Wednesday, 24 April, 2024

Δρομολογείται λύση για εργαζόμενες καθαριότητας που δε διαθέτουν απολυτήριο Γυμνασίου

Τη διαβεβαίωση ότι θα αναζητηθεί οριστική λύση για παλαιότερους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας που δεν μπορούν να ενταχθούν στο Ενιαίο Μισθολόγιο

λόγω έλλειψης απολυτηρίου Γυμνασίου, έδωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη.
Τα τελευταία χρόνια εργαζόμενες στον τομέα καθαριότητας βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της απόλυσης επειδή στερούνται απολυτήριου τίτλου εννιάχρονης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εργαζόμενης στον τομέα καθαριότητας στην δημοτική επιχείρηση ΚΕΥΝΣ που ανήκει στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών. Η εργαζόμενη είχε προσληφθεί το 2005 και έκτοτε εργαζόταν συνεχόμενα επί 14 χρόνια.
Στα χρόνια αυτά, ο φάκελός της πέρασε τρεις φορές από την υπηρεσία επιτρόπου ελεγκτικού συνεδρίου και δεν διαπιστώθηκε ποτέ κάποια παρατυπία. Ωστόσο τον περασμένο Απρίλιο της ζητήθηκε για πρώτη φορά να προσκομίσει το απολυτήριο δημοτικού, όπως κι έκανε. Αυτό που προέκυψε ήταν ότι είχε τελειώσει το δημοτικό το 1981 ενώ για να θεωρείται υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης μετά το 1980 έπρεπε να είχε απολυτήριο γυμνασίου.
Εν συνεχεία, τον Απρίλιο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης διεκόπη η μισθοδοσία της εργαζόμενης και στις 19 Σεπτεμβρίου απολύθηκε. Η εργαζόμενη προσέφυγε στη δικαιοσύνη, κέρδισε την προσωρινή διαταγή των ασφαλιστικών και επέστρεψε στην εργασία της.
Στη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης αφού ανέπτυξε το θέμα, κατέθεσε στα πρακτικά γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους που αφορά στην ένταξη εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση μέσα στο χρόνο που προβλέπει και η προσωρινή διαταγή των ασφαλιστικών μέτρων.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε πως το θέμα θα εξεταστεί άμεσα και σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που είναι αρμόδιο για τα μισθολογικά ζητήματα, θα αναζητηθεί μία λύση για να μην υπάρξει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων και να μην υπάρξει καμία σκιά στις εργασιακές σχέσεις.
βίντεο συζήτησης της επ. ερώτησης: https://www.youtube.com/watch?v=PhDiGtsL1EY

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου