Friday, 26 April, 2024

Η Ελλάδα θρηνεί. Τριήμερο πένθος για τους δεκάδες νεκρούς

Πόνο και καταστροφή άφησαν πίσω τους οι φωτιές σε Δυτική και Ανατολική Αττική. Πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 156 νοσηλεύονται

οι 11 σε σοβαρή κατάσταση. Πολλοί είναι οι αγνοούμενοι Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε Κινέτα και Πεντέλη. 1.000 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς. Εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις.
Στη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αττικής, επιχειρούν αυτήν την ώρα 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 23 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.
Μαίνεται ακόμα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Αέρας, στα Γεράνεια Όρη, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας. Για την κατάσβεσή της 74 οχήματα, 150 πυροσβέστες και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον, συμμετέχουν τέσσερα εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και έξι μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης-Βουλιαγμένης, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου. Παράλληλα, από πλευράς εναέριων μέσων, επιχειρούν πέντε ελικόπτερα.
Σε πλήρη εξέλιξη οι μεγάλες πυρκαγιές σε δύο μέτωπα της Αττικής, στην Καλλιτεχνούπολη και την Κινέτα
Δύο Πολωνοί μεταξύ των νεκρών
Δύο Πολωνοί, μια μητέρα και ο γιος της, είναι μεταξύ των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Βαρσοβία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αρτούρ Λομπάρτ επιβεβαίωσε ότι μια γυναίκα και ο γιος της είναι μεταξύ των περίπου 10 άλλων ανθρώπων που πνίγηκαν καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες επιβιβαζόμενοι σε μία βάρκα, η οποία στη συνέχεια βυθίστηκε.
Ο Γιανούς Σμιγκιέλσκι, εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Grecos με το οποίο ταξίδευαν τα θύματα, ενημέρωσε ότι το πρακτορείο είναι σε συνεχή επικοινωνία με την πρεσβεία και την ασφαλιστική εταιρία. Έχει προσφέρει επίσης ψυχολογική βοήθεια στα μέλη της οικογένειας των θυμάτων.
Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό πρακτορείο, 435 από τους πελάτες του βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Αττικής, με περίπου 30 εξ αυτών να επιστρέφουν στην Πολωνία αύριο ενώ οι υπόλοιποι 400 βρίσκονται μακριά από την επικίνδυνη περιοχή.
«Είμαστε βαθιά λυπημένοι για την απώλεια ζωών» γράφει σε ανάρτηση στο Twitter η πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα. Στην ίδια ανάρτηση εκφράζει βαθύτατα συλλυπητήριά για τα θύματα των πυρκαγιών στην Αττική και επισημαίνει ότι η αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κρίσιμη σε αυτές τις περιστάσεις.
Στο Μάτι ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος
Στις πληγείσες περιοχές της ανατολικής Αττικής βρέθηκε ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος και μαζί με συνεργάτες του, έδωσε στους πυρόπληκτους μπουκάλια νερό και είδη πρώτης ανάγκης.
Σε όλους τους ναούς και τα κτίρια της μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, από σήμερα οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους, ενώ την ερχόμενη Κυριακή σε όλους τους ναούς της μητροπόλης θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της πυρκαγιάς. Ο ίδιος ο μητροπολίτης Κύριλλος θα τελέσει την ερχόμενη Κυριακή Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μάτι, στην «καρδιά» της καταστροφής.
Ας σημειωθεί ότι ανάμεσα στις υποδομές οι οποίες καταστράφηκαν, είναι τόσο το Λύρειο ορφανοτροφείο, όσο και το γηροκομείο, τα οποία λειτουργούσαν στις εγκαταστάσεις της Μονής Αγίας Τριάδας στο Μάτι. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι όλοι καλά.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των Αρχών για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, είχε επικοινωνία από το πρωί με όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, για να προσφέρουν δωρεάν χρόνο ομιλίας και δεδομένα προς τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, οι οποίοι συνεχίζουν να αναζητούν τους οικείους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση των παρόχων ήταν θετική.
Το πρωί είχαμε επικοινωνία με εκπροσώπους των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Η άμεση ανταπόκρισή τους και η παροχή δωρεάν υπηρεσιών προς τους πολίτες που διαμένουν στις πληγείσες περιοχές είναι θετική.
Μήνυμα Δ. Αβραμόπουλου: Ημέρα θλίψης και πένθους για την Ελλάδα
«Είναι ημέρα θλίψης και πένθους για τη χώρα μας. Παρακολουθώ στενά την κατάσταση βρισκόμενος σε συνεχή επαφή με τον αρμόδιο συνάδελφό μου, Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Στυλιανίδη, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα για να συντονίσει την βοήθεια της ΕΕ. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή μου στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας αυτές τις δύσκολες ώρες, που βίωσαν τις καταστροφικές συνέπειες της πύρινης λαίλαπας.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω για την προσφορά τους όσους βοήθησαν επί τόπου δίνοντας μάχη με τις φλόγες, καθώς και όσους συνέδραμαν στη διάσωση των πληγέντων. Η ΕΕ στηρίζει ενεργά την χώρα με αλληλεγγύη και ενότητα. Θα είμαστε στη διάθεση των ελληνικών αρχών και του ελληνικού λαού για να παρέχουμε οποιαδήποτε στήριξη. Οι σκέψεις μας στα θύματα και τις οικογένειές τους
Πάιατ: Πρόθυμες οι ΗΠΑ να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια για την αντιμετώπιση των φωτιών
Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του εκτάκτου Συμβουλίου Άμυνας με θέμα τις καταστροφικές φωτιές, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συναντήθηκε, στο υπουργείο, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μετά από αίτημα του τελευταίου.
#PrayForGreece: Ο κυβερνοχώρος στέλνει μηνύματα αλληλεγγύης στην Ελλάδα
Δεκάδες τα μηνύματα συμπαράστασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους πληγέντες και τους συγγενείς των θυμάτων της καταστροφικής φωτιάς στην Αττική. Πολύ γρήγορα από το πρωί της Τρίτης, διαδόθηκε το hashtag #PrayForGreece με το οποίο εκδηλώνεται η συμπαράσταση προς την Ελλάδα.
Από τον Γιάννη Αντετοκούμπο, την ομάδα του Ολυμπιακού και τον τραγουδιστή Ηλία Βρεττό, ως απλούς χρήστες του διαδικτύου από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, όλοι στέλνουν τα συλλυπητήριά τους και τη σκέψη τους στην Ελλάδα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου