Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με 800.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων

Πολυμελές κύκλωμα, το οποίο εκτιμάται ότι διακίνησε τον τελευταίο χρόνο 5,5 εκατ. πακέτα λαθραίων τσιγάρων με τους διαφυγόντες δασμούς για το Ελληνικό Δημόσιο να προσεγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ, εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, ύστερα από ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, 29 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν σχεδόν 800.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι δύο ομογενείς από την Σοβιετική Ένωση, ηλικίας 34 και 41 ετών, αντίστοιχα, στους οποίους αποδίδεται «ηγετικός» ρόλος στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 80 πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Οι συλληφθέντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων απασχόλησαν κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν το απόγευμα στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και σε βάρος τους απαγγέλθηκαν -κατά περίπτωση- κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ενώ παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ειδικό ανακριτή.
Οι Αστυνομικές Αρχές είχαν εδώ και καιρό πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος. Μάλιστα, φαίνεται ότι παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες εμπλεκόμενων προσώπων. Όπως έγινε γνωστό, η εγκληματική οργάνωση φέρεται ότι εισήγαγε εκατομμύρια πακέτα με λαθραία τσιγάρα -κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ντουμπάι) και τη Λευκορωσία- ποσότητες που διακινήθηκαν και διατέθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, ενώ μεγάλες ποσότητες εξάγονταν στη Βουλγαρία, όπου διατίθονταν προς πώληση.
Τα τσιγάρα μεταφέρονταν, κατά βάση, ακτοπλοϊκώς στη χώρα μας, κρυμμένα ανάμεσα σε άλλα εμπορεύματα. Φτάνοντας στην Ελλάδα, μεταφέρονταν βραδινές ώρες με φορτηγά και σε όλες τις μετακινήσεις υπήρχαν προπομποί για την αποφυγή ενδεχόμενων αστυνομικών ελέγχων.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις αρχές του 2015, η εγκληματική οργάνωση εκτιμάται ότι διακίνησε 5,5 εκατ. πακέτα λαθραίων τσιγάρων και οι διαφυγόντες δασμοί-φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ποσότητα υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 19 εκατ. ευρώ.
Οι συλλήψεις έγιναν το Σαββατοκύριακο στη διάρκεια επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης με συναδέλφους τους της αντίστοιχης υπηρεσίας της Αττικής. Όπως ανακοινώθηκε, 21 συλλήψεις έγιναν στην Αθήνα και 8 στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησαν έρευνες σε σπίτια, αποθήκες και φορτηγά, όπου κατασχέθηκαν συνολικά 774.000 πακέτα, όπως επίσης το χρηματικό ποσό των 57.000 ευρώ, που εκτιμάται ότι προέρχεται από την λαθρεμπορία τσιγάρων. Οι έρευνες επεκτάθηκαν και στις πόλεις της Βέροιας και των Σερρών. Εκτός από τους συλληφθέντες, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλα 51 άτομα, μεταξύ αυτών ομογενείς, Έλληνες και αλλοδαπούς, που είχαν διάφορους ρόλους στη δράση του κυκλώματος (είτε ενεργούς είτε περιφερειακούς). Λεπτομέρειες για το πώς δρούσε το κύκλωμα και πώς τα λαθραία τσιγάρα από τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία κατέληγαν στις αγορές της Θεσσαλονίκης, πόλεων της Β. Ελλάδας και της Βουλγαρίας διαβάστε αύριο στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Κ. Καντούρη στη «Μ».

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με 800.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου