Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Κηδεία Κωνσταντίνου: 1.500 αστυνομικοί επί ποδός, σε εφαρμογή σχέδια προστασίας αρχηγών κρατών

Ανοικτός παραμένει ακόμη ο σχεδιασμός για τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. που θα ισχύσουν κατά τη νεκρώσιμο ακολουθία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Κι αυτό καθώς οι επικεφαλής αξιωματικοί δεν γνωρίζουν ακόμη ακριβώς τους προσκεκλημένους, πότε θα φτάσουν στη χώρα μας, πού θα μείνουν, αλλά και πώς θα μετακινηθούν. Οι πρώτες πληροφορίες για το ποιοι γαλαζοαίματοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχουν έρθει στο φως, ωστόσο ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» ο ακριβής αριθμός τους. Πάντως, όπως τόνισαν αρμόδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ. χθες στο iefimerida.gr που ασχολούνται με τον σχεδιασμό, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι «υψηλού επιπέδου».

Στους δρόμους 1.500 αστυνομικοί για την κηδεία του τέως

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 1.500 αστυνομικούς στους δρόμους, ένστολους, αλλά και με πολιτικά. Αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης Επισήμων, της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, της Ασφάλειας, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και στελέχη της ΕΥΠ θα έχουν τον πρωταρχικό ρόλο στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. για τη νεκρώσιμο ακολουθία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η ανησυχία των Αρχών αφορά κυρίως στον αριθμό των πολιτών που θα συγκεντρωθούν στη Μητρόπολη Αθηνών, αν και η γεωγραφία του σημείου είναι βατή για την υλοποίηση του αστυνομικού σχεδιασμού, ωστόσο προβληματισμό αποτελεί και το ανοικτό πεδίο στο σημείο ταφής στο Τατόι. Αυτό που σχεδιάζεται είναι να αναπτυχθεί μια μεγάλη ομάδα αστυνομικών σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τα βασιλικά κτήματα.

Το προσχέδιο των μέτρων που έχει η ΕΛ.ΑΣ. στο συρτάρι περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές επιλογές εφαρμογής, καθώς στην περίπτωση που θα έρθουν ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας, η βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας, ο βασιλιάς Γουλιέλμος της Ολλανδίας και άλλοι, τα μέτρα είναι αυτά που λαμβάνονται στις επισκέψεις αρχηγών κρατών. Για μέλη βασιλικών οικογενειών που δεν έχουν θρόνο, το επίπεδο των μέτρων ασφαλείας είναι χαμηλότερης έντασης.

Σημειώνεται ότι στο εσωτερικό της Μητρόπολης Αθηνών η προσέλευση των προσκεκλημένων θα είναι ονομαστικοποιημένη, ενώ εξωτερικά θα υπάρχει σηματοδοτημένη περίμετρος, εμπόδιο για τους πολίτες που θα βρεθούν εκεί, ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα σηκώσει και drone. 

Παύλος, Νικόλαος και άλλα μέλη της οικογένειας στη Μητρόπολη

Στη Μητρόπολη παρευρέθηκαν περίπου 20 άτομα της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ανάμεσά τους και οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του, Νικόλαος και Παύλος, που παρακολούθησαν με προσοχή τον υπεύθυνο για περίπου 40 λεπτά, ώστε όλα να γίνουν σύμφωνα με το πρωτόκολλο στην κηδεία τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha. 

Έπειτα, η βασιλική οικογένεια βγήκε από την πλαϊνή πόρτα της Μητρόπολης και επισκέφθηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Και ο Πικραμμένος στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αναβαθμίζει την παρουσία της στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η παρουσία στην Αθήνα αρχηγών κρατών και πολλών μελών από βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είχε οδηγήσει από χθες σε σκέψεις για αναβάθμιση της εκπροσώπησης που θα έχει η κυβέρνηση και είχε μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρευρεθεί και άλλο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Αυτός που είναι σίγουρο ότι δεν θα δώσει το «παρών» είναι ο πρωθυπουργός. Έτσι, αποφασίστηκε σήμερα το πρωί να είναι παρών τη Δευτέρα στην κηδεία του Κωνσταντίνου ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου