Thursday, 25 April, 2024

Εφιαλτική νύχτα για Θρακομακεδόνες, Μαλακάσα και Βαρυμπόμπη

Άλλο ένα εφιαλτικό πρωινό ξημέρωσε στην Αττική, καθώς η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Τα κυριότερα μέτωπα εντοπίζονται σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και Μαλακάσα.

Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν από πολύ νωρίς το πρωί, την ώρα που οι επίγειες δυνάμεις συνέχιζαν ασταμάτητα το δύσκολο έργο της κατάσβεσης. Γύρω στις 06:00 το πρωί, το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση των περιοχών Αγία Σκέπη, Αγία Παρασκευή, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου προς Δροσιά, μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου εκκενώστε τώρα προς Δροσιά μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει συγκεκριμένα το μήνυμα που στάλθηκε στα κινητά των κατοίκων από την Πολιτική Προστασία.

Λίγο μετά τις 05:20 σήμερα το πρωί, ο ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που είναι στις περιοχές στις οποίες έχει διαταχθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική να φύγουν από τα σπίτια τους. Όπως τόνισε, προέχει η ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων και προειδοποίησε πως είναι επικίνδυνο να παραμείνουν σ’ αυτές τις περιοχές.

Επιβεβαίωσε πως υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν ανταποκριθεί στις ειδοποιήσεις για εκκένωση, αναφερόμενος στους Θρακομακεδόνες και στη Βαρυμπόμπη. Μάλιστα, εξήγησε ότι από μόνος του ζήτησε να ενεργοποιηθεί εκ νέου το 112 για τους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη και συμπλήρωσε πως η Πυροσβεστική στο μέτρο του δυνατού θα στείλει κι άλλα οχήματα σε αυτές τις δύο περιοχές.

Η νύχτα του τρόμου

Η νύχτα ήταν εφιαλτική για τους κατοίκους της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, αφού η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει από την Πέμπτη, μπήκε στους οικισμούς. Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν το μέτωπο. Μάλιστα, η φωτιά έφτασε μέχρι την πλατεία της Βαρυμπόμπης, καθώς επίσης και σε σπίτια μέσα στους Θρακομακεδόνες. Κατά την διάρκεια της νύχτας δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες. Στόχος είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η φωτιά, μέχρι να ξεκινήσουν οι έντονοι άνεμοι στην περιοχή. Το τεράστιο μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα της Παρασκευής την εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής. Εκκενώθηκαν Μαρκόπουλο, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι.

«Εδέσσης, Φλωρίνης και Καστοριάς υπάρχουν οι πρώτες κατοικίες και διατρέχουν κίνδυνο. Η πυροσβεστική προσπαθεί να σταματήσει το μέτωπο για να μην καούν τα σπίτια», είπε περίπου στις 04:20 ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός για τη φωτιά στους Θρακομακεδόνες.

Νέες διακοπές ρεύματος

Την ίδια ώρα, σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζει να βαδίζει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, το οποίο δοκιμάζεται από την πύρινη λαίλαπα. Οι κυλιόμενες διακοπές που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι ο ΔΕΔΔΗΕ για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Κρυονέρι κοντά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ, παραμένουν οι… εφεδρείες του διαχειριστή για να αποφευχθεί ένα γενικευμένο μπλακάουτ.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ χωρίς ηλεκτρικό ήταν τα Κιούρκα, οι Αφίδνες, ο Αγιος Στέφανος, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, τα Βασιλικά κτήματα, η Ροδόπολη και η Δροπηγή. Την ίδια στιγμή στο σκοτάδι παραμένουν δεκάδες χωριά στην Ηλεία, την Μεσσηνία, την Φωκίδα, την Μάνη ενώ προβλήματα συνεχίζουν να παρατηρούνται στα νησιά Κω-Λέρο.

Σύστημα κυλιόμενων διακοπών

Στην Αττική, η ένταση και επιμονή της φωτιάς στο βόρειο σύνορο του Κρυονερίου έβγαλαν και χθες από το σύστημα τα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου. Έτσι αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το «μπουτόν» που αφαιρεί φορτία από το σύστημα, με εξαίρεση κρίσιμες υποδομές (π.χ νοσοκομεία). Οι διακοπές ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι. Οι μισοί καταναλωτές ηλεκτροδοτήθηκαν λίγη ώρα αργότερα και οι υπόλοιποι το απόγευμα. Το μέτρο των κυλιόμενων διακοπών παραμένει στο τραπέζι. Αν η πυρκαγιά συνεχίσει και σήμερα την αναξέλεγκτη πορεία της στην περιοχή, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το σχέδιο για ένα νέο κύκλο διακοπών, μέχρι να ομαλοποιηθεί το ισοζύγιο παραγωγής-ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αποκατάσταση του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) που παρουσιάζει σοβαρές υλικές ζημιές και είχε ξεκινήσει και στην Αττική την προηγούμενη Τρίτη, δυσχεραίνεται πλέον από τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που επεκτείνονται σε όλη την χώρα. Με βάση το πρόγραμμα περικοπών του ΔΕΔΔΗΕ που δεν αναμένεται να τροποποιηθεί σήμερα, οι περιοχές που προβλέπεται να «σκοτεινιάσουν» εφόσον «πιεστεί» ξανά το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου είναι:

-Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Πάτημα Χαλανδρίου, Πεντέλη, Γέρακας, Πολύδροσο

-Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Καβούρι, Γλυφάδα, Λαγονήσι, Αγία Μαρίνα

-Κηφισιά, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Μαρούσι, Μενίδι, Νέα Φιλαδέλφεια, Λυκόβρυση, Γαλάτσι, Άνω Κυψέλη, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Νέα Ιωνία, Άγιοι Ανάργυροι, Ίλιον, Νέα Χαλκηδόνα, Καματερό, Περισσός, Άνω Πατήσια

-Ηλιούπολη, Άλιμος, Καλαμάκι, Άγιος Δημήτριος, Καλλιθέα, Νέος Κόσμος, Νέα Σμύρνη, Αργυρούπολη, Υμηττός, Γλυφάδα, Δάφνη, Καρέας, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό

-Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, Κορωπί, Καλύβια, Παιανία, Κερατέα

-Κάλαμος, Βαρνάβας, Αφίδνες, Πολυδένδρι, Μαλακάσα, Ιπποκράτειος Πολιτεία

-Νέα Μάκρη, Μαραθώνας, Σχοινιάς, Κάτω Σούλι, Μάτι, Άγιος Ανδρέας, Πικέρμι, Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη, Διόνυσος

-Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Άγιος Στέφανος, Δροσιά, Σταμάτα, Ροδόπολη, Διόνυσος, Άνοιξη, Βαρυμπόμπη, Κρυονέρι

-Σπάτα, Μαρκόπουλο, Λούτσα, Κορωπί

Ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών συνθηκών, η οποία όπως σημειώνει μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου