Thursday, 18 April, 2024

Διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων ανακοίνωσε η Eldorado Gold

Προκαλεί η μαμά εταιρεία Eldorado Gold μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει κάθε δραστηριότητα στη Χαλκιδική (εξαιρουμένων των εργασιών που συνδέονται με την περιβαλλοντική αποκατάσταση) ανακαλώντας τις τεχνικές μελέτες, αφού διαπίστωσε θεμελιώδεις παραβάσεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, ενώ για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί ως ασπίδα τους εργαζόμενους.


Απειλεί με πλήρη παύση εργασιών
Προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης του υπουργού ΠΑΠΕΝ Π. Σκουρλέτη και επιμένει ότι δεν απαιτείται πιλοτική δοκιμή επιτόπου στη Χαλκιδική για τη μέθοδο μεταλλουργίας, στοιχειώδες προαπαιτούμενο των μελετών, προβάλλοντας τον γνωστό ισχυρισμό πως “η ημιβιομηχανικής κλίμακας δοκιμή ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις της Outotec στη Φινλανδία”…
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του P. Wright, διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold, ο οποίος εκφράζει την απογοήτευσή του “από αυτή την απόφαση του υπουργού ΠΑΠΕΝ που θέτει σε άμεσο κίνδυνο 5.000 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των 2.000 Ελλήνων εργαζόμενων και εργολάβων της Ελληνικός Χρυσός”. Συμπλήρωσε δε πως “η δραστηριότητά μας σε όλα τα εργοτάξια της εταιρείας στη Χαλκιδική συνεχίζεται κανονικά. Η Ελληνικός Χρυσός ωστόσο ενδέχεται να αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις μεταλλευτικές και αναπτυξιακές δραστηριότητές της στη Χαλκιδική, λόγω αυτής της ξαφνικής απόφασης του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Τα σωματεία εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας με ανακοίνωσή τους… αναλαμβάνουν τον ρόλο της Δικαιοσύνης και σπεύδουν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι “δεν λαμβάνει υπόψη τους νόμους του κράτους που εκφράζονται μέσα από το ΣτΕ, τότε κι εμείς δεν πρόκειται να λάβουμε υπόψη μια μη νόμιμη, αλλά πολιτική απόφαση”, καταλήγοντας με τη φράση “Ελάτε να μας σταματήσετε”.
Βέβαια οι ίδιοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως “εμείς δεν ξέρουμε από τεχνικά και νομικά ζητήματα ούτε μας απασχολούν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται με θράσος στην πλάτη μας”, ενώ θεωρούν “πλήρως αναξιόπιστη την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς” καλούν όλους τους αρμόδιους και την εταιρεία να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να τους προστατέψουν επιτέλους.
Η απόφαση για την αναστολή των εργασιών είναι το πρώτο βήμα για να σταματήσει η καταστροφή στις Σκουριές, υπογράμμισε η Κ. Ιγγλέζη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, σε συνέντευξή της.
Έχει άδικο όταν οι φωτογραφίες προηγούμενων ημερών δείχνουν ότι όπου έγιναν εξορύξεις η περιοχή έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο;

skoyries-1

Σχολιάζοντας δε την απάντηση της Ελληνικός Χρυσός, υπογράμμισε πως είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρεία δεν έχει τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τη δοκιμαστική λειτουργία της μεταλλουργίας, με τη μέθοδο που αυτή έχει προτείνει στις Σκουριές και όχι φυσικά στη… Φινλανδία.
Για τη διαδήλωση του κινήματος κατά των εξορύξεων την Κυριακή στις Σκουριές η Κατερίνα Ιγγλέζη ανέφερε πως θα πρέπει να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα αφενός και αφετέρου να αποφευχθούν οι αντεγκλήσεις με τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός.
Ανακοίνωση της ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ
Ως ένα ακόμα κομμάτι του παιχνιδιού που παίζουν κυβέρνηση και εταιρεία στις πλάτες των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, χαρακτηρίζει την απόφαση της Ελληνικός Χρυσός να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους, η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να σκεφτούν αυτά που τόσο καιρό λέει το ΚΚΕ και να βγάλουν συμπεράσματα. Για την εταιρεία, το κεφάλαιο, ο εργάτης είναι αναλώσιμος, είναι γρανάζι στη μηχανή που λέγεται καπιταλιστικό κέρδος. Τα συμφέροντα των εργατών δεν μπορούν να στοιχίζονται με αυτά του καπιταλιστή, της εταιρείας.
Για τους εργάτες των μεταλλείων δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που προτείνει το ΚΚΕ, δηλαδή ο ορυκτός πλούτος αποτελεί λαϊκή περιουσία και μόνο έτσι μπορεί να αξιοποιείται.

Skoyries3

Η μεταλλευτική και εξορυκτική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται προς όφελος της ικανοποίησης των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού για την παραγωγή και τη μεταλλευτική βιομηχανία. Μόνο τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να προστατευτεί ο τόπος και το περιβάλλον, η υγεία των κατοίκων της περιοχής, τα δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.
Σ’ αυτήν την πρόταση καλούμε να συνταχθούν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής. Αυτή η κατεύθυνση της πάλης μπορεί να βάλει τέρμα στην κοροϊδία, στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου, στην ανεργία και στην καταστροφή του περιβάλλοντος».

Διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων ανακοίνωσε η Eldorado Gold

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου