Thursday, 28 March, 2024

“Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης” ο διάδοχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ποιές αλλαγές φέρνει στους δικαιούχους

Με το “Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης” σχεδιάζει να αντικαταστήσει, σταδιακά έως το 2017, το “Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα” το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να παρέχεται εύκολα και άμεσα εισοδηματική στήριξη και υπηρεσίες σε είδος, όπως στέγη, υγεία και μετακίνηση, στο κομμάτι του πληθυσμού που έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής της Κυριακής” το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Social Solidarity Income), πιθανότατα, θα δίνεται σε άτομα που έχουν επιλεγεί βάσει του φορολογητέου εισοδήματός τους. Θα αποτελέσει, δε, ουσιαστικά επέκταση της κάρτας σίτισης, ενώ στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση και σε τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά και υπηρεσίες, όπως επισκέψεις σε γιατρούς ή φροντιστήρια.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα γίνει προσπάθεια παράλληλα με το ΚΕΑ να υπάρξει και μία στοχευμένη εκτίμηση των προσωπικών αναγκών των δικαιούχων, αλλά και σύνδεση των επωφελούμενων με την αγορά εργασίας, ενώ την ίδια ώρα το Υπουργείο φαίνεται να στοχεύει και στη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ).

Το ΕΣΚΑ θα είναι αυτόνομο και θα δημιουργηθεί με νόμο- πλαίσιο βάσει του οποίου θα θεσπίζονται κανόνες πιστοποίησης, αδειοδότησης, λειτουργίας και διαρκούς αξιολόγησης όλων των δημοσίων, κοινωνικών και ιδιωτικών φορέων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και θα καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Δήμων, των Περιφερειών και της Κυβέρνησης.

www.stogiatro.gr

“Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης” ο διάδοχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ποιές αλλαγές φέρνει στους δικαιούχους

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου