Tuesday, 23 April, 2024

Καθυστερήσεις και αδιαφάνεια καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί για τα κονδύλια

Ο χειμώνας βαρύς, οι ΔΥΕΠ σε λειτουργία, τα έξοδα αυξημένα και τα 25 εκατ. ευρώ… άφαντα!

Στα κάγκελα βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη υπουργική απόφαση για το κονδύλι ύψους 25 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων για το β’ τρίμηνο του 2017. Μάλιστα, όπως σημειώνουν στη «Μ», η ανακοίνωση του υπουργείου θα έπρεπε να είχε γίνει στις αρχές του προηγούμενου μήνα.

Το ποσό διατίθεται για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών στα σχολεία, καθώς και για την εξασφάλιση υλικού, την καθαριότητα και τη συντήρηση των αιθουσών. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, για τη λειτουργία των δομών εκπαίδευσης προσφύγων (ΔΥΕΠ) θα δίνονταν χρήματα από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν εκταμιευτεί.

Θολή κατάσταση με τους δήμους

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι θολό τοπίο επικρατεί και στη διαχείριση των χρημάτων από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς στα ποσά υπάρχουν κρατήσεις. Οι κρατήσεις, όπως σημειώνουν, αφορούν κυρίως τις κατασκευαστικές δαπάνες για τα σχολεία, ενώ οι διευθυντές των σχολικών μονάδων δεν γνωρίζουν το ακριβές ποσό που πρέπει να λάβουν από την αυτοδιοίκηση αλλά ούτε και τα κριτήρια χορήγησής του.

Μάλιστα σημειώνουν ότι επικρατεί αδιαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων. «Τα προβλήματα ελλιπούς χρηματοδότησης ενισχύονται από τη δυσλειτουργία στο σύστημα απόδοσης των χρημάτων από τους δήμους στις σχολικές μονάδες», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και προστίθεται: «Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, τα διαφορετικά κατά περίπτωση σκεπτικά στον τρόπο χρηματοδότησης, η αδιαφάνεια που επικρατεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις στη διαχείριση των κονδυλίων από τους δήμους δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων».

«Τα χρήματα που διατίθενται για τα σχολεία δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών και σε αυτό προστίθενται οι καθυστερήσεις και η θολή και μη σαφής διάθεση των χρημάτων. Η δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί να καταφύγει σε εξεύρεση χρημάτων από ιδιώτες, αλλά πρέπει να στηρίζεται από την πολιτεία», σημείωσε στη «Μ» ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής.

makthes

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου