Friday, 19 April, 2024

Δημόσιο-ΟΤΑ: Λάθος (!) στην Εγκύκλιο για τα tests κορονοϊού των Υπαλλήλων

Σε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που εκδόθηκε τη Δευτέρα για τα υποχρεωτικά tests σε συγκεκριμένες κατηγορίες

Υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΟΤΑ, χθες Τρίτη 20 Απριλίου το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην έκδοση Εγκυκλίου για το ίδιο θέμα.
Μόνο που η Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως έρχεται σε αντίθεση με την ΚΥΑ των Υπουργών, καθώς ορίζει ότι σε περίπτωση θετικού rapid test ή θετικού PCR (= μοριακού) test, ο Υπάλληλος υποχρεούται να πάει εντός 24 ωρών να κάνει πάλι rapid ή PCR test!
Μα είναι δυνατόν να έχεις βγει θετικός σε μοριακό τεστ και να σε υποχρεώνουν, αντί να κλειστείς στο σπίτι σου, να μετακινηθείς για να κάνεις πάλι μοριακό;
Δεν σκέφτηκε η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών, ότι με αυτήν την οδηγία αναγκάζει τον θετικό φορέα του ιού, να τον μεταδώσει σε όσους άτυχους βρεθούν στα ασανσέρ, στις σκάλες, στο λεωφορείο, στο ταξί, στο μετρό, στην ουρά στο διαγνωστικό κέντρο κ.ο.κ. που θα χρησιμοποιήσει;
Υπογραμμίζουμε ότι η ΚΥΑ (που νομικά υπερτερεί της Εγκυκλίου) είναι σωστή.
Η οφθαλμοφανής αντίθεση ΚΥΑ-Εγκυκλίου είναι ενδεικτική του χάους που εδώ και καιρό διαπιστώνεται ότι επικρατεί στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.
Παραθέτουμε ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ τα σχετικά αποσπάσματα:
Ενότητα Β.4.2 στη σελίδα 4 της ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ
«Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου (self test, rapid test ή PCR) είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του θετικού αποτελέσματος και οι απασχολούμενοι μεταβαίνουν εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test)».
Παράγραφος 6 Άρθρου 4 της ΚΥΑ
«Αντί του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου τα πρόσωπα του αρ.1 δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με επιβάρυνσή τους σε ιδιωτική δομή. Η διεξαγωγή του διαγνωστικού ελέγχου του πρώτου εδαφίου γίνεται μία (1) φορά την εβδομάδα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ.2. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια ή ιδιωτική δομή εξέτασης με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα, οπότε και ο απασχολούμενος δύναται να προσέλθει στον τόπο εργασίας για να παρέχει εργασία με φυσική παρουσία επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση κατά την προσέλευσή του. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθούν τα πρόσωπα του άρθρου σε κατ’ οίκον περιορισμό και να τους χορηγηθεί η ειδική προβλεπόμενη αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.»

airetos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου