Wednesday, 24 April, 2024

Εργατικό δυστύχημα, Πέραμα: Συγκλονίζει η σύζυγος του θύματος. Στοπ στα μεροκάματα του τρόμου

Με νέα 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά το απόγευμα στις 7 απαντούν οι εργαζόμενοι

στο τραγικό εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη που κόστισε τη ζωή σε έναν 47χρονο χειριστή γερανού ενώ τραυμάτισε σοβαρά άλλους δύο. Οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής τονίζουν ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η ζώνη του Περάματος σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών».

Η συγκλονιστική επιστολή της συζύγου του αδικοχαμένου εργάτη

Την ίδια στιγμή, η σύζυγος του αδικοχαμένου εργάτη συγκλονίζει με επιστολή που απέστειλε στην τηλεόραση του OPEN σχετικά με το δυστύχημα. Η ίδια ζητεί ο θάνατος του συζύγου της να ευαισθητοποιήσει τους υπεύθυνους για να σταματήσουν τα «μεροκάματα του τρόμου», ενώ απαιτεί να βρεθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας. Συγκεκριμένα γράφει:

«Εύχομαι με τη σημερινή απεργία η φωνή των αγανακτισμένων εργαζομένων να ευαισθητοποιήσει και να ταρακουνήσει τους υπεύθυνους, ώστε να μην υπάρξει άλλο ”μεροκάματο του τρόμου”, να μην ξεχαστεί το συμβάν και να μην πονέσει άλλη οικογένεια άδικα. Δεν παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές. Έλεος. Φτάνει. Απαιτώ να βρεθούν οι υπεύθυνοι. Καλό ταξίδι στο υπέροχο πατέρα και σύζυγο που έχασε τη ζωή του για ένα μεροκάματο εις βάρος κάποιων ανεύθυνων με εκτίμηση στις οικογένειες που χάνουν κάποιον δικό τους άνθρωπο».

Αύξηση των μέτρων ασφαλείας

Την ίδια ώρα σε συνάντηση που είχαν με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργο Τζιλιβάκη, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η Επιθεώρηση Εργασίας θα ενισχύσει με διπλή καθημερινή παρουσία τον ελεγκτικό μηχανισμό στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες.

Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην οποία παρευρέθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θεόδωρος Κλιάρης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης και υπηρεσιακοί εκπρόσωποι και των δύο υπουργείων, με εκπροσώπους των εργαζομένων στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες Πειραιά-Δραπετσώνας-Κερατσινίου και Περάματος-Σαλαμίνας.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η αύξηση των ελάχιστων ωρών υποχρεωτικής απασχόλησης Τεχνικού Ασφαλείας κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών σε πλοία, για το προσεχές τρίμηνο κατά το οποίο παρατηρείται και ένταση του θερμικού φορτίου. 

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καλεί σε μαζική συμμετοχή στο Παμπειραϊκό Συλλαλητήριο την Τετάρτη (31/5) και το Συνδικάτο Μετάλλου-Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών Αττικής προκήρυξε για την ίδια μέρα νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στην σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι εργαζόμενοι στη Ζώνη βρίσκονται εδώ και έξι μήνες σε συνεχείς κινητοποιήσεις με το σωματείο τους, βάζοντας μπροστά το ζήτημα των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια της ζωής τους, το ζήτημα των ανύπαρκτων υπηρεσιών ελέγχου, καθώς και την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής της ΣΣΕ από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά υπογραμμίζει ότι δεν θα «ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη της εργοδοσίας» και καλεί όλους τους εργαζομένους «να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια».

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανάπτυξη που φέρνει στην περιοχή, εμείς θρηνούμε νεκρούς συναδέλφους» σημειώνει υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσουν οι εργασιακοί μας χώροι να γίνονται απέραντες κοιλάδες των Τεμπών».  «Όλοι αύριο Τετάρτη 31/05 στο Παμπειραϊκό Συλλαλητήριο στις 19:00 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή» καταλήγει η ανακοίνωση.

Από πλευράς του το Συνδικάτο Μετάλλου-Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών Αττικής χαιρετίζει τους χιλιάδες μεταλλεργάτες που ανταποκρίθηκαν στο σημερινό (30/5) κάλεσμα για απεργία και διαμαρτυρία, αλλά και τα δεκάδες σωματεία, εργατικά κέντρα και φορείς που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Το Συνδικάτο Μετάλλου πραγματοποίησε ήδη σήμερα συγκέντρωση στη κεντρική πύλης της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, ενώ οι εργαζόμενοι κρέμασαν δύο μαύρα πανό στο υπουργείο Ναυτιλίας, σε ένδειξη πένθους. Σε σχετική ανακοίνωση το συνδικάτο αναφέρει πως: «ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος όλων μας να μη σιωπήσουμε, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα» και προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «τα καθημερινά ατυχήματα στον κλάδο, οι εκατοντάδες καταγγελίες που έχουμε κάνει, οι ανακοινώσεις του Συνδικάτου μας, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες που κάνουμε σχεδόν κάθε μήνα δεν αφήνουν σε κανένα το περιθώριο να μας πει πως “δε γνώριζε”».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι «είναι ντροπή να περηφανεύονται για αυτή την κατάσταση που επικρατεί και να την προβάλλουν ως “πρότυπο» ανάπτυξης” και πως “τα χαμογελαστά πρόσωπα που είδε ο Μητσοτάκης στο Πέραμα ήταν των εργολάβων και των εφοπλιστών, των οποίων τα κέρδη είναι ποτισμένα με το αίμα των νεκρών μας και των σακατεμένων για ένα μεροκάματο”.  Η σημερινή μας απεργία ήταν μόνο η αρχή σε αυτό που μας κάλεσε η οικογένεια του νεκρού να κάνουμε. «ΦΩΝΑΞΤΕ» μας είπαν».

Το Συνδικάτο προχωρά σε νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31/05 με συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στον σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά, ενώ κάνει ακόμα κάλεσμα για την απογευματινή συγκέντρωση (στις 19:00 στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά).

πηγή: open,libre.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου