Friday, 19 April, 2024

Ευλογιά των πιθήκων-Τζανάκης: «Προσοχή με το κρέας που τρώμε»!

Ανησυχία κυριαρχεί για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς αρκετά κρούσματα καταγράφονται σε πολλές χώρες. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης

μίλησε για τα κρούσματα ανά τον πλανήτη, τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν οι πολίτες και τους τρόπους προστασίας. «Με τα στοιχεία που έχουμε, πρέπει να αποκλείσουμε ότι θα έχουμε πανδημία τύπου κορονοϊού. Ο ιός αυτός είναι τελείως διαφορετικός. Μεταδίδεται πολύ δύσκολα. Είναι αδύνατον να μετατραπεί σε μία πανδημικού τύπου εξάπλωση, τύπου κορονοϊού», είπε ο κ. Τζανάκης στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων. Παράλληλα, είπε πως «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να εξετάσουμε κάποια ενδεχόμενα για το πώς η νόσος αυτή μεταφέρθηκε από την Αφρική στην Ευρώπη. Όσοι έπασχαν, είχαν οπωσδήποτε ταξίδι στην Αφρική. Τώρα, η νόσος πλέον ενδημεί στην Ευρώπη, φαίνεται πως υπάρχει στην κοινότητα και ενδημεί σιωπηρώς, γι’ αυτό και βλέπουμε αυτά τα μεμονωμένα κρούσματα σε πολλές χώρες».

Όσον αφορά στους τρόπους προστασίας, ο κ. Τζανάκης επεσήμανε: «Ο απλός κόσμος, οι άνθρωποι της κοινότητας, νομίζω ότι έχουν πάρα πάρα πολύ μικρό κίνδυνο. Ωστόσο, μπορούν να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, με την καθαριότητα των χεριών, των ρούχων και το καλό ψήσιμο του κρέατος ειδικώς… Ωμό κρέας αν είναι ελεγμένο με συγκεκριμένες διαδικασίες και τηρούνται τα ISO δεν νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος, καλό είναι να το μαγειρεύουμε» και πρόσθεσε: «Κινδυνεύουν ορισμένες κοινωνικές και πληθυσμιακές ομάδες, τις οποίες πρέπει να προστατεύσουμε, καθώς σε αυτές κατά πάσα πιθανότητα εντοπίζονται τα κρούσματα».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου