Friday, 29 March, 2024

Επίθεση με βιτριόλι: Ένας χρόνος από το πρωινό που άλλαξε τη ζωή της Ιωάννας για πάντα

Ήταν 20 Μαΐου του 2020 όταν γινόταν γνωστή από το αστυνομικό δελτίο μια είδηση που έμελλε να απασχολήσει το Πανελλήνιο για την πρωτοφανή

για τα ελληνικά δεδομένα αγριότητά της.
Μια νεαρή γυναίκα, η Ιωάννα Παλιοσπύρου, δεχόταν νωρίς το πρωί καθώς πήγαινε στη δουλειά της στην Καλλιθέα απρόκλητη επίθεση από μία καμουφλαρισμένη γυναίκα με μεγάλη ποσότητα καυστικού υγρού.
Ήταν δε τόση η ποσότητα του υγρού που οι τοίχοι στο σημείο που δέχτηκε την επίθεση η Ιωάννα, στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου βρισκόταν η εταιρεία που εργαζόταν, έλιωσαν.
Ήταν 20 Μαΐου του 2020, 9.30 το πρωί, όταν η Ιωάννα Παλιοσπύρου δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι από μια άλλη γυναίκα, την ώρα που πήγαινε στη δουλειά της στην Καλλιθέα.
Τα πρώτα λόγια
«Με κατέστρεψαν. Δεν ξέρω το γιατί» ήταν τα συγκλονιστικά λόγια που ψιθύρισε στον δικηγόρο της, Απόστολο Λύτρα, η Ιωάννα, λίγα μόλις λεπτά πριν μπει για ακόμη ένα κρίσιμο χειρουργείο.
Μετά την αποτρόπαιη επίθεση με το οξύ που δέχθηκε στο πρόσωπο και το σώμα της, η Ιωάννα βρήκε τη δύναμη να αναφέρει για το μυστηριώδες άτομο πως «ήταν κρυμμένο στις σκάλες του υπογείου. Μου επιτέθηκε με το υγρό και άρχισε να τρέχει. Δεν πρόλαβα να δω τίποτε άλλο. Δεν πάει πουθενά το μυαλό μου. Μακάρι να συλληφθεί γρήγορα».
Για περίπου τρεις εβδομάδες, οι Αρχές αναζητούσαν τη δράστιδα της επίθεσης. Οι έρευνες εστίασαν στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, καθώς στην άρση των τηλεφωνικών συνομιλιών.
Μέχρι που στην περιοχή του Ζωγράφου, οι αστυνομικοί προχωρούν στην προσαγωγή μίας 35χρονης, έξω από το σπίτι της. Έχουν ενδείξεις ότι η γυναίκα αυτή ενδέχεται να είναι ύποπτη.
Μετά από έρευνα στο διαμέρισμά της εντοπίζονται ένα σακίδιο, ένα παντελόνι, μια καμπαρντίνα και μια περούκα, τα οποία ταυτίζονται με αυτά που φορούσε η φερόμενη δράστις, όπως έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας.
Μαζί εντοπίζεται και η τηλεκάρτα, την οποία φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει η φερόμενη δράστις για να υλοποιήσει το σχέδιο της, καλώντας στην εταιρεία ταξί για να κλείσει ραντεβού και να μπορέσει να διαφύγει από το σημείο μετά την επίθεση.
Η προσαγωγή της 35χρονης ιδιωτικής υπάλληλου μετατρέπεται σε σύλληψη, το απόγευμα της 11ης Ιουνίου. Οδηγείται στον εισαγγελέα, ο οποίος της ασκεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και απείθεια.
Η ίδια αρχικά αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο σχεδόν 11 μήνες μετά η προσωρινά κρατούμενη ως δράστις ομολογεί ενώπιον του ανακριτή την πράξη της και ζητά συγγνώμη για ό,τι έκανε. Φαίνεται, επίσης, να αιτιολογεί την επίθεση λέγοντας πως θεωρούσε το θύμα υπεύθυνο για την κακή εξέλιξη που είχε μία ερωτική σχέση της.
Ο Γολγοθάς της Ιωάννας
Η Ιωάννα στη συγκλονιστική, αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «ΟΚ!», περιέγραψε τι έγινε εκείνο το πρωί, ενώ ο «Γολγοθάς» των χειρουργείων συνεχίζεται.
«Ήταν πρωί και μόλις είχα φτάσει στο γραφείο. Τη στιγμή που μπήκα στην είσοδο συνέβη ό,τι συνέβη. Η πιο δυνατή ανάμνηση που έχω είναι αυτή η έντονη, βαριά χημική μυρωδιά όταν έπεσε πάνω μου, στο πρόσωπό μου, ένα παχύρρευστο υγρό. Κατάλαβα αμέσως πως ήταν κάποιο οξύ. Δεν μπορώ να ξεχάσω τον αφόρητο πόνο που ένιωσα και τον μεγάλο πανικό που με κατέβαλε. Είχα την αίσθηση πως εκείνη τη στιγμή κάτι χάνω, πως φεύγει η ζωή μου και ένιωθα αβοήθητη και ανήμπορη. Έφυγα ουρλιάζοντας, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια και πήγα ενστικτωδώς μέχρι το απέναντι φαρμακείο. Ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό. Πιστεύω ότι λειτούργησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, της επιβίωσης. Έχουν χαραχτεί στο μυαλό μου οι τρομαγμένες εκφράσεις των ανθρώπων στο φαρμακείο. Δεν τολμούσε να με ακουμπήσει κανείς. Πάγωσαν, δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν. Φώναζα «Βοηθήστε με, καίγομαι, πεθαίνω». Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να αντέξω, να παλέψω για να μη χάσω τις αισθήσεις μου. Μέσα στον πανικό μου, έναν πρωτόγνωρο πανικό και απελπισία, ένιωθα πως είμαι η μόνη που μπορούσα να με βοηθήσω.
Δεν είχα καταλάβει καθόλου τι μου έχει συμβεί… πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Είχα αντιληφθεί πως μου είχαν ρίξει κάτι καυστικό και προσπαθούσα απλά να μη χάσω τον εαυτό μου, να μη χάσω το μυαλό μου, να μη χάσω επαφή με το περιβάλλον και να κατανοήσω τι γίνεται. Είχα μόνο ερωτηματικά. Ποιος; Γιατί».
Μιλώντας για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ιωάννα, ο δικηγόρος της Απόστολος Λύτρας επεσήμανε πως «με τη βλάβη που έχει η Ιωάννα είναι πάρα πολύ δύσκολο να επανέλθει… Το ένα της αφτί έχει εξαφανιστεί, το μάτι της έχει πρόβλημα, κυκλοφορεί μόνιμα με μάσκα, δεν κάνει να εκτεθεί στο φως γιατί πονάει πάρα πολύ, έχει κάνει ήδη 8 χειρουργεία και πρόκειται να κάνει πάρα πολλά ακόμα. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι θα κάνει άλλα 10 χειρουργεία».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου