Thursday, 28 March, 2024

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση Ι. Βαρδακαστάνη στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση όσων καταπατούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Στην εκδήλωση «Προσβάσιμες και Συμπεριληπτικές πόλεις», που διοργανώθηκε από την υφυπουργό Πρόνοιας Δ. Μιχαηλίδου και τον γ. γραμματέα

Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Σταμάτη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, του European Disability Forum και της International Disability Alliance Ιωάννης Βαρδακαστάνης, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης: Δημήτριος Παπαστεργίου, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Γκαγκούλης, μέλος Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομάδας Τυφλών, χειριστής σκύλου οδηγού και Νικόλαος Κουφογιώτης, λογιστής, εκπαιδευόμενος του Συλλόγου Περπατώ.

Στην παρέμβασή του ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι «από το 1985, από τον τότε ΓΟΚ, επί υπουργίας Αντ. Τρίτση και υπεύθυνης της αειμνήστου συναδέλφου με αναπηρία Αργυρώς Λεβέντη, έχουν υπάρξει σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με κορυφαίες αυτή του Συντάγματος, με το άρθρο 21 παρ. 6 του 2001, και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που κυρώθηκε με νόμο από την Ελληνική Βουλή το 2012, με το άρθρο 9 κ.α».

Ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει υπάρξει πρόοδος σε ζητήματα προσβασιμότητας – όχι όμως και συμπερίληψης: «Συμπερίληψη σημαίνει πλήρης συμμετοχή χωρίς εμπόδια και διακρίσεις σε όλες τις λειτουργίες της κοινωνίας. Μακριά από εμένα και το αναπηρικό κίνημα ο μηδενισμός όλων αυτών των σημαντικών εξελίξεων, των πρωτοβουλιών και της προόδου που έχουν επιτευχθεί, όπως είναι για παράδειγμα το πιλοτικό για την Αττική πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού. Όμως όλα αυτά που έχουν εφαρμοστεί δεν οδηγούν σε συμπερίληψη, δεν έχουν οδηγήσει δηλαδή στην  πλήρη συμμετοχή χωρίς εμπόδια σε κάθε λειτουργία της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην εργασία, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό…».

«Η ΕΣΑμεΑ θα αναλάβει πρωτοβουλία», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης, «να υπάρξει συνολική αξιολόγηση της νομοθεσίας, της πολιτικής και των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στα θέματα της προσβασιμότητας του δομημένου, φυσικού και ψηφιακού περιβάλλοντος καθώς και πώς ενσωματώνεται και εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για αυτά τα θέματα στη χώρα μας. Παράλληλα θα τεθεί σε κυβέρνηση και κόμματα πρόταση-αίτημα για τη θέσπιση νομοθεσίας για τη συμπερίληψη, την πρόσβαση και την προσβασιμότητα στις λειτουργείες της κοινωνίας ώστε να υπάρξει ένα συνεκτικό άλμα προς τα εμπρός». Ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να ζουν σε μια συμπεριληπτική και προσβάσιμη κοινωνία «δεν μπορεί να επαφίεται στην εθελοντική ή στην προαιρετική βούληση της οποιασδήποτε Αρχής, είτε είναι αυτή Δημοτική, Περιφερειακή, Κυβερνητική».

Ο κ. Βαρδακαστάνης έκλεισε την παρέμβασή του αναφερόμενος στην εξαιρετική αντιμετώπιση που υπήρξε του αντιδημάρχου Ζίτσας για την κακοποίηση του άτυχου γαϊδαράκου: «Δεν πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη διάταξη ώστε όποιος κατέχει θέση ευθύνης και δεν τηρεί τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία να εκπίπτει της θέσης του»;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου