Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Εισαγγελική διάταξη για τη νοσηλεία του Δ. Κουφοντίνα

Διάταξη με την οποία ζητούν από τους γιατρούς του νοσοκομείου Λαμίας, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος ο απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας

να παρακάμψουν τη βούλησή του και να του παράσχουν ιατρική υποστήριξη, εξέδωσαν οι εισαγγελικές αρχές της πόλης. Τη διάταξη εξέδωσε πριν από τρία εικοσιτετράωρα η εποπτεύουσα εισαγγελέας των φυλακών Δομοκού, όπου μετήχθη στα τέλη του 2020 ο Κουφοντίνας. Η ίδια είχε, αρχές του έτους, ζητήσει την υποχρεωτική μεταφορά του στο νοσοκομείο Λαμίας, έπειτα από αλλεπάλληλες αρνήσεις του. Με τη νέα διάταξη, η εισαγγελέας ζητεί από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να παρέμβουν σε περίπτωση που ανακύψει κίνδυνος για μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία του απεργού πείνας. Οι γιατροί, σε επικοινωνία με τους συνηγόρους του, φέρονται να δήλωσαν ότι σέβονται τη βούληση του Κουφοντίνα. Ξεκαθάρισαν ωστόσο ότι σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του, θα παρέμβουν ανεξαρτήτως της δικής του επιθυμίας. Τις τελευταίες δέκα ημέρες, ο καταδικασθείς σε 11 φορές ισόβια για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» νοσηλεύεται σε ειδικό χώρο κράτησης – κελί στο νοσοκομείο της Λαμίας.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, παρών στον θάλαμο είναι σε 24ωρη βάσης νοσηλευτής, ενώ ανά τακτά διαστήματα ελέγχεται η λειτουργία των ζωτικών του οργάνων. Χθες, 27η ημέρα της απεργίας πείνας, ο Κουφοντίνας είχε συμπτώματα μυϊκής ατροφίας ωστόσο διατηρούσε επαφή με το περιβάλλον, ενώ έχει πλήρη αντίληψη του χώρου.
Ο πολυϊσοβίτης της «17 Νοέμβρη» ξεκίνησε την 8η Ιανουαρίου απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τη μετακίνησή του από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στον Δομοκό αντί του Κορυδαλλού. «Μετά τα όσα απροκάλυπτα αποκαλύπτονται στον πόλεμο εναντίον μου, η απεργία πείνας αποτελεί πια ζήτημα προσωπικής συνέπειας και ατομικής αξιοπρέπειας», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε επιστολή του. Η κυβέρνηση απαντά ότι η μεταγωγή του έγινε δυνάμει του νέου νόμου που τέθηκε σε ισχύ στα μέσα Δεκεμβρίου και στερεί το δικαίωμα από τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία να μετάγονται σε «ανοικτές» φυλακές, όπως είναι αυτές στην Κασσαβέτεια του Βόλου.
Xθες, πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα. Περίπου 120 άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στην Πανεπιστημίου. Επιχείρησαν να κατέβουν στο οδόστρωμα προκειμένου να κάνουν πορεία, ωστόσο παρεμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Κατευθύνθηκαν μέσω των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας στην πλατεία Κάνιγγος όπου διαλύθηκαν, χωρίς να προκληθούν ιδιαίτερες εντάσεις και χωρίς να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Νωρίτερα, προσήχθησαν πέντε άτομα που ανήρτησαν πανό και πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ του Κουφοντίνα στην πλατεία Συντάγματος. «Παρεμβάσεις» και εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας έγιναν και σε πόλεις της περιφέρειας.
Καθημερινή

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου