Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ελληνικός Χρυσός: Όπως σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΣτΕ, σεβόμαστε τις αποφάσεις όλων των δικαστηρίων

Απάντηση της Ελληνικός Χρυσός για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προσφυγή της εταιρείας κατά παλαιότερης απόφασης περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης.

Εξετάζει την κατάθεση Έφεσης για την αναίρεσή της
“Η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, κατά πάγια αρχή της, σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είτε αυτές εκδίδονται σε εθνικό επίπεδο, είτε σε ευρωπαϊκό”, τονίζει σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος σχετικά με τα δημοσιεύματα για την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε χθες παλαιότερη προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου και της “Ελληνικός Χρυσός AE” κατά μιας απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε θεωρήσει ότι η παραχώρηση της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης της Κασσάνδρας έναντι τιμής χαμηλότερης της πραγματικής αγοραίας αξίας και η απαλλαγή από τους φόρους ισοδυναμούσε με κρατική ενίσχυση ιδιωτικής επιχείρησης και συνεπώς ήταν αντίθετη προς την κοινοτική νομοθεσία.
“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από ανώνυμη καταγγελία περί το 2006, έκρινε ότι υπήρξε «παράνομη κρατική ενίσχυση» κατά την μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας το 2003 από το Ελληνικό Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός, ποσού 15,3 εκατ. Ευρώ. Κατά της απόφασης αυτής, τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και η εταιρεία μας άσκησαν προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. αμφισβητώντας την ορθότητά της. Το Γενικό Δικαστήριο παρά ταύτα έκρινε άλλως με την απόφασή του της 9.12.2015”, ανέφερε ο κ Θεοδωρακόπουλος και συνέχισε, λέγοντας πως “η εταιρεία εξακολουθεί να έχει τις επιφυλάξεις της για την βασιμότητα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξετάζει την κατάθεση έφεσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αναίρεσή της. Σημειωτέον ότι η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου για τεχνικούς λόγους δεν μας έχει ακόμη επίσημα επιδοθεί από την Γραμματεία του Δικαστηρίου. Αφού την λάβουμε, θα την μελετήσουμε και θα προχωρήσουμε στις νόμιμες ενέργειες”.
“Από κει και πέρα, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως δεν τίθεται σήμερα ζήτημα ανάκτησης από το Ελληνικό Δημόσιο του άνωθεν ποσού, καθόσον τούτο έχει ήδη ολοσχερώς καταβληθεί από την εταιρεία μας από το καλοκαίρι του 2014, βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, συνολικού ποσού μαζί με τους τόκους κοντά στα 21 εκατ. Ευρώ”, κατέληξε.

Ελληνικός Χρυσός: Όπως σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΣτΕ, σεβόμαστε τις αποφάσεις όλων των δικαστηρίων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου