Saturday, 20 April, 2024

ΕΟΔΥ: Πιο εύκολα μεταδίδεται ο κορονοϊός σε συναθροίσεις στο σπίτι

«Ενθαρρυντικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη Γαλλία, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην εκπομπή «Δέκα» της ΕΡΤ, ανέφερε επίσης, πως στο πλαίσιο των μέτρων με τον περιορισμό ατόμων και συναθροίσεων, θα πρέπει να είμαστε το ίδιο προσεκτικοί και εντός σπιτιού. Ο Επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, είπε στην ΕΡΤ πως ο κορονοϊός είναι εύκολο να μεταδοθεί από άτομο όταν γίνονται συναθροίσεις σε κλειστό χώρο.

«Μέσα στο σπίτι η μετάδοση του ιού είναι πιο εύκολη γιατί οι αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι μικρές. Επί πλέον χρησιμοποιούν κοινά σκεύη, κοινές τουαλέτες κ.α. Όμως, ακόμα και μέσα στο σπίτι υπάρχουν τρόποι περιορισμού της μετάδοσης, όχι εκμηδένισης. Η επιδημιολογία δεν μιλάει ποτέ για εκμηδένιση, μιλάει για περιορισμό. Και ο περιορισμός των συναθροίσεων περιορίζει τον κύκλο της μετάδοσης. Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο εργαλείο είναι ο συνδυασμός της υψηλής ατομικής ευθύνης και της υψηλής κοινωνικής αλληλεγγύης», είπε χαρακτηριστικά.

Παναγιωτακόπουλος: Σύντομα έρχεται το rapid test για τον κορονοϊό
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια σε ένα νέο τεστ ανίχνευσης του κορονοϊου, το οποίο θα γίνεται μέσα σε 20 λεπτά το αργότερο.

«Σύντομα θα έρθει το rapid test, το ταχύ τεστ το οποίο θα μπορεί να γίνεται σε 15 με 20 λεπτά σε οποιοδήποτε ιατρείο και θα αλλάξει όλη την εικόνα. Διότι το μοριακό τεστ που γίνεται μέχρι στιγμής, είναι και κοστοβόρο και χρονοβόρο κι αυτό γιατί χρειάζονται ειδικά εργαστήρια και εξειδικευμένο προσωπικό. Το ταχύ τεστ θα έρθει στο επόμενο ορατό διάστημα, αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω αν θα είναι εδώ σε 20 ή σε 25 ή σε 35 μέρες», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ που στη συνέχεια στάθηκε στις μελέτες που γίνονται στην Γαλλία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Τις μελέτες στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Μασσαλία, τις εφάρμοσε ο Ραούλτ, ένας διαπρεπής λοιμωξιολόγος-ερευνητής. Χρησιμοποίησε συνδυασμό χλωροκίνης που είναι ανθελονοσιακό φάρμακο και αζυθρομυκίνης που είναι ένα κοινό αντιβιοτικό και είδε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Να πούμε όμως ότι η μελέτη είναι πιλοτική και μικρής έκτασης. Πρέπει να συνεχιστεί σε πολύ μεγαλύτερη έκταση για να είναι τα αποτελέσματα αξιοποιήσιμα και αξιόπιστα. Θα ξέρουμε ίσως στις επόμενες εβδομάδες»,ανέφερε.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου