Thursday, 28 March, 2024

Εμπορ. Σύλλογος Αθηνών: Να ανοίξουν τα μαγαζιά στις 14 Ιανουαρίου

Το εμπόριο της χώρας βιώνει την μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική του ιστορία.
Υπό τις συνθήκες αυτές, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Σταύρος Καφούνης, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τεκμηριωμένες προτάσεις, ευελπιστώντας στην άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης.
Στην επιστολή ο κ. Καφούνης ενώ υπενθυμίζει ότι είναι η τέταρτη φορά που ο Εμπορικός Σύλλογος επικοινωνεί με το πρωθυπουργικό γραφείο τονίζει ότι ποτέ δεν παρενέβη σε υγειονομικά θέματα και τονίζει ότι πλέον όποια μέτρα και αν ληφθούν δεν μπορούν τελικά να υποκαταστήσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εκφράζει τη δυσφορία του κλάδου τονίζοντας ότι «το τελευταίο διάστημα με έκπληξη παρακολουθούμε το λιανεμπόριο να αντιμετωπίζεται χωρίς να υπολογίζεται το μεγάλο ειδικό βάρος που έχει στην οικονομία, πολύ δε περισσότερο όταν ακούμε να αξιολογούνται λανθασμένα, κατά τη γνώμη μας, διλήμματα όπως σχολείο ή λιανεμπόριο. Υπό αυτές τις συνθήκες, διεκδικούμε πλέον την ισότιμη συμμετοχή μας στο τραπέζι της διαμόρφωσης των προτάσεων, όπου φυσικά η ευθύνη των τελικών αποφάσεων αφορά αποκλειστικά στην εκάστοτε κυβέρνηση».
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση ζητώντας:
Α) Επαναλειτουργία της αγοράς με «click away» την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες.
Β) Διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο «click in shop» από Δευτέρα 18-1-2021, αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς με αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, χρήση αντισηπτικών στην είσοδο, στο ταμείο και στους χώρους δοκιμών.
Για την ενίσχυση των υγειονομικών προφυλάξεων πρέπει να επιδοτηθεί αμέσως ακόμη και η ετεροχρονισμένη προμήθεια ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα, τα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν εντός εκάστου καταστήματος.
Στην επιστολή του ο κ. Καφούνης τονίζει ότι όλα «τα ανωτέρω πρέπει να αφορούν σε όλους τους κλάδους χωρίς εξαιρέσεις (βιβλία, παιγνίδια, εποχιακά κ.λπ.), οι οποίες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και ενεργοποιούν κοινωνικούς αυτοματισμούς.»
Τέλος σημειώνει ότι εάν οι υγειονομικοί δείκτες επιβαρυνθούν και πριν αποφασιστεί νέο «lockdown» εις βάρος του λιανεμπορίου ο Εμπορικός Σύλλογος προτείνει:
1. Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.
2. Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.
3. Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.
4. Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης «6».
5. Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου