Friday, 29 March, 2024

ΕΟΔΥ: Τρία πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Τρία πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας εντοπίστηκαν στην Ελλάδα σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του “πιθανού κρούσματος”».

Πρόκειται για τρία παιδιά ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών που παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα και πυρετό, ενώ το τρίτο παιδί, ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Στη χώρα μας, μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml). Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος. Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης».

Τι είναι η ηπατίτιδα;

Είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του ήπατος.

Συνήθως είναι το αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης, μπορεί επίσης να προκληθεί από έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών και ορισμένων γενετικών διαταραχών. Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι ηπατίτιδας που προκαλούνται από συγκεκριμένους ιούς – γνωστούς ως A, B, C, D και E – αλλά κανένας από αυτούς δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει τη φλεγμονή του ήπατος σε αυτά τα παιδιά μέχρι στιγμής. Ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας μπορεί να περάσουν χωρίς σοβαρά προβλήματα, ενώ άλλοι μπορεί να είναι μακροχρόνιες.

Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα όπως ο ίκτερος.

Συμπτωματολογία

Πολλές περιπτώσεις ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο τα οποία προηγήθηκαν της εμφάνισης της οξείας ηπατίτιδας και, αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων – ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) – και ίκτερο. Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφάνισαν πυρετό. Οι κοινοί ιοί, οι οποίοι προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα (ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D και E), δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις. Τα διεθνή ταξίδια ή οι σύνδεσμοι με άλλες χώρες, με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, δεν έχουν ενοχοποιηθεί ως αιτιολογικοί παράγοντες. Ο αδενοϊός έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 74 περιπτώσεις παιδιών με 18 από αυτές να έχουν ταυτοποιηθεί ως αδενοϊός οροτύπου F41. Ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε σε 20 περιπτώσεις από αυτές που εξετάστηκαν. Επιπροσθέτως, 19 εκ των περιπτώσεων ανιχνεύθηκαν με ταυτόχρονη μόλυνση SARS-CoV-2 και αδενοϊού.

Οδηγίες

Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τις ενδείξεις της ηπατίτιδας (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ικτέρου), ενώ θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν επαγγελματία υγείας σε περίπτωση ανησυχίας. Προτεινόμενα δείγματα για τη διάγνωση μόλυνσης από αδενοϊό οροτύπου F41 είναι τα κόπρανα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • κιτρίνισμα του λευκού μέρους των ματιών ή του δέρματος (ίκτερος)
  • σκουρόχρωμα ούρα
  • αποχρωματισμένα κόπρανα
  • κνησμός στο δέρμα
  • μυικό άλγος και αρθραλγία
  • αίσθημα καχεξίας και/ή κόπωσης
  • απώλεια όρεξης
  • κοιλιακό άλγος

Τα συνηθισμένα μέτρα υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης πολλών κοινών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των αδενοϊών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου