Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί από την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών;

Ανησυχία έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Silicon Valley και της Signature Bank στις ΗΠΑ. Όμως, πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από αυτό;

Ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης μίλησε στην ΕΡΤ και εξήγησε με απλά λόγια τι σημαίνει η κατάρρευση αυτών των δύο τραπεζών και πόσο επηρεάζει τη χώρα αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Πετράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα αίτια της κατάρρευσης των δύο τραπεζών είναι η αύξηση των επιτοκίων και ο τεχνολογικός τομέας, ο οποίος παραπαίει λόγω διάφορων γεωστρατηγικών μεταβολών. Άρα, τα αίτια είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του 2008. Συγχρόνως, έχοντας την εμπειρία του 2008, οι Αμερικάνοι και νομίζω και οι Βρετανοί εντός της ημέρας -διότι η Silicon Valley Bank έχει και μία θυγατρική στη Βρετανία- ενήργησαν έτσι ώστε να καθησυχάσουν τους φόβους. Μετά τους νόμους του 2010, υπάρχουν στο διεθνές τραπεζικό σύστημα συστήματα πολύ πιο αυστηρά απ’ ό,τι υπήρχαν στο παρελθόν».

Το αίτιο της κατάρρευσης δεν είναι ίδιο με αυτό του 2008, είπε ο κ. Πετράκης: «Το αίτιο δεν είναι τα φανταστικά προϊόντα τα οποία είχαν εφεύρει οι τραπεζίτες στην περίοδο του 2008. Το αίτιο είναι αρκετά πραγματικό, δεν δικαιολογείται βέβαια εκ μέρους των διαχειριστών της τράπεζας. Νομίζω ότι η εξέλιξη θα είναι ελεγχόμενη. Ο τραπεζικός τομέας παραπαίει από πλευράς μετοχών, αλλά οι μετοχές ούτως η άλλως ανεβοκατεβαίνουν. Πιστεύω πως η εξέλιξη θα είναι περίπου ελεγχόμενη, αλλά, επειδή είμαστε σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, είναι ζητήματα που πρέπει κάποιος να προσέξει», επισήμανε στη συνέχεια ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Για το αν η κατάρρευση της μιας τράπεζας σχετίζεται με της άλλης, ο κ. Πετράκης επισήμανε: «Είναι δύο διαφορετικά περιστατικά, για την ίδια αιτία όμως, όχι από τους ίδιους ανθρώπους, εννοώ από πλευράς δομής. Η αιτία είναι η αύξηση των επιτοκίων και οι επενδύσεις που είχανε κάνει. Όταν παίρνεις καταθέσεις (οι τράπεζες) οι οποίες έχουν άμεση ζήτηση και πας και τις καταθέτεις σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου με 5ετή και 10ετή διάρκεια, εάν βρεθεί ο πελάτης σου να ζητήσει πίσω τα χρήματά του, εσύ δεν θα μπορείς να τα δώσεις, θα αναγκαστείς να πουλήσεις, θα πέσουν οι τιμές, και θα προκληθεί αυτό το οποίο και έγινε».

«Η κατάρρευση των δύο τραπεζών δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα»

Για το αν τα «απόνερα» της κατάρρευσης των δύο τραπεζών θα φτάσουν στη χώρα μας, ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ εξήγησε: «Όχι, δεν θα μας επηρεάσει, είμαστε μακριά. Γενικά, η κατάρρευση αυτών των τραπεζών δεν θα επηρεάσει ούτε την Ευρώπη. Ο μηχανισμός ο οποίος επιβλέπει τις μεγάλες συστημικές τράπεζες είναι αρκετά αυστηρός και επιβάλλει συγκεκριμένους όρους διατήρησης αποθεμάτων σε σχέση με τις τράπεζες. Τέτοια είδους θέματα δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση. Όμως, στον τραπεζικό τομέα στις μετοχές, βεβαίως μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το θέμα. Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν και πάντοτε θα υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου