Friday, 29 March, 2024

Θεσσαλονίκη-Ζέρβας: Ζήτησα να κάνω πρώτος το εμβόλιο – Τί είπε για την πανδημία

Να είναι ο πρώτος που θα εμβολιαστεί ή από τους πρώτους, ζήτησε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια
ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιείται με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

Όπως είπε η κίνηση αυτή, ως «πρώτος πολίτης», δεν έγινε για να λάβει τη θέση κάποιου που έχει αξιολογηθεί να εμβολιαστεί με προτεραιότητα, βρίσκεται σε ευπαθείς ομάδα ή ανήκει στο υγειονομικό προσωπικό, «αλλά για να καταδείξω ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην ανάσχεση της πανδημίας, με το ‘μαγικό’ αυτό όπλο που μας έδωσε και τόσο γρήγορα η επιστήμη», τόνισε.

«Καλώ από το βήμα αυτό και όλους τους επικεφαλής, όλους τους συμβούλους, να δηλώσουν και να πράξουν το ίδιο», επισήμανε. «Χρειάζεται πάντα η αντιπολίτευση, χρειάζεται κριτική, αντιπροτάσεις, χρειάζεται όμως και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στους γιατρούς, στους επιστήμονες, εμπιστοσύνη και προβολή της αλήθειας», πρόσθεσε.

Ο ίδιος απευθυνόμενος στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκαθάρισε πως: «Δεν θα με βάλετε σε κόντρα ή σύμμαχο με την κυβέρνηση. Είμαι μαζί, στρατιώτης της προσπάθειας να περάσει η πόλη και η χώρα μας αυτή την πανδημία. Και θα στηρίξω και θα απαιτήσω, και θα το πράξω όπως και όταν πρέπει. Όταν ερωτηθώ αλλά και όταν αυτό δεν συμβεί και κρίνω ότι πρέπει να το κάνω. Όλα αυτά πάντα με υπευθυνότητα, με σύνεση και εγρήγορση».

Για την πανδημία

Όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ύστερα από ενημέρωση που είχε ο ίδιος από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Στέλιο Παπαιωάννου, για την στάθμη του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, «μετά από επτά ολόκληρες εβδομάδες που είναι η πόλη μας σε lockdown καταφέραμε και γυρίσαμε τον χρόνο περίπου στις 24-25 Οκτωβρίου». «Τα αποτελέσματα αυτά τα βλέπουμε και στα καθημερινά δελτία που υπάρχουν με τον αριθμό των κρουσμάτων που βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Βλέπουμε επίσης, ότι ευτυχώς τα κρούσματα καταλήγουν σε λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρόλα αυτά η κατάσταση στα νοσοκομεία μας εξακολουθεί να είναι φορτωμένη», ανέφερε στη συνέχεια.

Από την πρώτη στιγμή, όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας, τόσο η διοίκηση του δήμου όσο και εκείνος προσωπικά είχε δηλώσει ότι πάνω και πρώτα από όλα μπαίνει η υγεία. «Από εμένα προσωπικά ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο δίλημμα και νομίζω ούτε στην ελληνική κοινωνία. Είναι μια απόφαση συλλογική αυτή που έχει παρθεί, μια απόφαση εθνικής, ευρωπαϊκής και πανανθρώπινης κλίμακας. “Έχουμε πει και παραδεχθεί όλοι πλέον ότι, εάν στη Θεσσαλονίκη λαμβάνονταν νωρίτερα κάποια επιπλέον μέτρα, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Χαίρομαι που αυτή η γνώση της πολιτείας την κάνει να είναι προσεκτικότερη τώρα, σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Οι δηλώσεις όλων είναι καταγεγραμμένες. Προσωπικά ό,τι είχα να πω το είπα ευθαρσώς και δημόσια, όπως και όταν ζήτησα πρώτος να κλείσουν τα σχολεία και να υπάρχει επίσημη θεσμική ενημέρωση προς την αυτοδιοίκηση. Αυτά τα ζήτησα όχι γιατί θέλω να υπεκφύγω ή να φορτώσω βάρη αλλού, αλλά γιατί ακριβώς θέλω να συνδράμω –η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει να συνδράμει στην αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτό που φαίνεται ότι πολλοί ξεχνάνε ή σκόπιμα το υποβαθμίζουν είναι πως η πανδημία είναι μια κατάσταση δυναμική, είναι μια κατάσταση που κλιμακώνεται αστραπιαία και είναι δύσκολο να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις. Μετά Χριστών προφητείες υπάρχουνε αλλά εγώ τέτοιες προφητείες όπως και blamegame δεν θα κάνω ούτε σε αυτήν την αίθουσα, ούτε δημόσια», ξεκαθάρισε. “Αυτό είναι το μόνο εύκολο για όσους πολιτικολογούν. Και το κάνουν ανεύθυνα -εις άγραν ψήφων- πάνω στον φόβο, στον πόνο, στην κόπωση, στις εικόνες που βλέπουμε στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, ακόμη και στα κοιμητήρια”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

“Οι Θεσσαλονικείς δεν είναι άτακτα παιδιά”

Ο κ. Ζέρβας έθεσε, επίσης, το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου την Κυριακή καταγράφηκε ο χειρότερος ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων, ή της Γερμανίας, που παρ’ ότι υπήρξε υπόδειγμα στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος πλέον προχώρησε σε αυστηρό lockdown, έχοντας καταγράψει ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους. «Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει πως ούτε η Ελλάδα ούτε η Θεσσαλονίκη είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Οι Θεσσαλονικείς ούτε άτακτα παιδιά είναι ούτε παράφρονες ή ανυπάκουοι ούτε χαλαροί. Με τις δικές μας ιδιαιτερότητες και φυσιογνωμία αντιμετωπίζουμε κι εμείς έναν κοινό εχθρό που δεν κάνει διακρίσεις”, τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξει εφησυχασμός εν όψει των γιορτών. “Το τρίτο κύμα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μας χτυπήσει. Ο κίνδυνος είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας προς τους πολίτες το κάλεσμα: “Αυτές τις ημέρες των γιορτών ας στερηθούμε αγαπημένα πρόσωπα, ας αποφύγουμε μετακινήσεις, ας αποφύγουμε κοινά τραπέζια, για να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό, τη ζωή”. Επισήμανε δε, ότι “ουδέποτε κατάλαβα αυτόν τον κανόνα των εννέα ατόμων στα γιορτινά τραπέζια” και την προειδοποίηση ότι “ο κίνδυνος είναι μεγάλος”, επαναλαμβάνοντας δημόσια ότι ο ίδιος δεν θα κάνει γιορτές με τη μητέρα του και αγαπημένους συγγενείς, όπως έκανε πάντα στη ζωή του, “για έναν πολύ απλό λόγο”, όπως είπε, “για να τους προστατεύσω”.

Πηγή: grtimes.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου