Friday, 19 April, 2024

Η Eldorado Gold αποχωρεί από τις Σκουριές

Την απόφασή της να αναστείλει μεγάλο μέρος της κατασκευής και ανάπτυξης ορυχειών στη χώρα μας έπειτα από τη μακρά αντιπαράθεση με την κυβέρνηση που χαρακτηρίστηκε από ανακληθήσες και καθυστερημένες άδειες

γνωστοποίησε η καναδική εταιρεία Eldorado Gold.
Η Eldorado ανακοίνωσε, ότι αναστέλλει την κατασκευή στο ορυχείο των Σκουριών και προειδοποίησε ότι θα κάνει το ίδιο για το ορυχείο στην Ολυμπιάδα αν δεν λάβει την άδεια μέχρι το τέλος Μαρτίου. Παράλληλα, η εταιρία θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου προς ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ μεθαύριο πρόκειται ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης να δεχτεί τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Πολ Ράιτ, στο γραφείο του στο υπουργείο, αποδεχόμενος το αίτημα του για συνάντηση.
Στις αρχές Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές της Ελλάδας και της Ελληνικός Χρυσός. Η Ελλάδα καθώς και η Ελληνικός Χρυσός ζήτησαν από το Γενικό Δικαστήριο της ακύρωση της απόφασης C(2011)1006 της Επιτροπής, με την οποία κηρύχθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση η επιδότηση ύψους 15,34 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές στην Ελληνικός Χρυσός, η οποία συνίστατο σε παραχώρηση της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης της Κασσάνδρας έναντι τιμής χαμηλότερης της πραγματικής αγοραίας αξίας και στην απαλλαγή από τους φόρους για την πράξη αυτή και με την οποία διατάχθηκε η ανάκτηση του ποσού της επιδότησης, πλέον τόκων. Η εταιρία έχει σταματήσει τις κατασκευαστικές εργασίες στον Λόφο Περάματος και τις Σάπες αλλά θα μπορούσε να τις ξαναρχίσει στο μέλλον, όπως άφησε να εννοηθεί ενώ μελετά αν θα αναστείλει στο μέλλον την επέκταση του ορυχείου στο Στρατώνι, στο οποίο απομένουν περίπου τρία χρόνια ζωής.
Σε δήλωσή της η εταιρεία είπε ότι προτιμά να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να συνεχίσει την κατασκευή και ανάπτυξη στην Ελλάδα. «Ομως, έχουμε ένα καθήκον απέναντι σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας και τα σημαντικά ρίσκα χρόνου και διαδικασίας που έχουν δημιουργηθεί από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας μας έχει αφήσει χωρίς άλλη επιλογή από το να μειώσουμε τη δράση και το προσωπικό μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Πολ Ράιτ.
Η Eldorado έχει δημιουργήσει περίπου 2.000 άμεσες θέσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ράιτ, ο οποίος δεν ανέφερε πόσες θα επηρεαστούν από τη μείωση δραστηριοτήτων της εταιρείας.
Το μερίδιο της Eldorado στην Ελλάδα αποτελεί περίπου 30-40% της καθαρής αξίας του ενεργητικού της εταιρείας, που εδρεύει στο Βανκούβερ του Καναδά, σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών. Η αξία των μετοχών της εταιρείας έχει πέσει κατά 40% τους τελευταίους μήνες, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων στην Ελλάδα.
Στις Σκουριές, η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 276 εκατομμύρια ευρώ (300 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

Η Eldorado Gold αποχωρεί από τις Σκουριές

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου