δυσκολίες στην ολοκλήρωση ενός διαγωνισμού είτε για έργο είτε για προμήθεια εξαιτίας τη γραφειοκρατίας και ζήτησε «πιο σύντομες διαδικασίες με στόχο την περιφρούρηση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και του συμφέροντος των πολιτών. Στην προκειμένη περίπτωση, διακόπτεται ένα γεύμα εν μέσω οικονομικής κρίσης, που πολλές οικογένειες έχουν την ανάγκη του», σημείωσε.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ-taxydromos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου