Tuesday, 16 April, 2024

Κατέπεσε ελικόπτερο στη Σάμο – Δύο νεκροί και δύο διασωθέντες

Τραγικός είναι ο απολογισμός της συντριβής του ελικοπτέρου του Πυροσβεστικού Σώματος στη Σάμο. Δύο είναι οι νεκροί από τους τέσσερις επιβαίνοντες του ελικοπτέρου

οι οποίοι με τεράστια αυταπάρνηση και παρά τις αντίξοες συνθήκες- στην περιοχή έπνεαν βορειοδυτικοί άνεμοι 7 μποφορ- προσπάθησαν να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς στο Παλαιοχώρι.

Λίγο πριν τις 22.00 χθες το βράδυ, το Λιμενικό Σώμα εντόπισε  σώο τον τέταρτο αγνοούμενο επιβαίνοντα από την Μολδαβία, ο οποίος κολύμπησε μόνος του μέχρι την ξηρά.  Λίγο νωρίτερα το απόγευμα είχαν εντοπίσει νεκρούς, τον δεύτερο Πυροσβέστη του ελικοπτέρου όπως και τον Έλληνα μεταφραστή. Καλά στην υγεία του, βρέθηκε ο πιλότος του ελικοπτέρου, που διακομίσθηκε και προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο της Σάμου. Ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η υπηκοότητα του, καθώς εκτιμάται πως λόγω της σύγχυσης είτε έδωσε λάθος στοιχεία είτε έχει διπλή υπηκοότητα.

Αμέσως μετά την πτώση του ελικοπτέρου, στην περιοχή ξεκίνησε άμεσα έρευνες το δεύτερο πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Mi 8 που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, όπως επίσης ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος και δύο ιδιωτικά επιχειρούσαν από την θάλασσα. Οι αρχές ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγω για απότομή εισροή νερού στο κάδο του ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα να τους “βυθίσει” στη θάλασσα.

Το ελικόπτερο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου, περίπου 300 μέτρα δυτικά της παραλίας Πλάκα. Σχεδόν 35 λεπτά αργότερα μετά την συντριβή του ρωσικής κατασκευής πυροσβεστικού ελικοπτέρου, περίπου στις 18:30, άντρες του Λιμενικού εντόπισαν τον πιλότο του. Ο πιλότος, εντοπίστηκε καλά στην υγεία του και ήταν σε θέση να δώσει πληροφορίες για τους υπόλοιπους επιβαίνοντες προκειμένου να γίνουν στοχευμένες έρευνες.  Σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε στους Λιμενικούς πως όλοι οι επιβαίνοντες βγήκαν από το ελικόπτερο πριν αυτό βυθιστεί στη θάλασσα, ενώ  ο κυματισμός και τα ρεύματα ήταν πάρα πολύ έντονα. Λίγο αργότερα ανασύρθηκε ένα ακόμη μέλος του πληρώματος από σκάφος του Λιμενικού με το πλήρωμα να προβαίνει σε διαδικασίες ΚΑΡΠΑ για την ανάνηψή του, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Λίγο αργότερα, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας εντόπισε και τρίτο μέλος του πληρώματος με σκάφος του Λιμενικού να τον περισυλλέγει ξανά χωρίς τις αισθήσεις του.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω των ισχυρών βοριάδων, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, του Πυροσβεστικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, μικρά ψαροκάικα όλη τη νύχτα συνέχιζαν τις έρευνες για τον εντοπισμό και του τέταρτου μέλους του πληρώματος, τον δεύτερο Μολδαβό Πυροσβέστη. Τελικά λίγο πριν τις 22.00 τον βρήκαν καλά στην υγεία τους στην στεριά, όπου βρήκε κολυμπώντας.

Το ελικόπτερο Mi 8 μισθώνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής για την ενίσχυση των δυνάμεων αεροπυρόσβεσης στα νησιά. Πρόκειται για ελικόπτερο ρωσικής κατασκευής που χρησιμοποιείται τόσο από τη Ρωσία, όσο και από την Ουκρανία. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή εμποδίζουν τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρήσουν στην περιοχή Παλαιοχώρι Μαραθοκάμπου Σάμου όπου από τις 2 το μεσημέρι μαίνεται η μεγάλη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία.

Τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται προς τις περιοχές Λημνιώνα και Παλαιοχωρίου και εκεί δίνεται η μάχη ελέγχου τους έως το πρωί που θα επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου