Wednesday, 24 April, 2024

Ευρωβοήθεια σε 4.720 Θεσσαλονικείς που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Η πρώτη διανομή τροφίμων θα γίνει την Τετάρτη στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ

Τέσσερις χιλιάδες επτακόσιοι είκοσι πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας πρόκειται να υποστηριχθούν με την παροχή τροφίμων από το δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα ευρωβοήθειας που τρέχει με ευθύνη του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους», μέσω του οποίου στις περιοχές της ανατολικής και της δυτικής Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι θα λάβουν εντέλει βοήθεια περισσότερες από 32.000 οικογένειες.
Στους χώρους της ΔΕΘ
Όπως εξήγησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, για την παροχή αυτού του πρώτου πακέτου βοήθειας προς τους 4.720 δικαιούχους ο κεντρικός δήμος ήλθε σε συνεννόηση με τη διοίκηση της Helexpo – ΔΕΘ, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του περιπτέρου 16.
Συγκεκριμένα, η προσφορά των ειδών θα γίνει την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου από τις 9.00 το πρωί έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι. Αυτό το πρώτο πακέτο ευρωβοήθειας, όπως ανέφερε η κυρία Γούλα, περιλαμβάνει είδη παντοπωλείου και κοτόπουλα. Παράλληλα, στους δικαιούχους του προγράμματος θα διανεμηθούν την ίδια μέρα και φρούτα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού της Ε.Ε. 1031/2014 για συμπληρωματικά προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών.
Όπως έγινε γνωστό από το δήμο Θεσσαλονίκης, κατά την προσέλευσή τους στους χώρους της ΔΕΘ οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίζουν το δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριο και την αίτηση ΗΔΙΚΑ-ΤΕΒΑ.
Σε πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας
Στο μεταξύ, στην επόμενη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης θα κληθεί να δώσει την έγκρισή του για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης μέσω προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη δημιουργία περίπου 1.000 έως 1.500 θέσεων για τη φιλοξενία προσφύγων. Όπως εξήγησε η κυρία Γούλα, ως αμεσότερη λύση για τη φιλοξενία των προσφύγων προκρίνεται η ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ προβλέπονται ακόμη οι δυνατότητες ενοικίασης διαμερισμάτων και αναδοχής από οικογένειες.
Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ θα έχουν διάρκεια έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2017. Όπως έχει προβλεφθεί, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος θα δίδεται η δυνατότητα φιλοξενίας για τρεις έως έξι μήνες στους αιτούντες άσυλο, ενώ όσοι είναι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση θα έχουν εξασφαλισμένη στέγη για διάστημα τεσσάρων έως οκτώ εβδομάδων.

Η πρώτη διανομή τροφίμων θα γίνει την Τετάρτη στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου