Friday, 29 March, 2024

Καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ για το εμβόλιο: Δεν τροποποιεί το DNA

Ο καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι το εμβόλιο με γενετικό υλικό

θα τροποποιήσει το DNA του ανθρώπου.
Τα σενάρια… συνωμοσίας καθώς και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται σε παρέες και στο διαδίκτυο, αναφορικά με τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό στον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως αυτόν της τροποποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, μιας και το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer παρασκευάστηκε με γενετικό υλικό (RNA), καταρρίπτει μέσω του ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Τριανταφυλλίδης.
Ο ομότιμος καθηγητής αποκλείει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι το εμβόλιο με γενετικό υλικό θα τροποποιήσει το DNA του ανθρώπου, υπογραμμίζοντας ότι η ουσία του (το MRNA) δεν θα φτάνει στον πυρήνα του ανθρώπινου κυττάρου, όπου βρίσκεται το DNA, ώστε να του προκαλέσει οποιαδήποτε αλλοίωση.
«Από την επιστήμη της Βιολογίας ξέρουμε ότι ένα ανθρώπινο κύτταρο αποτελείται από δύο διαμερίσματα, τον πυρήνα και το κυτταρόπλασμα. Το DNA μας βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου. Τα 21.000 γονίδια που αποτελούνται από DNA μετεγράφονται σε MRNA, δηλαδή την πληροφορία που δίνει το κάθε γονίδιο. Το MRNA βγαίνει στο κυτταρόπλασμα και μεταφράζεται σε πρωτεΐνη στα ριβοσώματα. Το εμβόλιο περιέχει MRNA. Ενδομυϊκά θα μπαίνει στο κύτταρό μας και θα πηγαίνει στα ριβοσώματα του κυτταροπλάσματος. Εκεί θα μεταφράζεται στην πρωτεΐνη του ιού. Όμως, το MRNA δεν θα φτάνει στον πυρήνα που βρίσκεται το DNA μας για να το τροποποιήσει. Άλλωστε, το MRNA έχει σύντομη διάρκεια ζωής και αποδομείται στα ένζυμα του κυτταροπλάσματος», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Κατά τον ίδιο, τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, όπως ήδη ανακοινώθηκε, έχουν αποτελεσματικότητα πάνω από 90%, αλλά και ασφάλεια κατά 100%. «Οι μόνες παρενέργειες που προκαλούν είναι για 1 με 2 μέρες έναν μικρό πόνο στο σημείο του εμβολιασμού και ένα χαμηλό πυρετό», λέει ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ.
Ο σκεπτικισμός για τη γρήγορη παρασκευή τους
Μία άλλη θεωρία που κυκλοφορεί από τους αρνητές, αλλά και αυτούς που είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί απέναντι στα εμβόλια και την οποία καταρρίπτει ο κ. Τριανταφυλλίδης, είναι ότι αυτά παρασκευάστηκαν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε μόλις 9 με 10 μήνες, ενώ υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούνταν 3-4 έως και 10 χρόνια.
«Όταν το 2003 χαρτογραφήθηκε το ανθρώπινο DNA, εργάστηκαν περισσότεροι από 1.000 επιστήμονες και η όλη διαδικασία κόστισε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα το DNA αναλύεται μέσα σε μόλις 2 με 3 μέρες και η διαδικασία κοστίζει μόλις 600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Γενετική έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο. Υποτίθεται ότι ο ιός εμφανίστηκε στην Κίνα πριν από ένα χρόνο, τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, ήδη στις 10 Ιανουαρίου οι Κινέζοι είχαν αναλύσει το RNA του ιού, το οποίο αποτελείται από 10.000 γράμματα. Πλέον έχουν ελέγξει τη δομή του ιού, αλλά και τη δομή της πρωτεΐνης του ιού. Είχαν όλα τα στοιχεία, για να ξεκινήσει η παρασκευή των εμβολίων», τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Σε όσους υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια παρασκευάζονται με βάση μια νέα και ουσιαστικά αδοκίμαστη τεχνολογία, ο καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ απαντάει ότι και στο παρελθόν πολλοί εξέφρασαν αντίστοιχες αντιδράσεις για άλλα επιστημονικά επιτεύγματα, αλλά η εξέλιξη τους διέψευσε.
«Ίδιου τύπου μαζικές αντιδράσεις εκφράστηκαν και πριν εφαρμοστεί η τεχνητή γονιμοποίηση. Πολλοί υποστήριζαν ότι θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα και θα κινδυνεύσουν τα παιδιά. Ωστόσο, από τότε πολλές χιλιάδες παιδιά γεννήθηκαν με τεχνητή γονιμοποίηση και κανένα από αυτά δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
ethnos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου