Friday, 19 April, 2024

Επιχείρηση κατέθεσε αγωγή 100.000 ευρώ σε διανομέα που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας!

Μία απίστευτη υπόθεση βλέπει το φως της δημοσιότητας και αφορά την πόλη του Βόλου. Όλα ξεκίνησαν ότι

σε κατάστημα 24ωρης διανομής προϊόντων, διανομέας είχε εργατικό ατύχημα τον Απρίλιο του 2021 κατά το οποίο είχε τραυματιστεί σοβαρά, με συνέπεια να χειρουργηθεί δυο φορές στον αγκώνα.

Σύμφωνα με το gegonota.news, η επιχείρηση που εργαζόταν αρνήθηκε να δηλώσει το ατύχημα ως εργατικό, φοβούμενη ότι θα αποκαλυφθεί η υποδηλωμένη εργασία όλων των διανομέων της καθώς και η μη παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας όπως ορίζει ο νόμος και προσπάθησε να φιμώσει τον διανομέα από την πρώτη στιγμή.

Ο εργαζόμενος θέλοντας να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και με τη βοήθεια του ΣΒΕΟΔ (Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου), κατήγγειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες το ατύχημά του ως εργατικό, τη μη παροχή ΜΑΠ, ην υποδηλωμένη εργασία του, καθώς και τη μη καταβολή δώρων, υπερωριών καθώς κατέθεσε και αγωγή κατά της επιχείρησης για ηθική βλάβη, διαφορά δεδουλευμένων Πάσχα, αργίες, Σ/Κ δώρα κ.τ.λ.

Η επιχείρηση σε απάντηση των καταγγελιών, απάντησε με αγωγή ύψους 100.000 κατά του διανομέα, κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση και διαφυγόντα κέρδη . Κατέθεσε και ασφαλιστικά μέτρα τα οποία έπεσαν στο κενό από την πρώτη στιγμή, όπως εξίσου και η αγωγή κατά του εργαζόμενου. Αξίζει να σημειωθεί πως 2 συνάδελφοι του εργαζόμενου, κατέθεσαν ψευδώς οτι εκείνη την ημέρα ο διανομέας δεν εργαζόταν, γεγονός που όπως αποδείχθηκε ήταν ψέμα.

Δικαίωση για τον εργαζόμενο στο δικαστήριο

Αρχικά το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου με απόφαση του το καλοκαίρι του 2022 δικαίωσε τον εργαζόμενο και υποχρέωσε τον εργοδότη να του καταβάλει ως προσωρινά εκτελεστέο ένα ποσό. Η έφεση απο την πλευρά της εργοδοσίας δεν καρποφόρησε με συνέπεια το Μονομελές Εφετείο Λάρισας με απόφαση του στις 7 Απριλίου του 2023 να επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση και έτσι η επιχείρηση να υποχρεωθεί να καταβάλει στον εργαζόμενο διαφορές δεδουλευμένων, καθώς και αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστη ο διανομέας, καθώς και την κάλυψη των δικαστικών εξόδων του. Επίσης το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου δικάζοντας την εργατική αγωγή, επιδίκασε και αποζημίωση χρήσης ιδίου οχήματος.

«Αυτή η νίκη δείχνει το δρόμο για κάθε συνάδελφο ο οποίος μπορεί να βρεθεί ή έχει βρεθεί στην ίδια θέση, πως η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο μας σε τέτοια περιστατικά. Κανείς δεν είναι μόνος/η απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων. Σταθήκαμε δίπλα στο συνάδελφο και θα το ξανακάνουμε όποτε αυτό χρειαστεί» τονίζει το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δίκυκλου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου