Thursday, 28 March, 2024

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγή Κούρδων διαδηλωτών που έκαψαν αφίσα με το πρόσωπο του Ερντογάν

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Παρασκευής σε διαδήλωση αντιεξουσιαστών για το θάνατο της Ebru Timtik στη Θεσσαλονίκη

Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην οδό Αγ. Δημητρίου, στο ύψος του Τουρκικού Προξενείου. Δύο Κούρδοι αγωνιστές πυρπόλησαν χάρτινη επιγραφή με το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η αντίδραση της Αστυνομίας ήταν άμεση. Με εντολή του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης προσήχθησαν δύο Κούρδοι, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας και φέρονται να έβαλαν φωτιά στην επιγραφή με το πρόσωπο του Ερντογάν. Εκτός αυτών προσήχθησαν ακόμη οκτώ άτομα, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα.
Το τελευταίο διάστημα τα μέτρα περιφρούρησης του Τουρκικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω του τεταμένου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις χτεσινές βίαιες προσαγωγές και την άγρια καταστολή από αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη σε βάρος διαδηλωτών Κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαμαρτυρία ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, την καταστολή, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, στο όνομα της αντιμετώπισης της “τρομοκρατίας” που οδήγησαν χτες στο θάνατο ακόμα μίας απεργού πείνας, της δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ (Ebru Timtik). Είναι απαράδεκτη η εικόνα Έλληνα αστυνομικού να πατάει με το γόνατο στο λαιμό, τον κουρδικής καταγωγής καρκινοπαθή διαδηλωτή -θυμίζοντας σε όλους τη φρικτή σκηνή της δολοφονίας του Φλόιντ στις ΗΠΑ- προκειμένου να τον ακινητοποιήσει.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες αφού, αντί να καταδικάσει το γεγονός και να αποδώσει άμεσα ευθύνες, την έπιασε πρεμούρα να καταδικάσει τις διαμαρτυρίες μέσω ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή το συμβολικό κάψιμο ενός πανό με τη φωτογραφία του Ερντογάν, μην τυχόν «χαλάσει» το κλίμα “καλής γειτονίας” των τελευταίων ημερών με την τουρκική κυβέρνηση.
Τέλος, ο σχηματισμός δικογραφίας ενάντια στους δύο διαδηλωτές για διατάραξη φιλικών σχέσεων του ελληνικού κράτους με ξένο κράτος (βλ. Τουρκία), μόνο φαιδρότητα προκαλεί, την ίδια ώρα που η επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης κλιμακώνεται στο έδαφος των ανταγωνισμών, που οξύνονται στην περιοχή μας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της Ενέργειας βάζοντας σε κινδύνους τους λαούς της περιοχής. ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πηγή: thestival.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου