Tuesday, 23 April, 2024

Εκλογή προέδρου της ΝΔ μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης

Εκλογή προέδρου μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης

Με το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, βουλευτές και κομματικά στελέχη άρχισαν ήδη να συζητούν και για την επομένη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η παραίτηση Σαμαρά αιφνιδίασε τους περισσότερους (φίλους και εσωκομματικούς αντιπάλους του τέως πρωθυπουργού) και ακόμη και σε διαδικαστικό επίπεδο τίποτε δεν έχει προετοιμαστεί έτσι ώστε να υπάρξει σε άμεσο χρόνο η ανάδειξη του νέου προέδρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Β. Μεϊμαράκης δεν έχει προλάβει καν να συζητήσει αναλυτικά με κομματικά στελέχη ούτε για τον χρόνο ούτε για τα επόμενα εσωκομματικά βήματα, καθώς λίγες ώρες μετά την ανάθεση των νέων καθηκόντων του από τον κ. Σαμαρά, έπρεπε να μετάσχει σε σύσκεψη κορυφής για τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η πρόθεσή του είναι να μην κινήσει τώρα τη διαδικασία εκλογής, με δεδομένο ότι η χώρα αντιμετωπίζει πολύ πιο ουσιαστικά ζητήματα και πως σε κάθε περίπτωση τα εσωκομματικά της ΝΔ δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των πολιτών.

Σε μια πρώτη συζήτηση που έγινε χθες το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, ετέθη ως χρονικό όριο ο προσεχής Νοέμβριος, προκειμένου και χρόνος να δοθεί στους υποψηφίους αλλά και -κυρίως- να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της διαπραγμάτευσης και να έχει επιστρέψει το ήρεμο κλίμα στην κοινωνία.

Η πρώτη κίνηση που θα κάνει πάντως κ. Μεϊμαράκης είναι η σύγκληση σήμερα το απόγευμα του Πολιτικού Συμβουλίου (με τη συμμετοχή των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών) της ΝΔ.

Εκεί, αφού παρουσιάσει κωδικοποιημένα τις θέσεις του για όλα τα μεγάλα ζητήματα, θα ζητήσει από τους βουλευτές να επικυρώσουν την επιλογή του κ. Σαμαρά για τη διαδοχή του από τον ίδιο.

nd

Νομιμοποίηση
Στόχος του να έχει μια κατ’ αρχήν άτυπη, πλην όμως ουσιαστική, νομιμοποίηση από ένα κορυφαίο κομματικό όργανο, έτσι ώστε να μπορέσει να χειριστεί σημαντικά πολιτικά ζητήματα που μοιραία θα προκύψουν με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση.

Την ίδια ώρα, στελέχη της ΝΔ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την ηγεσία της ΝΔ όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Μέχρι στιγμής ο κ. Μ. Βορίδης, ο κ. Ν. Δένδιας, αλλά και οι κ. Π. Τατούλης και Γ. Πατούλης έχουν αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ο κ. Βορίδης απάντησε ως εξής (Αντέννα) όταν ρωτήθηκε για το εάν θα είναι υποψήφιος: «Θέλω να σκεφτώ κάποια πράγματα». Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του (ρ/ς Βήμα) «κινήθηκε» προς την ίδια κατεύθυνση, λέγοντας: «Εάν η πολιτική πρόταση της ΝΔ με καλύπτει θα μπορούσα να το σκεφτώ αν θα την εκφράσω».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, σε γραπτή δήλωσή του, ανέφερε ότι «σε αυτή τη διεκδίκηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπενθύμιζε χθες ότι ήταν από τους πρώτους που είχαν ζητήσει το βράδυ της Κυριακής την παραίτηση του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα πολιτικές και κομματικές ηγεσίες που αποδεικνύεται ότι αποστρέφεται η πλειοψηφία της κοινωνίας».

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαριστεί και η στάση που θα τηρήσει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ, αν και δεν έχει κάνει ακόμη κάποια δήλωση. Αν αυτό συμβεί τότε θεωρείται βέβαιο ότι η κυρία Μπακογιάννη θα κάνει ένα βήμα πίσω.

Η υποψηφιότητα Μητσοτάκη θα δημιουργήσει -προφανώς- νέα δεδομένα στην κούρσα για τη διαδοχή του κ. Σαμαρά και θα ανατρέψει αρκετές από τις ισορροπίες που σήμερα υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ. Ερώτημα αποτελεί και η στάση του ίδιου του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», μπορεί να θέσει επίσης υποψηφιότητα, έχοντας ως «όπλο» τις καλές του σχέσεις τόσο με τον κ. Σαμαρά όσο και με τον κ. Καραμανλή.

ethnos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου