Wednesday, 24 April, 2024

Κεταμίνη: Το ναρκωτικό του πολέμου του Βιετνάμ στο αίμα της Τζωρτζίνας

Μια ουσία που χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως στην κτηνιατρική είναι η κεταμίνη που φέρεται να έχει εντοπιστεί στο αίμα της Τζωρτζίνας, της μεγαλύτερης κόρης του ζευγαριού από την Πάτρα

η οποία όπως και οι δύο μικρές αδερφές της πέθαναν (σ.σ. με τον θάνατό της να είναι ο τελευταίος χρονικά).

Την ίδια ώρα που οι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνουν τις τοξικολογικές εξετάσεις, οι πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου τις οποίες μετέφερε μέσω του Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Mega, αναφέρουν ότι το φάρμακο κεταμίνη υπάρχει στον οργανισμό της Τζωρτζίνας.

Η κεταμίνη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ ως αναισθητικό για τους τραυματισμένους Αμερικανούς στρατιώτες. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος του Βιετνάμ, η κεταμίνη έπαψε να χρησιμοποιείται από τους γιατρούς, ωστόσο ανακαλύφθηκε ότι ήταν ιδανική για τα ζώα. Έτσι άρχισαν να τη χρησιμοποιούν στα άλογα, ως αναισθητικό και καταπραϋντικό.

Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα και τη μύτη. Δεν υπάρχει προς διάθεση σε φαρμακεία, αλλά σε συγκεκριμένες μονάδες. Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1963.

Λίγο μετά το 2010 άρχισε και πάλι να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες σε ανθρώπους, καθώς όπως θεωρείται από τους γιατρούς μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση στους ασθενείς με κατάθλιψη, για τους οποίους τα υπάρχοντα αντικαταθληπτικά δεν λειτουργούν. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010 η κεταμίνη χρησιμοποιούνταν και έκανε θραύση ως ναρκωτικό σε κλαμπ της Ευρώπης αλλά και της Ασίας.

Σε αντίθεση με άλλα αναισθητικά, η κεταμίνη δεν καταστέλλει την καρδιακή λειτουργία και την αναπνοή στις συνήθεις δόσεις και για τον λόγο αυτό θεωρείται κατάλληλο αναισθητικό για επείγουσες επεμβάσεις σε βαριά τραύματα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αναισθητικό σε παιδιά, ακόμα κι αν πάσχουν από ορισμένες μορφές καρδιοπάθειας.

Ανάλογα πάντως με τη δόση, η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, βραδυκαρδία ή ταχυκαρδία και, σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατο λόγω καταστολής του αναπνευστικού συστήματος.

Την παρουσία κεταμίνης στον οργανισμό της Τζωρτζίνας αποκάλυψε στο Live News του MEGA ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος, ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης των τοξικολογικών εξετάσεων που αναμένεται πιθανώς την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το αναισθητικό δεν είχε χορηγηθεί στο κορίτσι από τους γιατρούς.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος επισήμανε ακόμα τη μυδρίαση (διαστολή της κόρης του ματιού) που είχε παρουσιάσει η Τζωρτζίνα στην Παιδιατρική Κλινική του Ρίο, σύμπτωμα που τώρα οι γιατροί λένε πως μπορεί να συνδεθεί με τη χορήγηση κεταμίνης.

«Μία μεγάλη δόση μπορεί να σκοτώσει σε λίγα λεπτά […] Όταν μιλάμε για θανατηφόρες δόσεις ο θάνατος θα είναι πολύ γρήγορος, εντός μερικών λεπτών» ανέφερε στην εκπομπή ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης. «Είναι μία ουσία που καταγράφεται ιατροδικαστικά και στη τοξικολογία, γιατί σε συγκεκριμένες δόσεις μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο», τόνισε.

Τι είναι η τροπονίνη

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, στον οργανισμό της Τζωρτζίνας ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα τροπονίνης, ενός ενζύμου του οποίου η συγκέντρωση αυξάνεται στο αίμα σε περίπτωση εμφράγματος ή άλλης καρδιακής βλάβης. Σύμφωνα δε με το Pelop, η τιμή της τροπονίνης έπρεπε να κυμαίνεται κάτω από το 15, στις εξετάσεις όμως βρέθηκε να είχε φτάσει το 418.

«Η ουσία τροπονίνη είναι ένα ειδικό καρδιακό ένζυμο που αυξάνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ισχαιμίας, δηλαδή απώλειας οξυγόνου από την καρδιά. Προφανώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Αν μιλούσαμε για έναν πολύ μεγάλο άνθρωπο που είχε αγγεία στεφανιαία που ήταν αποφραγμένα, θα μιλάγαμε για ένα εν εξελίξει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εάν μιλάμε για αυξημένη τροπονίνη σε έναν ασθενή που έχει πάρα πολύ καλά αγγεία, θα πρέπει να βρούμε το αίτιο», εξήγησε ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο star. «Είμαι βέβαιος ότι οι γιατροί θα έχουν σίγουρα αρκετά πλούσιο υλικό, εάν υπάρχει ένα τόσο εκκωφαντικό εύρημα σίγουρα θα το έχουν διερευνήσει. Και εδώ έχουμε το ευτύχημα ότι υπάρχει ένας καταγραφέας/απινιδωτής/βηματοδότης της πλήρους καρδιακής λειτουργίας του παιδιού», πρόσθεσε ο ιατροδικαστής.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Γερασιμίδης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου