Thursday, 28 March, 2024

Επιστολή της Συνομοσπονδίας Ποντίων στη Γερμανία για αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων

Με αφορμή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Μπούντεσταγκ η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων απέστειλε επιστολή  στο Γερμανικό Κοινοβούλιο ζητώντας και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1914-1922 από τους Οθωμανούς.

Στην επιστολή η Συνομοσπονδία αναφέρεται στην θετική πρόθεση για την αναγνώρισει της Αρμένικης Γενοκτονίας από την Μπούντεσταγκ και κοινοποιεί πως την ίδια εποχή, 1914-1922, η Τουρκία προέβει και στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δολοφονώντας 353.000 Έλληνες,  περίπου το μισό του πληθυσμού της περιοχής του Πόντου.

Η επιστολή της Συνομοσπονδίας αναφέρει τις διεθνείς αναγνωρίσεις της γενοκτονίας των Ποντίων από άλλα κράτη μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, η Σουηδία, η Αρμενία καθώς και πολιτείες των Η.Π.Α, όπως και την αναγνώρησή της από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών.

«Όλες οι προσπάθειες για τις διεθνείς αναγνωρίσεις γίνονται από κοινού με Αρμένιους και Ασσύριους και για τις τρεις Γενοκτονίες. Εκφράζουμε τη λύπη μας που εδώ γίνεται διαχωρισμός και ελπίζουμε ότι θα συμπεριληφθεί και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στις τελικές αποφάσεις σας», επισημαίνει η επιστολή τονίζοντας για ακόμα μια φορά το γεγονός πως η Τουρκία οφείλει να αναλάβει τις ιστορικές τις ευθύνες έναντι των πληθυσμών που εξόντωσε στις αρχές του 20ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ώστε μελλοντικά άλλες χώρες να μην προβούν στα ίδια ειδεχθή εγκλήματα.

Τέλος, η επιστολή αναφέρεται στην τόλμη της Γερμανίας να αναλάβει την πρωτοβουλία να φωτίσει τα σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας με την αναγνώριση της γενοκτονίας της Αρμενίας

topontiki.gr
Επιστολή της Συνομοσπονδίας Ποντίων στη Γερμανία για αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου