Wednesday, 24 April, 2024

Κατάδικος μαιευτήρας δήλωσε «τυφλός», πήρε άδεια για επέμβαση, πήγε στο νοσοκομείο, του έβαλαν κολλύριο και έκτοτε κυκλοφορεί ελεύθερος

Γιατρός, που έχει καταδικαστεί σε πολυετή ποινή κάθειρξης για παράνομες συνταγογραφήσεις, καταφέρνει επί πέντε ολόκληρα χρόνια να παραπλανά το δικαστικό σύστημα της χώρας, να ξεγελά τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και να κυκλοφορεί ελεύθερος!

Πρόκειται για τον μαιευτήρα Αθανάσιο Παππά, που τον Αύγουστο του 2010 καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας σε ποινή κάθειρξης 12 ετών και 10 μηνών για απάτη και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Παππάς μαζί με τον τότε καθηγητή της μαιευτικής κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλειο Τζιγγούνη (καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών), χρέωναν στα βιβλιάρια ανυποψίαστων ασθενών πανάκριβα φάρμακα, τα οποία, στη συνέχεια, χρησιμοποιούσαν σε γυναίκες που ήθελαν να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Αμέσως μετά την καταδίκη του (19/10/2010), ο Παππάς εγκλείστηκε στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου και εκεί άρχισε να υποστηρίζει ότι πάσχει από σοβαρή πάθηση στα μάτια. Έντεκα μήνες αργότερα, κατάφερε, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών του υπουργείου Δικαιοσύνης, να μεταφερθεί στο κατάστημα κράτησης Κ.Α.Υ.Φ. (φούρνοι) των φυλακών Κορυδαλλού. Δηλαδή, αν και «τυφλός» επιλέχθηκε ως εργαζόμενος να παρασκευάζει ψωμί για τους συγκρατούμενούς του!
Δύο μήνες αργότερα (21 Οκτωβρίου 2011), το Α΄ Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκανε δεκτή σχετική αίτηση που είχε υποβάλει ο Παππάς και διέκοψε την έκτιση της ποινής του επί πέντε μήνες, προκειμένου «[…] να εισαχθεί στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου της Πάτρας για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη μείωση της όρασής του, λόγω γλαυκώματος βαριάς μορφής».
Στις 25 Νοεμβρίου 2011, οι δικηγόροι του «τυφλού» γιατρού κατάφεραν να πάρουν άλλη μία απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, σύμφωνα με την οποία έπρεπε μετά την επέμβαση στον οφθαλμό του να νοσηλευτεί για τουλάχιστον πέντε μήνες στο σπίτι του. Οι πέντε μήνες της «κατ’ οίκον νοσηλείας» του Αθ. Παππά παρατάθηκαν με αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις και έφτασαν αισίως… τα τρία χρόνια και εννέα μήνες! Φαινομενικά, λοιπόν, όλα έχουν γίνει νομότυπα και αν πράγματι ο εν λόγω γιατρός είχε σχεδόν τυφλωθεί, τότε ορθώς το Τριμελές Εφετείο Πειραιά ενέκρινε τη νοσηλεία στο σπίτι του.Ωστόσο, ένα έγγραφο, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το «Π», αποδεικνύει ότι ο Αθ. Παππάς ουδέποτε χειρουργήθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου και απλώς πέρασε από εκεί για να του ρίξουν κολλύριο στα μάτια.
Το έγγραφο αυτό, με αριθμό πρωτοκόλλου 1845, εκδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2011, υπογράφεται από τον διευθυντή της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής, Σωτήρη Π. Γαρταγάνη και αναφέρει ότι ο ασθενής Αθ. Παππάς εισήχθη στις 2 Νοεμβρίου 2011 στο νοσοκομείο του Ρίου «λόγω χρονίου απλού γλαυκώματος». Του χορηγήθηκαν κολλύρια και μετά από λίγα 24ωρα αναχώρησε για την οικία του χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση!
Το σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Γαρταγάνης απέστειλε το έγγραφό του προς την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά (Τμήμα Εκτελέσεων Τριμελούς Κακουργημάτων) και επισημαίνει κατά λέξη: «Σας ενημερώνω ότι επειδή δεν πραγματοποιήθηκε επέμβαση στον ασθενή, όπως αναφέρεται στο απόσπασμα υπ’ αριθμ. 1092/25-11-2011 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, να μεριμνήσετε για τις δικές σας σκόπιμες ενέργειες». Πώς είναι δυνατόν, όμως, η αρμόδια Εισαγγελία να έχει ενημερωθεί από τον Δεκέμβριο του 2011 ότι ο Αθ. Παππάς δεν χειρουργήθηκε και τα δικαστήρια να του χορηγούν αλλεπάλληλες πεντάμηνες παρατάσεις για κατ’ οίκον νοσηλεία λόγω… χειρουργικής επέμβασης; Η τελευταία παράταση, πάντως, που δόθηκε με δικαστική απόφαση στον Αθ. Παππά για να… βάζει κολλύριο στο σπίτι του ήταν μέχρι στις 25 Μαρτίου 2015. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχει επιστρέψει στις φυλακές.
Του Στέλιου Βορίνα
* Αποκλειστικό ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου

Κατάδικος μαιευτήρας δήλωσε «τυφλός», πήρε άδεια για επέμβαση, πήγε στο νοσοκομείο, του έβαλαν κολλύριο και έκτοτε κυκλοφορεί ελεύθερος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου