Saturday, 20 April, 2024

Εύβοια: Καίγονται σπίτια στο Πευκί – Συνεχείς εκκενώσεις από τη θάλασσα

Δραματικές στιγμές στην Εύβοια όπου καίγονται σπίτια στην Γερακιού και στο Πευκί, με τις εικόνες να σοκάρουν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φλόγες να έχουν περικυκλώσει το χωριό από τρεις πλευρές.
Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, επεσήμανε πως μιλάμε για ολοκαύτωμα όλη της Βόρειας Εύβοιας. “Κινδυνεύουν πλέον και τα Ήλια”, σημείωσε ο κ. Τσαπουρνιώτης.
Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.
Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες-και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.
Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

Δωρεάν θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις επιβατών και οχημάτων από τα λιμάνια της Αιδηψού και Αγιόκαμπου Ευβοίας μετά από εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.
«Τα λίγα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς. Στα υπόλοιπα μέτωπα αντιμετωπίζουμε τις φλόγες με μηχανήματα έργου. Γίνεται ηρωικός αγώνας από τους κατοίκους των χωριών που δίνουν τις μάχες της ζωής τους για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, αλλιώς το παιχνίδι θα ήταν χαμένο εδώ και δύο ημέρες. Πρέπει να κρατήσουμε τον τόπο μας όρθιο», είπε στην τηλεόραση του OPEN o δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς.

Ο ίδιος εκτίμησε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο Πευκί, όπου αποχώρησαν οι κάτοικοι πλην ορισμένων που ήθελαν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά. Και επίσης κινδυνεύουν το Καστρί και οι Γούβες. «Δεν πρέπει να μπει η φωτιά στην Ιστιαία. Η πρωτεύουσα του δήμου πρέπει να μείνει ασφαλής για να μπορούμε να εργαστούμε», είπε ο κ. Κοντζιάς.

Ακόμη, η πύρινη λαίλαπα είναι μια «ανάσα» από την παραλία «Άγιος Νικόλαος» των Ελληνικών στην Εύβοια. «Βοηθήστε τον κόσμο ζητάει βοήθεια με πλωτά», ανέφερε νωρίτερα το μεσημέρι ανάρτηση του Forecast Weather. Παράλληλα, σε φέρυ μποτ έχουν επιβιβαστεί τις τελευταίες ώρες περίπου 350 άτομα στο Πευκί Ευβοίας, προκειμένου να γλυτώσουν από την πυρκαγιά που πλησιάζειστην περιοχή.

Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, φέρυ μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών. Οι πολίτες που επιβιβάστηκαν ήδη στο φέρυ μποτ, θα μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, και οι 350 είναι καλά στην υγεία τους.
Εκτός από τους πολίτες που φεύγουν με πλωτά μέσα κατόπιν των ειδοποιήσεων για εκκενώσεις, άλλοι επιλέγουν να φύγουν από την Εύβοια, μέσω της Αιδηψού, με δική τους πρωτοβουλία.
Προηγουμένως, να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού προειδοποιεί το 112 με μήνυμα που απέστειλε σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, της Αιδηψού, των Λουτρών Αιδηψού στην Εύβοια.
Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».
Νωρίτερα, τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο έχουν κυκλώσει τα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια, ενώ πριν λίγο σήμερα, Κυριακή, δόθηκε εντολή εκκένωσης, μέσω του 112, σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνουν στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία. Λίγο πριν δόθηκε μία μεγάλη μάχη που ξεκίνησε από τις 2:00 τα ξημερώματα για να σωθούν τα Βασιλικά. Εκτός από τους πυροσβέστες βρέθηκαν εκεί δεκάδες εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή και την Αθήνα.

Ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις με ανθρώπους και μέσα. Όμως το οδικό δίκτυο σε ένα μεγάλο μέρος του δεν επιτρέπει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, είτε γιατί διέρχονται μέτωπα της φωτιάς, είτε γιατί έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια.

Οι επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες είναι συνεχείς, όμως τα αποτελέσματα είναι ελάχιστα, καθώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. «Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής, ενώ προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα θα δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες από τα μεσάνυχτα.

Το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα συνεχίζει και επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας.

Ήδη μπαίνουν σε κίνδυνο και τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί που διατάχτηκε η εκκένωση τους. Μοναδική διέξοδος πλέον η θάλασσα. «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα» δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, καθώς η εικόνα και οι προτεραιότητες αλλάζουν κάθε στιγμή. Την ίδια ώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις εμφανίζονται στη Μηλιά, τις Αγδίνες και Τσαπουρνιά. Στο νότιο τμήμα τις τελευταίες ώρες υπάρχει αναζωπύρωση στο Τρούπι. Παρόμοια κατάσταση στα Καλύβια, ενώ η μάχη που δόθηκε για να μην περάσει η φωτιά το Καντήλι μέχρι στιγμής αποδίδει και οι φλόγες δεν έχουν περάσει μέσα στο συμπαγές πευκοδάσος.

Τα πάντα για να προστατευθεί η κεντρική Εύβοια

Εν τω μεταξύ, την ώρα που επί ημέρες τα εναέρια μέσα ήταν απόντα από τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια, σήμερα, Κυριακή, δίνεται αγώνας ώστε το βόρειο μέτωπο να περιοριστεί και να μη μετακινηθεί προς την κεντρική πλευρά.

Το πύρινο μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτο προς την περιοχή των Γουβών με τον κίνδυνο για τα χωριά της περιοχής να είναι άμεσος. Λίγο πριν από τις 10:30 δόθηκε εντολή εκκένωσης προς την Ιστιαία για τους κατοίκους που βρίσκονται σε Πευκί, Αρτεμίσιο, Βουλίτι και Γούβες.

Μηχανήματα, πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούν να ανακόψουν την ορμή του μετώπου, ενώ με δυσκολία επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Ειδικά στο νότιο μέτωπο της Εύβοιας (Προκόπι- Καντήλι), όπως είπε στο protothema.gr ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαηδίτης, αεροσκάφη αναμένονταν λίγο μετά τις δέκα το πρωί, αφού λόγω του πυκνού καπνού δεν υπήρχε ορατότητα και δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν. Ο κ. Κελαηδίτης σημείωσε ότι στο νότιο μέτωπο υπάρχουν μεν ενεργές εστίες, αλλά η εικόνα είναι καλύτερη με δεδομένο ότι επικρατεί άπνοια. Ωστόσο η κατάσταση είναι εφιαλτική στα βόρεια του πύρινου μετώπου, οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες και οι φλόγες μαίνονται από τα Βασιλικά με το μέτωπο να κινείται προς τις Γούβες.

«Δύσκολα είναι τα πράγματα στο βόρειο μέτωπο, πλησιάζει χωριά», τόνισε νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Επεσήμανε πως δίνεται μάχη να μην ξεφύγει κάτω κεντρικά γιατί θα είναι καταστροφικό.

Ανέφερε πως μιλώντας με τον υπουργό υπάρχει ενημέρωση ότι στην περιοχή θα επιχειρήσει ικανός αριθμός εναέριων μέσων. Παράλληλα, δήλωσε πως σε περισσότερα από 2500 άτομα έχει προσφερθεί φιλοξενία είτε σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής είτε σε οργανωμένους χώρους που έγιναν εκτάκτως και η μέριμνα για την επόμενη μέρα είναι η ελάχιστη οφειλή για αυτή την καταστροφή καθώς πάνω από 200 οικογένειες έχασαν τις κατοικίες τους.

«Τα μέτωπα είναι τεράστια οι καταστροφές τεράστιες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός.

Οργή δημάρχου Ιστιαίας: Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας-Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει

Την οργή του εξέφρασε σήμερα, Κυριακή, μιλώντας στο OPEN ο δήμαρχος Ισταίας, Γιάννης Γκότζιας, στην Εύβοια, για τον αριθμό των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται στο νησί, τονίζοντας ότι «η ημέρα του ολοκαυτώματος δεν είναι καλή. Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας. Είμαστε μόνοι μας! Με καλούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και μου λένε πως “με δύο ρίψεις σώζω το χωριό μου”».

Όπως είπε δηκτικά, «το μόνο που γνωρίζει η Πυροσβεστική είναι να μας στέλνει γελοία μηνύματα σύστασης στο Δήμαρχο για να εκκενώσουμε οικισμούς. Τα χωριά καίγονται. Τα χωριά τα σώζουν οι κάτοικοι με τη δική τους αυτοθυσία. Πρέπει να σηκωθούν τώρα τα εναέρια μέσα. Να σωθεί ο τόπος μας! Είναι ντροπή για την πολιτεία αυτό που συμβαίνει! Δεν έχουμε σβήσει ούτε ένα μέτωπο. Περιμένουμε να φτάσει στη θάλασσα για να πούμε ότι “τελείωσε και αυτό”. Χτες πέταξαν μισή μέρα τα εναέρια μέσα και μετριάσαμε την κατάσταση. Δεν διατίθεται ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ανά χωριό». Ο ίδιος είπε πως οι φλόγες πλησιάζουν χωριά γύρω από την Ιστιαία και επεσήμανε πως το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε όλο το νότιο μέτωπο και «κινείται προς τα βόρεια και σαρώνει τα πάντα».

Εγκαταλείπουν με σκάφη προς Σκιάθο και Πευκί

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή. Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Περιμένουν σε παραλίες για να απεγκλωβιστούν

Εν τω μεταξύ, κυκλωμένο από τις φλόγες είναι σήμερα το πρωί, Κυριακή, το χωριό Ελληνικά στην Εύβοια. Πυροσβέστες και όσοι κάτοικοι έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να απομακρυνθούν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.
Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.
Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου-Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου