Friday, 29 March, 2024

Δολοφονία αστυνομικών στου Ρέντη: Προς μείωση οι ποινές των δολοφόνων λόγω νέου Ποινικού Κώδικα

Οι ομογενείς από τη Ρωσία λήστεψαν με την απειλή καλάσνικοφ περίπτερο το 2011 στο Μενίδι

Η υπόθεση αναπέμφθηκε στο Εφετείο για να μειώσει τις ποινές
Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν τις αιτήσεις αναιρέσεως ομογενών από την Ρωσία οι οποίοι το 2011 λήστεψαν µε την απειλή καλάσνικοφ περίπτερο στην περιοχή του Μενιδίου και μετά από καταδίωξη αστυνομικών και κατόπιν φονικής συμπλοκής τραυματίστηκαν θανάσιμα στην περιοχή του Ρέντη, δυο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.
Όμως, οι αρεοπαγίτες ανέπεμψαν την υπόθεση στο Εφετείο προκειμένου να μειώσει το ύψος των ποινών που έχουν επιβληθεί, μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα.
Το χρονικό της υπόθεσης
Τον Μάρτιο του 2011 έγινε ληστεία σε περίπτερο στο Μενίδι και ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση όπου ανέφερε τη μάρκα και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου των δραστών.

Τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες, εντόπισαν λίγη ώρα αργότερα το αυτοκίνητο των δραστών, το οποίο ήταν κλεμένο, στη Λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι. Το ακολούθησαν, ενημερώνοντας παράλληλα το κέντρο της Άμεσης Δράσης, με αποτέλεσμα να σταλούν ενισχύσεις.

Στον παράδρομο της Κηφισού, όμως, στο ύψος της λαχαναγοράς του Ρέντη, ο οδηγός στο αυτοκίνητο το οποίο επέβαιναν οι ληστές, σταμάτησε απότομα και οι τρεις που ήταν μέσα άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και πιστόλι κατά των αστυνομικών.

Οι τέσσερις αστυνομικοί δέχτηκαν καταιγισμό πυρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο στο κεφάλι, ένας στο στομάχι και ο τέταρτος στο γόνατο. Οι δύο αστυνομικοί υπέκυψαν σχεδόν αμέσως στα τραύματά τους, ενώ δύο άλλοι δέχτηκαν από μία σφαίρα στα κράνη τους χωρίς να τραυματιστούν, ενώ σε άλλους δύο οι σφαίρες σφηνώθηκαν στα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους. Λίγη ώρα μετά εντοπίστηκε στο Μοσχάτο το αυτοκίνητο των δραστών.

Απορρίφθηκαν όλοι οι λόγοι αναίρεσης

Τώρα, από το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απορρίφθηκαν όλοι οι λόγοι των αιτήσεων αναίρεσης των καταδικασθέντων, που αναφέρονταν στην ενοχή τους για τις πράξεις της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση των δύο αστυνομικών και της απόπειρας ανθρωποκτονίας των υπόλοιπων αστυνομικών, που καταδίωξαν τους δράστες στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Ρέντη, μετά από ληστεία, στο περίπτερο στις Αχαρνές Αττικής, καθώς και των πράξεων της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής και της υπόθαλψης εγκληματία.

Οι δύο εκ των δραστών ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας των αστυνομικών καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών δις ισόβια κι 66 έτη κάθειρξη και οι υπόλοιποι 9 καταδικάστηκαν σε ποινές από 2 έτη φυλάκισης έως 8 χρόνια κάθειρξη, ενώ αθωώθηκε ένας.
Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών, όπως είναι του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης όταν ο κατηγορούμενος είναι κρατούμενος.
Ακόμα, μετά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα ο οποίος προβλέπει επιεικέστερες ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της οπλοχρησίας και της υπόθαλψης εγκληματία, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε μερικά την καταδικαστική εφετειακή απόφαση μόνον ως προς τις διατάξεις της επιβολής των ποινών και ανέπεμψε την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο.
Πάντως, το ευεργετικό αποτέλεσμα της αρεοπαγιτικής απόφασης καταλαμβάνει και τους εμπλεκόμενους συναυτουργούς, οι οποίοι δεν είχαν ασκήσει αναίρεση.

protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου