Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ελβετική εφημερίδα για τα fake news με τους 38 στον Έβρο: «Η Μπαϊντά είναι influencer και ζει στη Γερμανία»

Συνεχείς είναι οι αναφορές στον διεθνή Τύπο για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, αφού η «απολογία» του Der Spiegel και η ανάκληση των σχετικών ρεπορτάζ

έχει φέρει το γερμανικό περιοδικό σε ρόλο απολογούμενου, με πολλά ΜΜΕ να εξετάζουν την συγκεκριμένη υπόθεση από διαφορετική σκοπιά πλέον.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γερμανόφωνης έγκυρης ελβετικής εφημερίδας, Neue Zürcher Zeitung, η οποία καταπιάνεται με την περίπτωση της Μπαϊντά, η οποία είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο το «πρόσωπο» της υπόθεσης, αφού αυτή ήταν που συνομιλούσε με διεθνή ΜΜΕ διαδίδοντας την δική της οπτική για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.

Η Μπαϊντά σε μία από τις φωτογραφίες που έστελνε σε διεθνή ΜΜΕ

Το εκτενές ρεπορτάζ μιλά για την Μπαϊντά η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε εντοπιστεί, μέσα από τις αναρτήσεις της στο Instagram να βρίσκεται στη Γερμανία, ακόμη κι αν δεν είχε λάβει νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγει από την Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα η οποία και την εντόπισε, η Μπαιντά, δεν εμφανίζεται πλέον να θέλει να μιλήσει για τα όσα έζησε στον Έβρο. «Ήταν μια δύσκολη, θλιβερή στιγμή», λέει. «Τώρα θέλω να ξεκινήσω μια νέα ζωή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Baidaa S. επισκέπτεται κάθε Σαββατοκύριακο το σύζυγό της, ο οποίος ζει σε μια ήσυχη περιοχή με κατοικίες στην επαρχία του Παλατινάτου. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η 27χρονη δεν θέλει να μιλήσει στα ΜΜΕ. Διότι η Baidaa S. είναι η κεντρική φιγούρα σε ένα σκάνδαλο στα ΜΜΕ, το οποίο θέτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε θέση απολογούμενου», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα:

Το πώς ακριβώς η Baidaa S.-η οποία ονομάζεται και Beida ή Baida- ενεπλάκη σε αυτή την υπόθεση παραμένει ασαφές. Το σίγουρο είναι ότι η νεαρή από τη Συρία εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια ως συγγραφέας και influencer. Σύμφωνα με όσα δηλώνει η ίδια, γεννήθηκε στη Rakka το 1995 και έχει συγγράψει ήδη έξι βιβλία. Σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Instagram και το Tiktok, δημοσιεύει ρήσεις που εκπέμπουν ευσέβεια για τον Αλλάχ, αναφέρει γνωμικά και μοιράζεται φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, συχνά από την Τουρκία και τη Γερμανία.

Τον Μάρτιο του 2021, για παράδειγμα, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram μιας γυναίκας που κρατά ένα φλιτζάνι καφέ και διαβάζει ένα βιβλίο, τα πόδια της είναι καλυμμένα με ένα χνουδωτό ύφασμα. Ως τοποθεσία δίδεται η «Γερμανία». (σ.σ. η Μπαιντά φαίνεται να έχει πλέον κλείσει το προφίλ της στο Instagram).

Σύμφωνα με άλλες δημοσιεύσεις της, η Baidaa S. είχε βρεθεί εκείνη τη χρονιά και στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλα μέρη στην Τουρκία. Οργανώσεις Σύρων εξόριστων αναφέρθηκαν σε αυτήν το 2019, ενώ το 2018 έγραψε ένα άρθρο με θέμα την προδοσία στην εφημερίδα Al Watan Voice. Ένα βιβλιοπωλείο στο Safak της Τουρκίας προωθούσε το 2021 το τελευταίο της βιβλίο στο Facebook. Στη δημοσίευση εμφανίζεται να το κρατά περήφανα ποζάροντας στην κάμερα, το πρόσωπό της είναι προσεκτικά μακιγιαρισμένο, τα μαλλιά της καλυμμένα με ένα χιτζάμπ. Στο εξώφυλλο του βιβλίου είναι γραμμένος ο τίτλος «Η ανοησία της καρδιάς».

Ο Έβρος

Η Μπαιντά εμφανίστηκε ξαφνικά στα διεθνή ΜΜΕ τον Αύγουστο του 2022. Ωστόσο, όχι ως κοσμοπολίτισσα influencer, αλλά ως απελπισμένη εκπρόσωπος μιας ομάδας 38 ατόμων, κατά βάση Σύρων προσφύγων, εγκλωβισμένη στην ελληνοτουρκική συνοριακή περιοχή. «Η Baidaa S. και άλλοι πρόσφυγες παραμένουν εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι σε ένα νησί του συνοριακού ποταμού Έβρου», έγραφε το Spiegel στις 10 Αυγούστου. Στην εικόνα που συνόδευε το άρθρο, η γυναίκα από τη Συρία φορά ένα φτωχό μπλε χιτζάμπ και κοιτάζει την κάμερα με πρησμένα μάτια και χωρίς μακιγιάζ. Πίσω της υπάρχουν άνδρες, γυναίκες και μερικά παιδιά καθισμένα σε ένα καταξεραμένο λιβάδι. Ο τίτλος του άρθρου του Spiegel είναι: «Η 5χρονη Μαρία χάνει τη ζωή της στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Είναι η αφετηρία μιας διεθνούς εκστρατείας κατά της Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ. Οι πρόσφυγες, σύμφωνα με το Spiegel, τον Guardian, το Channel 4 και άλλα ΜΜΕ, μεταφέρθηκαν στα σύνορα από τις τουρκικές Αρχές, αλλά οι Έλληνες συνοριοφύλακες του απέτρεπαν από το να διασχίσουν τα σύνορα της ΕΕ χρησιμοποιώντας βία. Με αυτά τα Pushbacks, συνέχιζε το άρθρο, η Ελλάδα παραβίαζε για ακόμα μια φορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ακόμη χειρότερα, στην προκειμένη περίπτωση μια κοπέλα ονόματι Μαρία έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σκορπιού, επειδή οι Αρχές της ΕΕ απέτυχαν να παράσχουν βοήθεια, υποστηριζόταν στο δημοσίευμα. Αν δεν επέμβουν, ένα άλλο κορίτσι κινδυνεύει να πεθάνει. Το Spiegel έκανε λόγο για «έγκλημα ολόκληρης της Ευρώπης», η οποία δείχνει μέσα από αυτό το παράδειγμα το πώς θυσιάζονται οι αξίες στα σύνορά της.

Η εκστρατεία στα ΜΜΕ που ξεκίνησε το SPIEGEL στις 10 Αυγούστου εναντίον της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης αφορά έναν τομέα, στον οποίο όλες οι πλευρές καταφεύγουν σε τεχνάσματα, συγκαλύψεις και ψέματα. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τακτικά την Ελλάδα με πόλεμο, χρησιμοποιεί δε τα εκατομμύρια μεταναστών και Σύρων προσφύγων, ορισμένοι από τους οποίους ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, ως μοχλό πίεσης εναντίον της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία από διασώστες, οι διακινητές επανειλημμένα σκηνοθετούν επείγουσες καταστάσεις, προκειμένου να πείσουν τις Αρχές να επέμβουν, για παράδειγμα μωρά που υποτίθεται ότι είναι άρρωστα αλλά στην πραγματικότητα είναι υγιή.

ΜΚΟ που προπαγανδίζουν το άνευ όρων δικαίωμα στη Μετανάστευση, συχνά παρουσιάζουν δηλώσεις μεταναστών σαν γεγονότα. Οι δημοσιογράφοι από την πλευρά τους παίρνουν αυτές τις περιγραφές και τις αναδεικνύουν ως προϊόν έρευνας. Η κύρια πηγή για τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα ήταν η Baidaa S. Ήδη από τον Ιούλιο του 2022 είχε έρθει μέσω κινητού τηλεφώνου σε επαφή με ελληνικές ΜΚΟ, όπως η Alarm Phone και η Humanrights 360, έστελνε φωτογραφίες, βίντεο και καλούσε σε βοήθεια. «Κανείς δεν μας θέλει, κανείς δεν μας βοηθά», έλεγε σε ένα βίντεο στα αγγλικά σχεδόν κλαίγοντας, «πεθαίνω από πείνα και δίψα, πεθαίνω ψυχικά και σωματικά». Και η 70χρονη γιαγιά της βρισκόταν σε κίνδυνο, υποστήριζε τότε. Δικηγόροι των ΜΚΟ έδωσαν τον αριθμό τηλεφώνου της Baidaa S. σε επιλεγμένους δημοσιογράφους, κυρίως στο Γιώργο Χρηστίδη, τον ανταποκριτή του Spiegel στην Ελλάδα. Αυτό που διηγείτο η Baidaa S., οι δημοσιογράφοι τα αναμετέδωσαν αυτολεξεί στο κοινό τους. Ένα podcast του Spiegel στις 19 Αυγούστου ξεκινά με μία φράση της Baidaa S.: «Ένα πεντάχρονο κορίτσι είναι νεκρό, τσιμπημένο από σκορπιό». Ο Χρηστίδης ανέφερε στο Twitter ότι η Baidaa S. έχει δει από τον Ιούλιο τουλάχιστον τρεις ανθρώπους να πεθαίνουν. Οι ΜΚΟ, με τις οποίες συνεργάζονται ΜΜΕ όπως το Spiegel, δημοσίευσαν επίσης θολές εικόνες μιας κοπέλας ξαπλωμένης στο έδαφος και προσφύγων που φέρονταν να ξυλοκοπήθηκαν από ελληνικές και τουρκικές Δυνάμεις Ασφαλείας.

Αργότερα δεν έγινε σχεδόν καμία αναφορά στους περισσότερους του ενός θανάτου που η Baidaa S. ισχυριζόταν ότι είχε δει. Αντίθετα, σύντομα εκφράστηκαν αμφιβολίες για όσα είπε για την 5χρονη Μαρία. Αλλά και η συμπεριφορά της προκάλεσε ερωτηματικά. Στις 15 Αυγούστου διεδώθηκαν οι 38 πρόσφυγες μόλις βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος. Οι πρόσφυγες καταγράφηκαν και οδηγήθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Δράμας στις 9 Σεπτεμβρίου, σε εγκατάσταση για αιτούντες Άσυλο. Εκεί είχε σχεδιαστεί να παραμείνουν, μέχρι να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις τους.

Ωστόσο, η Baidaa S. εξαφανίστηκε μόλις μία ημέρα μετά την άφιξή της. Επίσης, το όνομά της δεν περιλαμβάνεται σε κατάλογο που απέστειλαν οι πρόσφυγες στα μέσα Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η 70χρονη γιαγιά της, για την οποία μιλούσε σε βιντεομηνύματά της, ξαφνικά φαίνεται να μην είναι πια η γιαγιά της. Και το κοριτσάκι Μαρία, το οποίο έχασε τη ζωή του από σκορπιό και για το οποίο μιλούσε, πιθανότατα δεν υπάρχει, όπως διαπίστωσαν σύντομα Έλληνες δημοσιογράφοι. Το δεύτερο κορίτσι που φέρεται να τσιμπήθηκε από σκορπιό ήταν υγιές.

Έκτοτε το Spiegel, με τη συμπαράσταση ΜΜΕ όπως η Deutsche Welle, προσπάθησε να περιορίσει το σκάνδαλο χρησιμοποιώντας κάθε είδους τεχνάσματα απόσπασης της προσοχής -και να παρουσιάσει την υπόθεση ως μια λυπηρή αστοχία. Λαμβάνοντας υπόψη το είδος των πηγών, έγραφε το περιοδικό σε μια «επεξεργασία της υπόθεσης» που δημοσιεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου, τα άρθρα θα έπρεπε να είχαν διατυπωθεί «πιο προσεκτικά». Ο αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Θεμάτων ανύψωσε τις δηλώσεις των προσφύγων σε γεγονότα, κανείς δεν τις έλεγξε, υποστηρίχθηκε. Λόγω των πολλών σφαλμάτων, τα συγκεκριμένα άρθρα δεν θα είναι πλέον δημοσιευμένα. Ωστόσο, η Σύνταξη του περιοδικού επαίνεσε εαυτήν ότι «εξέτασε και πάλι σε βάθος» την υπόθεση.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός του περιοδικού διευκρίνισε τα ερωτήματα για το κατά πόσον υπάρχουν θανατηφόροι σκορπιοί στη συνοριακή περιοχή του Έβρου (απάντηση: Όχι, αλλά δεν αποκλείεται ένα αφυδατωμένο παιδί να πεθάνει από τσίμπημα) ή κατά πόσον οι πρόσφυγες βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, όπως ισχυρίζονταν (Απάντηση: Μόνο εν μέρει, στην αρχή βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος, ίσως όμως να υποστηρίζονταν και από Τούρκους διακινητές). Όμως το SPIEGEL δεν θέτει τα πιο σημαντικά ερωτήματα: Γιατί το όνομα της Baidaa S. δεν ήταν στον κατάλογο, τον οποίο οι πρόσφυγες έστειλαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Πώς κατόρθωσε να φύγει απλώς από την Ελλάδα ως αιτούμενη Άσυλο; Ήταν ακόμα πρόσφυγας το καλοκαίρι του 2022 ή υποκρινόταν στα ΜΜΕ… δείτε εδώ 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου