Tuesday, 16 April, 2024

Ελπιδοφόρος: Θλιβερή αδικία η τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ο κ. Ελπιδοφόρους σημείωσε ότι «όχι μόνο ως Ορθόδοξοι αδελφοί και αδελφές, αλλά και ως απλοί άνθρωποι πρέπει να προσευχόμαστε για δίκαιη και άμεση λύση για την Κύπρο
«Είναι πολλά που μπορούμε να κάνουμε ως Αμερικανοί μέσω της κυβερνήσεώς», αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, στην εγκύκλιό του με την ευκαιρία της 45ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Το κείμενο της Αρχιεπισκοπικής εγκυκλίου:
«Προσφιλείς Αδελφοί καὶ Αδελφές εν Χριστώ,
Όπως πολλοί από σάς γνωρίζετε, η ημέρα αυτή σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός  στην ιστορία τών Ελλήνων και τής Ομογενείας. Η εισβολή τού τουρκικού στρατού στην Κύπρο σαράντα-πέντε χρόνια πρίν, η εκτόπιση τών κατοίκων της, οι οποίοι έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, και ο βίαιος διαχωρισμός τής νήσου παραμένουν έως και σήμερα μία θλιβερή αδικία. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Εκκλησία τής Κύπρου ιδρύθηκε από τους Αποστόλους Παύλο, Βαρνάβα και Μάρκο τον Ευαγγελιστή, καὶ ότι είναι Εκκλησία, η οποία απέκτησε καθεστώς αυτοκεφαλίας με απόφαση Οικουμενικής Συνόδου (Έφεσος 431 μ.Χ.). Ο νησιωτικός αυτός λαός με ιστορία πλέον τών δέκα χιλιάδων ετών, έχει υποφέρει πολλά διαμέσου τών αιώνων αλλά έχει αντέξει όλων τών ειδών τις δοκιμασίες καὶ τις ταλαιπωρίες.
Όχι μόνο ως Ὀρθόδοξοι αδελφοί και αδελφές, αλλά και ως απλοί άνθρωποι πρέπει να προσευχόμεθα για δίκαιη και άμεση λύση για την Κύπρο. Η βία γεννά μόνο βία, και οι δυνάμεις και τα κράτη που βρίσκονται πέραν των υδάτων τής Κύπρου οφείλουν να διαπραγματεύονται μαζί της και να μη παρεμβαίνουν. Την ειρήνη μπορούν να την επιτύχουν οι ίδιοι οι Κύπριοι μόνοι τους.
Την ημέρα αυτή, καθώς θρηνούμε την απώλεια ανθρώπων, την καταστροφή μνημείων και τη βία, η οποία ποτέ δεν αποτελεί λύση για την ανθρώπινη οικογένεια, ας προσφέρουμε κάτι παραπάνω από τις προσευχές μας, αφού τιμούμε τη μνήμη εκείνων που αναπαύονται εν ειρήνη. Ας συστρατευθούμε με τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν, και ας ενθαρρύνουμε τους έμπιστους συνεργάτες μας να βρουν λύσεις. Είναι πολλά  αυτά που μπορούμε να κάνουμε ως Αμερικανοί μέσω τής κυβερνήσεώς μας. Η Κύπρος αποτελεί μεν ηθικό ζήτημα για κάθε άνθρωπο, περισσότερο όμως για μας, που μας ενώνει με τους αδελφούς Κυπρίους η κοινή πίστη και ακόμη το ίδιο αίμα.
Είθε ο Θεός να δώσει γρήγορη και δίκαιη λύση για όλους τους Κυπρίους, και να τους χαρίσει ελπίδα, δικαιοσύνη και εθνική συσπείρωση, η οποία οδηγεί στην ειρήνη και στην ευημερία για όλους.
Με πατρική αγάπη εν Κυρίω Ιησού Χριστώ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου