Friday, 29 March, 2024

Επιστρέφει η ενημέρωση για τον κορονοϊό, από τον Νίκο Χαρδαλιά

Επιστρέφει η ενημέρωση για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα, σε εβδομαδιαία βάση, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε αυτή τη φάση κρίνεται σκόπιμο η ενημέρωση να αφορά τα επιχειρησιακά δεδομένα, διευκρίνισε ο κ. Πέτσας σε ερώτηση για το εάν θα συμμετέχει και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας για ενδεχόμενη παρουσία του: «Αν κριθεί αναγκαίο στην πορεία θα το εξετάσουμε».
Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, ο κ. Πέτσας είπε πως δεν υπάρχει εισήγηση από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αλλά μεμονωμένες απόψεις. Αυτό που αποφασίστηκε, διευκρίνισε, είναι η αυστηρή εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πέτσας, αυξήθηκε ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων στα 35, ενώ σημαντικός αριθμός τους είναι εισαγόμενα. Αυξήθηκαν επίσης, όπως είπε, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, παραμένουν ωστόσο χαμηλά και δεν οδηγούν σε απώλειες.
5.000 τεστ τον Ιούλιο την ημέρα
«Από τις πύλες εισόδου, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών δειγμάτων, εντοπίζονται στον Προμαχώνα» είπε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: «Για αυτό, με δεδομένη την επιδείνωση του επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών, αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα να γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR).
Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε επίσης, αύξηση κρουσμάτων που πάντως παραμένουν χαμηλά, μεσοσταθμικά, στα 8 κρούσματα ανά ημέρα.
Επίσης, αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των τεστ. Μεσοσταθμικά, διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα.
Συμπερασματικά, στο υγειονομικό σκέλος, διαπιστώνεται αύξηση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και στην εσωτερική χαλάρωση. Το γεγονός αυτό, οδήγησε σε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αλλά αυτές παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και το κυριότερο, δεν οδηγούν σε απώλειες. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου είχαμε 449 κρούσματα, αλλά μόνο μια απώλεια ζωής».
Αναφορικά με το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως καθώς βελτιώνονται τα επιδημιολογικά στοιχεία από τη Σουηδία, οι πτήσεις από τη χώρα θα επιτραπούν από τις 20 Ιουλίου, νωρίτερα δηλαδή από την 22η Ιουλίου που είχε ανακοινωθεί προ ημερών.
Αναφορικά με τα πανηγύρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως θα εξεταστεί στην πορεία αν υπάρχει ανάγκη για παράταση του μέτρου και τον Αύγουστο, «είναι δυναμική εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι υπουργοί Βασίλης Κικίλιας και Χάρης Θεοχάρης απουσίαζαν από την χθεσινή σύσκεψη και ο λόγος ήταν ότι η σύσκεψη ήταν επιχειρησιακή, δηλαδή αφορούσε την εφαρμογή του του υφιστάμενου πλαισίου και όχι έκτακτα μέτρα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου