Thursday, 25 April, 2024

Θεσσαλονίκη: “Κράξιμο” για τη “νέα πλατεία Αριστοτέλους”

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της Αριστοτέλους και η νικήτρια πρόταση την «θέλει» να μετασχηματίζεται

σε άξονα περιπάτου μητροπολιτικού χαρακτήρα.
«Δωμάτια» με φοίνικες, νερό και μανόλιες αλλά και μία πλατεία Αριστοτέλους που θα θυμίζει «καθρέφτη» προτείνει να δημιουργηθούν στο νέο μνημειακό άξονα της Θεσσαλονίκης, από την οδό Εγνατία έως και την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, η νικήτρια πρόταση στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων ολοκληρώθηκε με την κατάθεση δεκατριών συμμετοχών, ενώ η κριτική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την απονομή τριών βραβείων και τριών ισόποσων εξαγορών.

«Ο άξονας της Αριστοτέλους για κάθε Θεσσαλονικιό αλλά και για κάθε επισκέπτη σημαίνει πολλά: είναι ένα σημείο αναφοράς. Όλοι έχουμε ζήσει σημαντικές, όμορφες στιγμές σε αυτόν τον υπέροχο άξονα, σε αυτήν την τόσο σημαντική πλατεία. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δυστυχώς η πλατεία Αριστοτέλους τα έχει τα χρονάκια της», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η νέα Πλατεία Αριστοτέλους μετατρέπεται σε «καθρέπτη της πόλης»
Η πρόταση που έλαβε ομόφωνα το πρώτο βραβείο της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού (Ομάδα Μελέτης: Αριάδνη Βοζάνη, Παρασκευή Φανού, αρχιτέκτονες μηχανικοί και συνεργάτες Γρηγόρης Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος, Θεοδοσία Ευδωρη Παναγιωτοπούλου, αρχιτέκτονες, Γιώργος Ρέτσος φοιτητής αρχιτεκτονικής) επιχειρεί να αναδείξει την οδό Αριστοτέλους ως την κεντρική αρτηρία προβολής της σύγχρονης μητροπολιτικής ζωής και εικόνας της πόλης αλλά κι ως περιοχή διασύνδεσης με τη νεότερη ιστορία της.Διαβάστε κάποια από τα σχόλια, επώνυμων και μη
Σάκης Αρναούτογλου: Έτσι λέει θα γίνει η νέα Πλατεία Αριστοτέλους, με….φοίνικες!!!
Απορώ πραγματικά, αν αυτό αληθεύει, δεν είδαν τι έγινε μ’ αυτά τα φυτά αλλά και με άλλα παρόμοια στον παγετό του 2017 αλλά και σε άλλους παγετούς στο παρελθόν;
Η βλάστηση εξαρτάται κυρίως από το γεωγραφικό πλάτος μιας περιοχής, που καθορίζει και τη θερμοκρασία της, αλλά και από τις τοπικές συνθήκες που επικρατούν! Μάλλον διαφεύγει λοιπόν σε κάποιους ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι Κάιρο!!!
-Η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να έχει χρώμα κάθε εποχή, (κάτι που τις λείπει και είναι πολύ άδικο) και όχι μονοτονία και ψευτο-τροπικό στυλ. Υπάρχουν πανέμορφα δέντρα προσαρμοσμένα στο γεωγραφικό πλάτος της Θεσ/νικης, η οποία παρεμπιπτόντως βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα και τα οποία θα μπορούν να δίνουν κάτι το ιδιαίτερο σε κάθε εποχή αρκεί απλά να θέλει κανείς να το ψάξει!
-Θα’ναι πείραμα σα το μεγάλο φαγοπότι ….εεεε περίπατο εννοούσα!
Θα μπουν θα καουν και θα βγουν να μπει κάτι άλλο και τελικά θα γίνουμε πιο σοφοί (και κάτι εκατοντάδες χιλιάρικα πιο φτωχά …αλλά μόνο τα ταμία)
-Κουτσουπιές, μουριες, καμελιες, νερατζιες, πικρό δάφνες… Χίλια μύρια υπάρχουν, εμείς εκεί φοίνικες…. Μας έφαγε η ξενομανια και όλοι οι άσχετοι που είναι σε θέσεις να αποφασιζουν για τέτοια πράγματα. #ρουσφέτια κάπου έλεος πια…
-μαλλον επηρεαστηκαν απο την ταινια που γυριζε ο Μπαντερας! Μαϊαμι θα το κανουμε!
Όταν φέρανε στην Αθήνα φοίνικες για τους Ολυμπιακούς ήρθε μαζί και ένα σκαθάρι και άρρωστησαν και ξεραθηκαν. Όχι μόνο Αθήνα. Φίλος είχε στην Κόρινθο φοίνικα που το φύτεψε μικρός και ξεραθηκε 30 χρόνων δέντρο. Δεν έμεινε τίποτα. Μόνο κούτσουρο. Τόση βιοποικοιλια έχει η Ελλάδα…. Αλλά εμείς τα καίμε…….
-μέχρι Χαλκιδική έφτασε το σκαθάρι λίγο αργότερα και ξεράθηκαν φοίνικες μας 30 χρόνων
-αυτοί που την σχεδίασαν προφανώς δεν έχουν περάσει ή δεν έχουν κάτσει ποτέ στην πλατεία, να νιώσουν την ατμόσφαιρα της πόλης, κρίμα.
-Πάντως η φωτογραφία στη δημοσίευση, με τους φοίνικες και τις λευκοβαμμένες καμάρες στην πλατεία…. προσομοιάζει με Καζαμπλάνκα, Κάιρο, γενικότερα με βόρειες ακτές της Αφρικής… Όχι με Θεσσαλονίκη… Γιατί θέλετε κύριοι να αλλάξετε την εικόνα της πόλης;;;
Για να γίνει πιο οικεία στους εν δυναμει νέους κατοίκους της;;;
-Φοίνικες!!! Να οι ουρανοξύστες λείπουν κ τα μεγάλα υπερπολυτελή ξενοδοχεία γύρω από την κεντρική αγορά κ την ομόνοια για να λιαζονται περήφανοι οι μετανάστες μας βγάζοντας σελφι σε μια πόλη αντάξια του παλμ Μπιτς… μες την ξεραίλα θα γίνει, μια σκιά θα ψάχνουμε, και με μια βροχή τσουλήθρα! 
-ένας φοίνικας κοστίζει από 300 ευρώ και πάνω, ανάλογα το ύψος του, ένα απλό δενδράκι που είναι κατάλληλο για το κλίμα της Θεσσαλονίκης κοστίζει 8-10 ευρώ.
Που μπορούμε να “φάμε” τα περισσότερα λεφτά;; όπου δεις πλατεία-ανάπλαση, ίσον φαγοπότι. 
-Κανέναν γεωπόνο δεν ρώτησαν οι άχρηστοι; πάλι το φαγοπότι μπροστά; θα σκάσετε ρεεεε.. και μην ξεχάσετε να μετακομίσετε το άγαλμα του Αριστοτέλη και να βάλετε στάση για το ΜΕΤΡΟ! 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου