Wednesday, 24 April, 2024

ΕΡΤ – «Μάλλον» χάθηκε ένας χρόνος…!

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ η διοίκησή της δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα «Έρευνας Αντιλήψεων για την ΕΡΤ» που πραγματοποίησε η ALCO με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου, σε τυχαίο δείγμα 1000 ατόμων σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ορισμένα από τα βασικά ερωτήματα και οι απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτά, είναι:

-«Πιστεύετε ότι το ειδησεογραφικό / ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ αναδεικνύει τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας»;

Σίγουρα Ναι 17%

Μάλλον Ναι 35%

Μάλλον Όχι 16%

Σίγουρα Όχι 12%

Δεν ξέρω- Δεν απαντώ 20%

Στη μάλλον «θετική ματιά» (καθώς οι περισσότεροι απαντούν «Μάλλον ναι») που προκύπτει να έχουν οι ερωτηθέντες για το ειδησεογραφικό και ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ αξίζει να αναφερθούν οι απαντήσεις όσων δήλωσαν «τηλεθεατές της ΕΡΤ» που ανάμεσα σε αυτούς, για την ίδια ερώτηση απαντούν ότι:

Σίγουρα Ναι 24%

Μάλλον Ναι 48%

Μάλλον Όχι 12%

Σίγουρα Όχι 5%

Δεν ξέρω- Δεν απαντώ 11%

Κοντολογίς, στους 1000 τηλεθεατές (του δείγματος) το μεγαλύτερο μέρος του βλέπει «μάλλον θετικά» τον ενημερωτικό τομέα της ΕΡΤ, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των τηλεθεατών του. Βέβαια το ότι το ποσοστό «Δεν ξέρω- Δεν απαντώ» και στις δύο κατηγορίες (τηλεθεατών και ιδιαίτερα σε αυτή των τηλεθεατών ΕΡΤ) είναι αρκετά μεγάλο θα έπρεπε να προβληματίσει τους εντολείς της έρευνας για την ποιότητα των παροχών του ενημερωτικού και ειδησεογραφικού τμήματός τους. Αλλά… πάμε παρακάτω!

Στην ερώτηση «Είστε ικανοποιημένοι από την ποιότητα των ψυχαγωγικών και πολιτιστικών προγραμμάτων της ΕΡΤ»; οι απαντήσεις είναι:

Σίγουρα Ναι 21%

Μάλλον Ναι 33%

Μάλλον Όχι 15%

Σίγουρα Όχι 11%

Δεν ξέρω- Δεν απαντώ 20%

Ενώ στους «τηλεθεατές της ΕΡΤ» τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

Οι τηλεθεατές της ΕΡΤ

Σίγουρα Ναι 30%

Μάλλον Ναι 46%

Μάλλον Όχι 14%

Σίγουρα Όχι 4%

Δεν ξέρω- Δεν απαντώ 6%

Το ότι το «ψυχαγωγικό και πολιτιστικό πρόγραμμα της ΕΡΤ» είναι σχεδόν… ανύπαρκτο μετά από έναν χρόνο επαναλειτουργίας της φαίνεται ότι δεν… ενοχλεί ούτε τους τηλεθεατές, αλλά ούτε και αυτούς που δηλώνουν «τηλεθεατές ΕΡΤ».

Εκτός και αν με το «Μάλλον…» προσπαθούν να αποφύγουν την ερώτηση «τι ψυχαγωγικό πρόγραμμα είδατε τελευταία στην ΕΡΤ;» που είναι καλύτερα που δεν τέθηκε γιατί μάλλον λίγοι θα ήταν αυτοί που θα απαντούσαν με σαφήνεια. Και εδώ να αναφέρω πως πριν από χρόνια, όταν ο ΣΚΑΪ πρόβαλλε πολύ ωραία και ενδιαφέροντα ξένα ντοκιμαντέρ όλοι έλεγαν ότι τα έβλεπαν (άσχετα που σημείωναν πολύ χαμηλές τηλεθεάσεις), ενώ σε ερώτηση «ποιο ήταν το τελευταίο ντοκιμαντέρ που είδατε;»… μάλλον δεν ήξεραν να απαντήσουν! Αλλά ήταν… της μόδας να απαντάς ότι παρακολουθείς ντοκιμαντέρ….!

Η επόμενη ερώτηση της έρευνας ήταν «Είστε ικανοποιημένοι από την αντικειμενικότητα των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ;» και στην οποία απάντησαν:

Σίγουρα Ναι 16%

Μάλλον Ναι 25%

Μάλλον Όχι 23%

Σίγουρα Όχι 17%

Δεν ξέρω- Δεν απαντώ 19%

Εκτός από τα «μάλλον» που υπερισχύουν, είναι σαφές ότι στην Αγία Παρασκευή πρέπει να ανησυχήσουν για την «αντικειμενικότητα» που προβάλλουν καθώς τα «Όχι» είναι περισσότερα από τα «Ναι», ενώ στην ίδια ερώτηση οι δηλωθέντες «τηλεθεατές ΕΡΤ» απάντησαν ότι:

Σίγουρα Ναι 23%

Μάλλον Ναι 32%

Μάλλον Όχι 19%

Σίγουρα Όχι 12%

Δεν ξέρω- Δεν απαντώ 14%

Το λυπηρό (για να μην πω «τραγικό») πόρισμα της έρευνας και που θα έπρεπε να ταρακουνήσει τους διοικούντες την ΕΡΤ για το έργο τους προκύπτει από την ερώτηση «Γνωρίζετε ότι η ΕΡΤ έχει 6 ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη και 19 περιφερειακούς σε ολόκληρη την Ελλάδα;» και εκεί απάντησαν ότι:

Ναι 36%

Όχι 60%

Δεν ξέρω – Δεν απαντώ 4%

Όταν μετά από έναν χρόνο επαναλειτουργίας της η ΕΡΤ όχι μόνο δεν έχει πείσει, αλλά ούτε καν έχει ενημερώσει τους πολίτες ότι υπάρχει η ΕΡΑ, τότε έχουν αποτύχει εμφανώς στο κομμάτι του ραδιοφώνου. Και μία… απορία: όσοι απάντησαν στις πιο πάνω ερωτήσεις για την ποιότητα των ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών… τι παρακολουθούν στην ΕΡΤ; Μήπως κάνουν… ζάπινγκ στις διαφημίσεις όπου συχνά προβάλλονται σποτ για το ραδιόφωνο; Εκτός κι αν τελικά οι «Μάλλον» είναι σαν αυτούς που ανέφερα προηγουμένως και παρακολουθούσαν τα ντοκιμαντέρ… αλλά δεν θυμόντουσαν κάποιο από αυτά που είδαν!

Τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κάποιος από την «Έρευνα Αντιλήψεων» είναι πολλά! Σίγουρα όμως αυτό που πρέπει να αντιληφθεί η διοίκηση της ΕΡΤ είναι ότι έναν χρόνο μετά την επαναλειτουργία της κρατικής τηλεόρασης, όσο και να θέλουν να εμφανιστούν ικανοποιημένοι που οι ερωτηθέντες είναι με διάθεση «μάλλον» απέναντί της και αγνοούν την ύπαρξη της ΕΡΑ μάλλον αποδεικνύει ότι ένας χρόνος πέρασε… και τίποτα δεν έγινε! Ή μάλλον… όχι «μάλλον»…! Σίγουρα όχι…!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου