Friday, 29 March, 2024

Δίκη Πισπιρίγκου: «Το εγκεφαλογράφημα της Τζωρτζίνας ήταν φυσιολογικό» κατέθεσε νευρολόγος

Με την κατάθεση του νευρολόγου του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου, Αδαμάντιου Κατερέλου, ο οποίος τόνισε

ότι «το εγκεφαλογράφημα της Τζωρτζίνας ήταν φυσιολογικό» συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την υπόθεση ανθρωποκτονίας της 9χρονης κόρης της.
«Εγώ ειδοποιήθηκα στις 8 Απριλίου ότι έχουμε ένα περιστατικό σπασμών για να το εξετάσω. Πήρα ένα ιστορικό από τη μητέρα της. Εκείνη μου ανέφερε δυο επεισόδια μέσα στον ύπνο. Μάλιστα, το ένα επεισόδιο μου το περιέγραψε και το παιδί. Της λέω «πως το θυμάσαι»;
Μου απάντησε «σαν όνειρο μέσα στον ύπνο». Κάναμε εξετάσεις ήταν όλα φυσιολογικά. Εκεί τελείωσα εγώ. Δεν είχε ενδείξεις η τομογραφία εγκεφάλου ή κάτι παθολογικό» είπε ο μάρτυρας.
Πρόεδρος: Από που πήρατε ιστορικό του παιδιού;
Μάρτυρας: Από τη μητέρα. Μου περιέγραψε τι συνέβη κι αν έχει συμβεί κάτι στο παρελθόν. Μου είπε ότι εμφάνισε δυο επεισόδια, κάτι σαν σπασμούς. Δυο επεισόδια με σπασμούς μέσα στον ύπνο. Ήταν ασαφή.
Πρόεδρος: Τι δεν θα τα έκανε ασαφή;
Μάρτυρας: Θέλουμε να δούμε αν είναι επιληπτικό επεισόδιο. Σε τέτοια ο γονιός μπορεί να πει ήταν μελανιασμένο το παιδί ή ότι είχαν διάρκεια ή ότι αργεί να επανέλθει. Υπάρχουν συμπτώματα περισσότερα. Η μητέρα περιέγραψε κάποιες κινήσεις σε όλο το σώμα και έπειτα το παιδί αφυπνίστηκε. Στα επεισόδια την ξύπνησε η μητέρα. Αυτά τα φαινόμενα παραπέμπουν περισσότερο σε παραϋπνία, δηλαδή διαταραχή ύπνου.
Πρόεδρος: Μιλήσατε με το παιδάκι;
Μάρτυρας: Ναι ήθελα να δω αν θυμάται. Μου είπε ότι έβλεπε κάποιο όνειρο, εφιάλτη βασικά. Θυμόταν ότι έτρεμε ή κάτι σαν τίναγμα.
Πρόεδρος: Παραπονέθηκε το παιδί για κάτι άλλο;
Μάρτυρας: Όχι. «Η μητέρα είχε μια ανησυχία για το τι γίνεται. Κάναμε το εγκεφαλογράφημα το οποίο ήταν φυσιολογικό. Με ρώτησε γιατί έπαθε αυτό το παιδί μου κι εγώ το απέδωσα σε διαταραχή ύπνου. Δεν με ρώτησε κάτι άλλο, μίλησε με τους παιδιάτρους για τα περαιτέρω» ανέφερε ο νευρολόγος που κλήθηκε να περιγράψει το πως εκδηλώνεται ένα επιληπτικό επεισόδιο. «Εκείνη τη στιγμή υπάρχει διαταραχή και ο ασθενής δεν απαντάει σε ερωτήσεις, υπάρχει ίσως απώλεια ούρων ή κοπράνων, εμετός και χάνεται το βλέμμα.

Αυτό κρατάει συνήθως 2-3 λεπτά και μετά σταδιακά είναι επανέρχεται μέσα σε μισή ώρα, αλλά είναι νωχελικός ο ασθενής. Θα μπορούσαν να προκληθούν σπασμοί από υπογλυκαιμία ή λοίμωξη ή κάποιο όγκο ή και από πυρετό» είπε ο νευρολόγος με την πρόεδρο να ρωτά «από πόσο πυρετό και πάνω δηλαδή;».
Όπως εξήγησε ο μάρτυρας, «συνήθως από 39 και πάνω, αλλά θα μπορούσε και πάνω από 37,5. Εξαρτάται από την ευαισθησία του ατόμου και το ιστορικό». Ωστόσο, λίγο αργότερα σε ερωτήσεις της εισαγγελέως διευκρίνισε ότι πυρετικοί σπασμοί υπάρχουν στα νεογέννητα, ενώ στην ηλικία της Τζωρτζίνας πρέπει να είναι πολύ υψηλός ο πυρετός για να εκδηλωθούν πυρετικοί σπασμοί.
Πρόεδρος: Οι σπασμοί φαίνονται σε εξετάσεις;
Μάρτυρας: Μόνο όταν πρόκειται για επιληπτικό σύνδρομο. Αν είναι από άλλες αιτίες που στη συνέχεια οι δείκτες επανέρχονται, δε θα φανεί. Στη στέρηση ύπνου κάτι θα φανεί, θα υπάρξουν ενδείξεις.
Πρόεδρος: Στο διάστημα μέχρι τη στιγμή που είπατε να πάρει εξιτήριο και δεν είχαμε κανένα επεισόδιο, είναι φυσιολογικό;
Μάρτυρας: Ένα επεισόδιο μπορεί να γίνει οποτεδήποτε. Αν έχει προκληθεί από όγκο, θα συμβεί γιατί κάτι θα πιέζει. Αν δεν υπάρχει όγκος η επιληψία αποδίδεται σε γενετικό λόγο, που σημαίνει ότι κάτι υποκρύπτεται το οποίο δεν έχει εντοπιστεί.
Πρόεδρος: Μπορεί να υπάρχει καλή νευρολογική εικόνα και μετά να έχεις ανακοπή;
Μάρτυρας: Όχι, δεν συνδέονται αυτά τα δυο. Μπορεί να υπάρχει καλή εικόνα νευρολογικά και μετά να συμβεί. Αν υπάρχει επιληψία μόνο συνδέεται. Υπάρχει ένα σύνδρομο επιληψίας που μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο, αλλά αυτά είναι βαριές καταστάσεις.
Ο μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο οι σπασμοί να προκλήθηκαν από κατάποση χαπιών, όπως είχε καταθέσει άλλη γιατρός του νοσοκομείου που πιθανολόγησε ότι οι σπασμοί θα μπορούσαν να είχαν επέλθει από κάτι τέτοιο.
«Αν είχε πιει χάπια, αυτό θα είχε γίνει τοξικό στον οργανισμό του παιδιού και θα συνέχιζε να έχει σπασμούς» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι οι σπασμοί δεν θα μπορούσαν να προκληθούν ούτε από υπογλυκαιμικό επεισόδιο γιατί θα φαινόταν στις εξετάσεις αίματος.
Cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου