Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Κλείσιμο hotspot και ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία προτείνει το ΚΕΕΛΠΝΟ!

Κόλαφος για τη λειτουργία των hotspot και των κέντρων προσφύγων είναι η γνωμάτευση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την κατάσταση που επικρατεί σ΄ αυτά. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται στην γνωμάτευση τα κέντρα προσφύγων πρέπει να κλείσουν άμεσα για υγειονομικούς λόγους και οι πρόσφυγες και μετανάστες να απορροφηθούν από τον κοινωνικό ιστό! Πως ακριβώς θα γίνει αυτό δεν μας εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ

Τα ερωτήματα που προκύπτουν:

*Σχεδόν διαλύσαμε τις ΕΔ για να κατασκευάσουν σε χρόνους αστρααπιαίους κέντρα φιλοξενίας παντού. Το΄καναν. Από κει και πέρα δεν υπάρχει κρατικός μηχανισμός να συντηρήσει και να λετουργήσει όπως πρέπει αυτά τα κέντρα;

*Αυτές οι περίφημες ΜΚΟ και τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων που διακινούνται γύρω απ΄ αυτές που πάνε; Δεν θα μπορούσαν με τα εκατομμύρια που διαβάζουμε ότι δίνονται σ΄ αυτές τις ΜΚΟ να έχουν εξασφαλιστεί τα στοιχειώδη στα κέντρα προσφύγων;

Διαβάστε τι γράφει στη γνώματευσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ. Την υπογράφει ο Αλέξης Μπένος αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ:

keelpno1

keelpno2

keelpno3

Hot Spot παραλογισμός! Μόλις εξασφάλισαν 24 εκ. από την ΕΕ θέλουν να τα κλείσουν!

Ο απόλυτος παραλογισμός; Μόλις η κυβέρνηση εξασφάλισε 24 εκατομμύρια ευρώ, όχι για την κοινωνία, αλλά για τα hotspots, έρχεται το ΚΕΕΛΠΝΟ και ζητάει να κλείσουν άμεσα, γιατί αποτελούν “υγειονομικές βόμβες”! Δεν το ΄ξεραν; Και βέβαια το ‘ξεραν.

Στις 18 Μαΐου ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος ανακοίνωσε στο Συνέδριο «THE FUTURE OF HEALTHCARE INGREECE» ότι, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Υγεία Προσφύγων και Μεταναστών, είναι έτοιμο και θα δοθεί σύντομα στην δημοσιότητα. Είχε πει ακόμη ότι :”Σε συνεργασία με την καινούργια Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΑΒ και τις υπεύθυνες ΜΚΟ, θα επιχειρείται συνεχής υγειονομική καταγραφή των πληθυσμών στα κέντρα φιλοξενίας, εμβολιαστική κάλυψη, που ήδη έχει ήδη αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμιση μήνα και λήψη μέτρων προστασίας από περιβαλλοντολογικούς κινδύνους (κουνούπια κ.ά.), ενώ έμφαση θα δοθεί στην παιδιατρική και μητρική φροντίδα. Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα περί «υγειονομικής βόμβας», ο κ. Μπασκόζος δήλωσε ότι τέτοιο θέμα δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει αν το σύστημα υγείας βρίσκεται σε επαγρύπνηση και τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής”. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα. Δεν υπήρξε η απαραίτητη επαγρύπνηση, δεν τηρήθηκαν κανόνες υγιεινής όπως προκύπτει από την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν δόθηκαν οδηγίες, δεν έγιναν ψεκασμοί για κουνούπια, εντοπίστηκαν περιπτώσεις ελονοσίας και υπερανθεκτικά στελέχη μικροβίων, που θεωρούνται σπάνια στη δύση. Αυτό που έγινε είναι ότι εξασφαλίστηκαν 24,2 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ για να διορθωθούν υποτίθεται τα hotspots. Και τώρα θέλουν να τα κλείσουν με το ΚΕΕΛΠΝΟ να“συμβουλεύει” για την ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών στον κοινωνικό ιστό. Τον τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό αποτελεσματικά δεν τον υποδεικνύει.

Για την ιστορία το δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας στις 29 Ιουλίου για τα εκατομμύρια που εξασφαλίστηκαν για hotspots που το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητά να κλείσουν: Εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμοδιότητας του Επιτρόπου, Δ. Αβραμόπουλου, η αίτηση του υπουργείου Υγείας για χρηματοδότηση ύψους 24,2 εκατομμυρίων  € με σκοπό την υγειονομική κάλυψη στον τομέα του προσφυγικού.

Πιο συγκεκριμένα, το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Επείγουσας Υγειονομικής Διαχείρισης για την Προσφυγική Κρίση» χρηματοδοτείται από το Έκτακτο Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης (AMIF- Emergency Assistance). Δικαιούχος είναι το υπουργείο Υγείας και φορέας υλοποίησης το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Από το πρόγραμμα  δημιουργούνται 850  νέες θέσεις εργασίας 8μηνης διάρκειας και η περίοδος υλοποίησης ξεκινά από 1.9.2016.

Το πρόγραμμα συνοψίζεται σε 4 υποέργα:

α) Ενίσχυση των δομών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στις πύλες εισόδου:  Προσλήψεις 146 γιατρών, 264 νοσηλευτών, μαιών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, τεχνολόγων ακτινολόγων και τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, 15 διοικητικών, 15 διαμεσολαβητών υγείας, 44 ατόμων βοηθητικού προσωπικού και 40 διασωστών ΕΚΑΒ.

β) Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα Κέντρα Φιλοξενίας: Υγειονομική κάλυψη και ψυχοκοινωνική στήριξη σε πληθυσμό 57.000 προσφύγων με τοποθέτηση ομάδας υγείας αποτελούμενη από γενικό γιατρό ή παθολόγο, νοσηλευτή, μαία, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και διαπολιτισμικό διαμεσολαβητή.

γ) Ενίσχυση του Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Δημόσιας Υγείας: Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), και τις Διευθύνσεις  Δημόσιας Υγείας των Διοικητικών Περιφερειών θα συνεργαστούν με σκοπό την αυτοψία, την καταγραφή και παρέμβαση σε περιπτώσεις κρουσμάτων, την ιχνηλάτηση, τους εμβολιασμούς κλπ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου προβλέπεται ενίσχυση των παραπάνω φορέων με προσλήψεις 93 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων (γιατροί, επιδημιολόγοι, επισκέπτες υγείας, οδηγοί/ διασώστες κινητών μονάδων κ.α).

δ) Διαχείριση και Παρακολούθηση του Προγράμματος: Αφορά την ασφαλή υλοποίηση του έργου με διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό (32προσλήψεις επαγγελματιών υγείας, οικονομολόγων, διοικητικών κ.α)

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα κέντρα φιλοξενίας σε συνεργασία με τις ΜΚΟ οι οποίες ,επίσης, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Διεθνείς Οργανισμούς, η ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό με σκοπό τη βελτίωση της παροχής φροντίδας στους πρόσφυγες και τη γενικότερη ανακούφιση του δημόσιου συστήματος υγείας  καθώς και η προάσπιση της δημόσιας υγείας με βάση τα διεθνή standards.

militaire.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου