Thursday, 28 March, 2024

Εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Στις 28 Νοεμβρίου 2021 (Κυριακή) θα εορταστεί φέτος σε ολόκληρη τη χώρα η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944 και η επέτειος της μάχης του Γοργοποτάμου.
Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής υπήρξε κοινό έργο των Ελλήνων που αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και ενάντια στο ναζισμό και τον φασισμό. Ο αγώνας αυτός αποτελεί μια ακόμα κορυφαία εκδήλωση για την επιδίωξη του ιδανικού της ελευθερίας. Η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του ν. 1285/1982 την επέτειο της μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης, ως έμπρακτη απόδοση του ελάχιστου φόρου τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν η έπεσαν ηρωικά στον αγώνα για την ελευθερία.
Ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021.
Το πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει:
α)Γενικό Σημαιοστολισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την όγδοη (8η) πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου την ημέρα της εορτής.
β)Φωταγώγηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.
Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, έδρα της Μητροπολιτικής Ενότητας, πλην του γενικού σημαιοστολισμού και της φωταγώγησης, θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις:
α)Ώρα 10.30: Τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας
β)Ώρα 11:00: Τρίλεπτοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων στο χώρο του μνημείου Εθνικής Αντίστασης (Ν. Παραλία).
Παρακαλούνται οι Αντιστασιακές Οργανώσεις να δηλώσουν τους ομιλητές εγκαίρως στο Αυτοτελές Γραφείο Τύπου Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση: dimsx@pkm.gov.gr
γ)Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (Ν. Παραλία) από τους: Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Εν. Θεσσαλονίκης, Διοικητές Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπροσώπους Αντιστασιακών Οργανώσεων, Πολιτικές Νεολαίες, καθώς και εκπροσώπους Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή άλλων Φορέων που επιθυμούν να τιμήσουν την Εθνική Αντίσταση και τους αγώνες κατά του ναζισμού και του φασισμού.
Στις έδρες των λοιπών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα τελεστούν Δοξολογίες και θα πραγματοποιηθούν καταθέσεις στεφάνων με μέριμνα των οικείων Αρχών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου