Saturday, 20 April, 2024

Θεσσαλονίκη: Εκκένωση στον 5ο όροφο του ΑΧΕΠΑ – Μόνο ασθενείς με κορονοϊό

Τι αποκαλύπτει στο TyposThes ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης
Του Γιώργου Καλλίνη
Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για το χειρότερο εν μέσω πανδημίας, θωρακίζοντας τα νοσοκομεία της και ανοίγοντας νέους χώρους για περιστατικά κορωνοϊού. Μάλιστα το ΑΧΕΠΑ είναι σχεδόν έτοιμο να διαθέσει το πενταόροφο κτίριο επί της Αγίου Δημητρίου μόνο για περιστατικά κορωνοϊού!

«Τα περισσότερα νοσοκομεία προετοιμάζονται για καταστάσεις κρίσης. Εκτός από τα νοσοκομεία αναφοράς ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου, όλοι μας φτιάχνουμε ειδικούς χώρους για τη διαχείριση του κορωνοϊού. Ήδη, το ΑΧΕΠΑ εκκενώνει το πενταόροφο κτίριο στην οδό Αγίου Δημητρίου για να το διαθέσει μόνο για περιστατικά κορωνοϊού», δηλώνει στο Typosthes ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Πέτρος Κετικίδης.

Αναλυτικά, το Ιπποκράτειο κάνει συμπτύξεις κλινικών και εκκενώνει το μπλε κτίριο για να κάνει χώρο για περιστατικά του κορωνοϊού, το «Γεννηματά» στο κέντρο αναδιοργανώνει την παθολογική κλινική του για το ίδιο σκοπό, ενώ και το «Άγιος Δημήτριος» θα διαθέσει το χώρο της οφθαλμολογικής κλινικής του για τις ανάγκες των πολιτών εν μέσω πανδημίας. «Από τη στιγμή που, προς το παρόν, δεν μπορεί να διατεθεί το Λοιμωδών ή το παλιό 424 για τις ανάγκες της αντιμετώπισης της πανδημίας, όλα τα νοσοκομεία παίρνουν τα μέτρα τους για να μη μας βρει απροετοίμαστους οποιοδήποτε σενάριο για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε ο κ. Κετικίδης.

ΠΟΕΔΗΝ: 54 υγειονομικοί με κορωνοϊό, 33 σε καραντίνα

Ανήσυχη η ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση στα νοσοκομεία, επισημαίνει τους μεγάλους κινδύνους για το νοσηλευτικό προσωπικό. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος, το πρωί της Παρασκευής ασθενής θετικός στον κορωνοϊό που πήγε για επανεξέταση στο νοσοκομείο του Ρίου, ζαλίστηκε, έπεσε κάτω και χτύπησε και οι τραυματιοφορείς που έσπευσαν να τον περιθάλψουν δεν πρόλαβαν να πάρουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 54 υγειονομικοί νοσούν και 300 βρίσκονται σε καραντίνα. Ενθαρρυντική είναι ωστόσο η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ότι μετά από καραντίνα 14 ημερών, επέστρεψαν στη δουλειά τους οι 30 εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αμαλιάδας χωρίς να αρρωστήσει κανείς. Πρόκειται για το νοσοκομείο που υποδέχθηκε τον ασθενή πρώτο νεκρό από τον κορωνοϊό χωρίς τότε να θεωρείται ύποπτο κρούσμα.

Στην θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλε ότι ο ίδιος ο 66χρονος ήταν συνειδητοποιημένος και προσήλθε στο Νοσοκομείο φορώντας μάσκα. Επίσης επέστρεψαν στο νοσοκομείο του Ρίου 15 εργαζόμενοι που βρίσκονταν σε καραντίνα λόγω της επαφής τους με τον ίδιο ασθενή. Νόσησαν τρεις, οι οποίοι ωστόσο είναι καλά στην υγεία τους.

Επίσης, τη διαφωνία της με τα μέτρα “μηδενικής”, όπως αναφέρει προφύλαξης που αποφάσισε ο ΕΟΔΥ για το υγειονομικό προσωπικό εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). “Δεν κατανοούμε την απόφαση του ΕΟΔΥ, οι υγειονομικοί που προκύπτει από την ιχνηλάτηση ότι ήρθαν σε επαφή με κρούσματα κορονοϊού (ασθενείς ή προσωπικό) να μην τίθενται σε κατ’ οικον περιορισμό και να μην γίνεται εργαστηριακός έλεγχος”, σημειώνει η Ομοσπονδία.

Εκτιμά ότι “η απόφαση να περιοριστεί ο εργαστηριακός έλεγχος σε υγειονομικούς που εμφανίζουν συμπτώματα δημιουργεί κινδύνους διασποράς του ιού” και προσθέτει ότι μέχρι τώρα από τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας “το 12% είναι υγειονομικό προσωπικό παρότι ο ΕΟΔΥ τηρούσε περισσότερα μέτρα ασφαλείας για το υγειονομικό προσωπικό”. Συμπληρώνει ότι “εάν ισχύσουν τα εν λόγω μέτρα μηδενικής προφύλαξης για τους εργαζόμενους θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος να μείνουμε στην πορεία από υγειονομικό προσωπικό” και ζητά να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος “σε όλους τους υγειονομικούς που έχουν εκτεθεί στον ιό με επιβεβαιωμένα κρούσματα και να τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες όπως αρχικά ήταν. Έτσι”, αναφέρει, “θα περιορίσουμε τη διασπορά του ιού σε ασθενείς και θα κρατήσουμε μάχιμο το προσωπικό σε όλη τη διάρκεια της κρίσης”.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου