Saturday, 20 April, 2024

Ηράκλειο: Καταγγελίες για βίαιη αστυνομική επέμβαση σε πλατεία

Αναίτια βία από πλευράς αστυνομικών καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν πολίτες
που βρίσκονταν σε παρκάκι, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με το mega, στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, που διασκέδαζαν και έγιναν σχετικές κλήσεις στην αστυνομία, προκειμένου να επέμβει. Όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός, στο σημείο επικράτησε ένταση για αρκετή ώρα, έως ότου το πλήθος διαλύθηκε. Ωστόσο, έχουν γίνει καταγγελίες για αναίτια αστυνομική βία και χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, που η αστυνομία διαψεύδει κατηγορηματικά.
Σε ανάρτηση που έχει γίνει στη σελίδα “Μένουμε Ενεργοί-υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη” στο facebook, γίνεται λόγος για “καταγγελία αστυνομικής βαρβαρότητας” σύμφωνα με την οποία τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στον κόσμο. ” (…).Για να απομακρυνθεί ο κόσμος λόγω της λήξης κυκλοφορίας, αρχίζουν να επιτίθενται, τρέχοντας κατά πάνω μας με ρόπαλα και δυναμίτες… Πετούσαν κατά πάνω μας εκρηκτικά και γυάλινα μπουκάλια. Έτρεχα κι έβλεπα τα εκρηκτικά να σκάνε μπροστά μου. Έβλεπα κόσμο με αίματα, τραυματισμένοι από τα ρόπαλα των αστυνομικών! Χωρίς καμία προειδοποίηση!

Ας ζητούσαν απλά να προχωρήσουμε, ας προειδοποιούσαν. Μας αιφνιδίασαν και ξεκίνησε μια σκηνή βγαλμένη από ταινία. (…) Ας σημειωθεί και η φράση με την οποία αποκρίθηκε αστυνομικός “φύγε μη σε βαρέσω”, αναφέρει η σχετική καταγγελία, σύμφωνα με το γκρουπ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ekriti.gr, η μητέρα ενός 23χρονου κατήγγειλε αστυνομική βία σε βάρος του παιδιού της, στο Ράδιο Κρήτη. Όπως είπε, ο γιος της βρισκόταν στο παρκάκι μπροστά στο MARE στην παραλιακή του Ηρακλείου, εκεί όπου νωρίτερα είχαν σημειωθεί επεισόδια, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. “Γνώριζαν ότι ήταν παραβάτες και όταν είδαν τους αστυνομικούς, ΜΑΤ και Ομάδα Δίας, να φτάνουν στην περιοχή, δεν ανησύχησαν, όπως κάποιοι άλλοι. Δεν έτρεξαν να φύγουν, καθώς δεν έκαναν κάτι κακό, κάθονταν και μιλούσαν και σκέφτηκαν ότι στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να τους κοβόταν πρόστιμο, γιατί βρίσκονταν έξω μετά τις 12.30 τα μεσάνυχτα”, είπε.

Σύμφωνα με την καταγγελία της μητέρας, οι αστυνομικοί τους ζήτησαν να φύγουν όταν ένας από αυτούς άρχισε να φωνάζει “ξύλο, ξύλο” και πήγε να χτυπήσει με το γκλομπ στο κεφάλι τον 23χρονο. Ο νεαρός, έβαλε μπροστά από το κεφάλι το χέρι του, με αποτέλεσμα να τραυματίσει το χέρι του, όπως βλέπετε στην φωτογραφία:
“Όταν ο γιος μου ρώτησε τον αστυνομικό ‘γιατί με χτυπάς’, εκείνος ειρωνικά απάντησε ‘εγώ σε χτύπησα; εσύ χτύπησε μόνος σου'”, ανέφερε. Η γυναίκα δήλωσε εξοργισμένη, αλλά και απογοητευμένη από την στάση της αστυνομίας, απέναντι σε μια παρέα παιδιών, που δεν προκαλούσε, δεν εγκληματούσε, απλά καθόταν και κουβέντιαζε σε δημόσιο χώρο. Το ekriti επικοινώνησε με εκπροσώπους των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι όπως δήλωσαν δεν είχαν λάβει γνώση του περιστατικού, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου