Friday, 19 April, 2024

Η ημερομηνία που επιστρέφουν τα μέτρα μετά την έκρηξη κρουσμάτων της Όμικρον 4-5

«Είμαστε προς την κορύφωση ενός κύματος που υπάρχει, υπάρχει ακόμα αυξητική πορεία η οποία αρχίζει να σταθεροποιείται. Το έντονο αυτό κύμα βγάζει νοσηλείες

σε απλές κλίνες που δεν μεταφέρονται όμως σε ΜΕΘ. Είναι σημαντικό γιατί μας βοηθάει να κάνουμε τον σχεδιασμό μας, στις απλές κλίνες έχουμε αύξηση, ενεργοποιήθηκε ήδη ένα σχέδιο αύξησης κλινών, που θα είναι γύρω στις 500 κλίνες. Θεωρούμε ότι με αυτά τα μέτρα θα καλυφθούν τα κενά στο λεκανοπέδιο, στην περιφέρεια τα πράγματα είναι πιο ομαλά», είπε ο Θάνος Πλεύρης εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Οι πολίτες που θέλουν να αισθάνονται μια μεγαλύτερη ασφάλεια, κάνουν χρήση της μάσκας. Ο έλεγχος είναι ένα άλλο θέμα και σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, προσπαθούμε να μπαίνουν τα διοικητικά πρόστιμα, εκεί όπου υπάρχει υποχρεωτικότητα», τόνισε.

Για την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, ο κ. Πλεύρης είπε: «Η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη και μας ενδιαφέρει να βλέπουμε τα κρούσματα που έχουν συμπτώματα, αλλά και το πώς εξελίσσεται, εάν δηλαδή εξελίσσεται σε νοσηλεία. Η Δέλτα έπιασε τη χώρα μας με μέτρα υποχρεωτικότητας, και η διαφορά που βλέπουμε σήμερα συγκριτικά με το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος, οφείλεται στον εμβολιασμό, ισχυρίστηκε.

Κανείς δεν πάει στη λογική “πάμε να νοσήσουμε. Έχουμε υπερμεταδοτικότητα, η λογική είναι ότι μπαίνουμε σε μία συνύπαρξη με τον κορωνοϊό, θέλουμε να πάμε σε μία κουλτούρα τήρησης μέτρων. Άλλες απαιτήσεις υπάρχουν για ανθρώπους άνω των 60 ετών και άλλες για τα πιο νεαρά άτομα. Τα μέτρα έχουν ανασταλεί δεν έχουν καταργηθεί, υπάρχει η πιθανότητα να γυρίσουμε στα μέτρα, αλλά η φιλοσοφία μας είναι τα μέτρα να παραμείνουν σε επίπεδο σύστασης».

Όσο για την επιστροφή των μέτρων, τα οποία σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους είναι άμεσα απαραίτητα; Ο υπουργός Υγείας άνοιξε παράθυρο για την εξέταση νέων μέτρων, όχι όμως μέσα στο καλοκαίρι, αλλά το ερχόμενο φθινόπωρο, μετά το τέλος Σεπτέμβρη…

*να αδειάσει η Ελλάδα από τους τουρίστες που τριγυρνούν ανεξέλεγκτα δηλαδή, να μείνουμε πάλι… μεταξύ μας, να μας χρεώσουν το φταίξιμο και την υποχρεωτικότητα με πρόστιμα!

Ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε πρόσφατα ορισμένα προφανή πράγματα σχετικά με την κατάσταση. Τόνισε πως με την υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον να ηγείται του νέου κύματος έξαρσης κορωνοϊού στην Ευρώπη, οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τον εμβολιασμό και να επαναφέρουν μέτρα, όπως η χρήση μάσκας. Διαφορετικά θα είναι αναπόφευκτη η αναγκαιότητα λήψης αυστηρότερων μέτρων το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Reuters, ο Χανς Κλούγκε κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να αναλάβουν δράση τώρα για να αποτρέψουν την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, καθώς η υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον κερδίζει έδαφος. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, «περίπου τρία εκατομμύρια νέα κρούσματα του ιου καταγράφηκαν στην Ευρώπη μόλις την περασμένη εβδομάδα τα οποία αντιστοιχούν στο ήμισυ του συνόλου των κρουσμάτων παγκοσμίως. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία διπλασιάστηκε κατά την ίδια περίοδο και περί τους 3.000 άνθρωποι καταλήγουν από την νόσο κάθε εβδομάδα».

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων… την ώρα που η κοινωνία λειτουργεί σχεδόν όπως πριν», είπε υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δράση των πανδημικών σταθεροποιητών, όπως είναι η δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου, πριν από την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων το φθινόπωρο, καθώς και την προώθηση της χρήσης μάσκας και του εξαερισμού. Αυτά τα μέτρα σταθεροποίησης της πανδημίας θα πρέπει να εφαρμοστούν τώρα για να αποφευχθούν αυστηρότερα μέτρα, προειδοποίησε. «Δεν πιστεύω ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για την κήρυξη lockdown», τόνισε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου