Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Θα μας τρελάνουν! ΟΗΕ: “Η Ελλάδα ίσως απέλασε αιτούντες άσυλο”. Να τους δώσει η Τουρκία άσυλο

Σε ορισμένους εκ των ανθρώπων που απελάθηκαν στην Τουρκία, κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του σχεδίου επαναπροωθήσεων, ενδέχεται κατά λάθος να μην δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλλουν επίσημα αίτηση ασύλου εν μέσω του διοικητικού χάους στη Χίο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian γράφει ότι η αστυνομία «ξέχασε» να επεξεργαστεί τις αιτήσεις 13 εκ των 202 αιτούντων άσυλο που εστάλησαν πίσω στην Τουρκία τη Δευτέρα, όπως δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR).
Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, επισημαίνει η εφημερίδα, θα επιφέρει πλήγμα στο επιχείρημα της ΕΕ ότι η συμφωνία επαναπροωθήσεων -που μπορεί να οδηγήσει στην απέλαση σχεδόν όλων όσοι έχουν φθάσει και φθάνουν στην Ελλάδα μετά την 20ή Μαρτίου- συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι κάθε αίτηση ασύλου θα εξετάζεται μεμονωμένα και ότι δεν θα υπάρξουν αυτόματες επιστροφές αιτούντων άσυλο.
Ωστόσο, ο Βενσάν Κοστέλ δήλωσε ότι δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν επίσημα αίτηση 13 Αφγανοί και Κογκολέζοι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έφθασαν στη Χίο μετά τις 20 Μαρτίου και απελάθηκαν στην Τουρκία τη Δευτέρα, εξαιτίας του διοικητικού χάους στο νησί.
«Για τέσσερις ημέρες μετά την 20ή [Μαρτίου], η ελληνική αστυνομία δεν καταχώρησε καμία πρόθεση διεκδίκησης ασύλου καθώς δεν ήταν προετοιμασμένοι [ή] εφοδιασμένοι γι’ αυτό, οπότε αρχίσαμε να δίνουμε φόρμες αιτήσεων σε ανθρώπους που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο» ανέφερε.
«Η αστυνομία δέχθηκε τους περισσότερους ανθρώπους με αυτές τις φόρμες και ξέχασε προφανώς κάποιους. Είναι περισσότερο λάθος από ο,τιδήποτε άλλο, ελπίζουμε» είπε ο ίδιος. Ο Guardian αναφέρει ότι κληθείσα να σχολιάσει η αστυνομία της Χίου αρνήθηκε ότι οποιοσδήποτε επέστρεψε στην Τουρκία παρά την θέλησή του. «Και οι 66 άνθρωποι που επεστράφησαν χθες δεν ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα» είπε ανωνύμως αξιωματούχος στην έδρα της αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται ο Guardian. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να απαντήσει σε σχόλιο που ζητήθηκε από την εφημερίδα.

Θα μας τρελάνουν! ΟΗΕ: “Η Ελλάδα ίσως απέλασε αιτούντες άσυλο”. Να τους δώσει η Τουρκία άσυλο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου