Thursday, 28 March, 2024

Κεραμέως: Εξετάζουμε όλα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στη διά ζώσης εκπαίδευση

Η επιστροφή στη διά ζώσης εκπαίδευση από τον Σεπτέμβριο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης διεμήνυσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

υπογραμμίζοντας πως το εμβόλιο αποτελεί το εργαλείο για να γίνει αυτό.
«Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να γυρίσουμε από τον Σεπτέμβριο στην δια ζώσης εκπαίδευση. Συζητάμε με τους ειδικούς για τα εργαλεία που θα το διασφαλίσουν αυτό. Το πρώτο και κυριότερο είναι το εμβόλιο, υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως το self test και τα υγειονομικά πρωτόκολλα» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός μιλώντας στον Ant1 και επανέλαβε. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το υπερόπλο είναι το εμβόλιο». Παράλληλα σημείωσε πως δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για τις ηλικίες 15-17, λέγοντας πως κλείστηκαν ήδη κάποιες χιλιάδες ραντεβού, οπότε είναι και αυτό ένα βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Για την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια, η κ. Κεραμέως είπε ότι και σε αυτό το πεδίο «είναι απόλυτη προτεραιότητα η επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευση».
Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, είπε πως «περίπου το 75% των εκπαιδευτικών είναι ήδη εμβολιασμένο, ωστόσο δεν φθάνει, χρειαζόμαστε και άλλους εμβολιασμούς, είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτό το όπλο κατά της πανδημίας», ενώ δεν απάντησε σαφώς στο ερώτημα περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και των εκπαιδευτικών.
Αναφερόμενη στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η κ. Κεραμέως είπε: «Η ελάχιστη, η κατώτερη βάση ανά επιστημονικό πεδίο είναι γύρω στο 9 ή στο 10. Το κάθε Πανεπιστήμιο όρισε τον συντελεστή του. Η ελάχιστη βάση ορίζεται από τον βαθμό των υποψηφίων σε συνδυασμό με τον συντελεστή που επέλεξε κάθε Πανεπιστήμιο. Η ελάχιστη βάση είναι ανά σχολή και ανά τμήμα, είναι ένα σύνθετο σύστημα. Θα βγει την επόμενη εβδομάδα η ελάχιστη βάση ανά τμήμα και σας θυμίζω ότι θέλουμε αποφοίτους, όχι εισαχθέντες».
«Δεν μας ενδιαφέρει να γίνουν τα παιδιά μας φοιτητές, αλλά να αποφοιτήσουν. Θέλουμε το Πανεπιστήμιο να ανοίγει δρόμους ζωής», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά την μείωση των εισαχθέντων φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «έχουμε 9.000 περισσότερα παιδιά από πέρσι, που κρίθηκε ότι δεν πληρούν ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να συμπληρώσουν μηχανογραφικό. Το μηχανογραφικό για πρώτη φορά θα είναι διπλό για την δήλωση Σχολών για τα Πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια ΙΕΚ. Μέχρι 27.000 παιδιά μπορούν να εγγραφούν σε δημόσια ΙΕΚ και σε ειδικότητες που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας».
Για τις αλλαγές στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «θα πάνε σε νηπιαγωγεία τα παιδιά από 4 ετών σε όλη την Ελλάδα. Από το νηπιαγωγείο θα γίνονται δραστηριότητες στα αγγλικά, αλλά και μια σειρά από δεξιότητες, από ρομποτική μέχρι επαγγελματικό προσανατολισμό, από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχουν διπλασιαστεί τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία σε όλη την χώρα, ξεκινούν τα πρώτα πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια και γίνονται 11.700 μόνιμοι διορισμοί, οι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση εδώ και 12 χρόνια».
Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει την στάση πολλών ιερωμένων κατά του εμβολιασμού, είπε: «Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι η Εκκλησία ξεκίνησε πειθαρχικές διαδικασίες κατά αρνητών, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου